Business Construct

EVOLUŢIE: Umbrărescu conduce topul celor mai profitabili constructori

EVOLUŢIE: Umbrărescu conduce topul celor mai profitabili constructori
27.08.2010, 09:25 83

Primii 10 constructori cu capital romănesc au înregistrat anultrecut căştiguri brute de 213 mil. euro, nivel similar cu cel din2009, chiar dacâ piaţa construcţiilor s-a contractat cu 17% înaceeaşi perioadâ. Topul este condus de constructorii specializaţiîn lucrâri de in­frastructurâ care au fost implicaţi în principalîn reabilitarea de drumuri naţionale şi strâzi din principaleleoraşe din ţară.
Omul de afaceri Dorinel Umbrârescu (foto, centru) din Bacâu, caredeţine companiile Spe­dition UMB şi Tehnostrade, a obţinut anultrecut un profit brut cumulat de 101,4 mil. euro cu cele douâbusinessuri, în creştere cu 10% faţâ de anul precedent, deşi anultrecut a fost primul an de crizâ pentru piaţa construcţiilor din2000 încoace.
Cele douâ companii din Bacâu au căştigat în ultimii trei anicontracte pe bandâ rulantâ de la Compania Naţionalâ de Autostrâzişi Drumuri Naţionale din Romănia (CNADNR), în principal pentrureabilitarea de drumuri naţionale. Cel mai mare contract căştigatde Spedition UMB şi Tehnostrade implicâ reabilitarea drumuluinaţionale DN 12 (Chichiş-Topliţa) şi DN 15 (Reghin-Topliţa), cu ovaloare de 741 mil. lei (circa 180 mil. euro) şi o lungime totalâde 230,7 km, contract semnat anul trecut.



Un alt contract important căştigat de Spedition UMB, care se aflâîn derulare, este reabilitarea DN 2D (Focşani-Ojdula) cu o lungimede 118,8 km şi o valoare de 650 mil. lei inclusiv (peste 150 mil.euro). Dorinel Umbrârescu nu a putut fi contactat de ZF pănâ laînchiderea ediţiei pentru a oferi mai multe detalii legate decreş­terea profitului înregistratâ în 2009.
Omul de afaceri din Bacâu ar putea sâ transforme Spedition UMB încel mai pu­-ternic constructor din ţarâ (acum pe pri­mul locprivind cifra de afaceri fiind Rom­stra­de din Giurgiu), avănd învedere câ a decis sâ fuzioneze prin absorbţie alte şapte companiideţinute de Umbrârescu şi soţia sa: Tehnostrade, Com - Axa,Dru­muri, Auto Rom, A&R, Sped UMB şi Tehno-Stone. Noua firmâ vacontrola acti­ve cu o valoare de un miliard de lei, po­trivitpro­iectului de fuziune.
Spedition UMB şi Tehnostrade se aflau pe primele douâ locuri întopul celor mai profitabile companii de construcţii din Romănia în2009, urmate de Rom­strade din Giurgiu, companie controlatâ de omulde afaceri Nelu Iordache, cu un profit brut de 37,8 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO