Business Construct

Explozie demografica in jurul Capitalei

Explozie demografica in jurul Capitalei

Murat Kavurga, directorul general al Opus Land Development, dezvoltatorul proiectului Cosmopolis

27.03.2008, 21:43 189

Luand in calcul doar cele mai importante doua proiecte din Stefanestii de Jos - Bonaire si Cosmopolis - observam ca stocul rezidential din comuna de la nord de Bucuresti va creste in urmatorii cinci-sase ani cu aproximativ 12.000 de locuinte, fara a lua in calcul si investitiile in proiecte imobiliare mai mici.
Avand in vedere planurile dezvoltatorilor, in aceste locuinte ar urma sa traiasca circa 30.000 de oameni, adica de sase ori mai mult decat populatia actuala a comunei - 4.500 de locuitori, potrivit informatiilor de pe site.
Situatia nu este singulara, tinand cont ca, datorita cresterii preturilor si aglomerarii Capitalei, dezvoltatorii imobiliari cauta terenuri in localitati situate chiar si la 15-20 de kilometri de Bucuresti in nord-vest si nord-est, precum Crevedia, Balotesti sau Afumati, care devin la randul lor atractive pentru realizarea unor ansambluri rezidentiale.
Aceste localitati au in momentul de fata in jur de 6.000 de locuitori fiecare, dar, ca urmare a extinderii atentiei dezvoltatorilor si catre aceste orase, este posibil sa asistam la cresteri semnificative ale numarului de locuitori.
Locuitorii din aceste comune ar urma sa fie la randul lor bucuresteni in urmatorii ani, tinand cont de planurile Primariei Capitalei de a forma zona metropolitana a Bucurestiului, care va avea o suprafata de 3.000 de kilometri patrati, cuprinzand astfel toate aceste zone adiacente.

Preturile terenurilor s-au triplat
Dupa formarea zonei metropolitate, limitele Bucurestiului nu se vor mai numi Baneasa si Berceni, in nord, respectiv sud, ci Snagov si Comana, cuprinzand astfel toate proiectele incepute, care vor fi situate in suburbii ale Capitalei.
De altfel, lipsa terenurilor din interiorul orasului face ca, in ultimii ani, numarul locuintelor finalizate in judetul Ilfov sa depaseasca cu mult pe al celor construite in Bucuresti.
Acest lucru a avut efect direct si asupra preturilor la terenuri, care au cunoscut dublari sau chiar triplari intr-un singur an. Anul trecut metrul patrat de teren in Stefanestii de Jos se vindea cu 30-35 de euro, iar acum sunt cazuri in care proprietarii cer 90 de euro/metrul patrat, in timp ce in apropierea centurii se cer preturi chiar si de 200-250 de euro/metrul patrat, spune Murat Kavurga, directorul general al Opus Land Development, dezvoltatorul proiectului Cosmopolis.
Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din Capitala, care va fi dezvoltat in mai multe etape si va cuprinde aproximativ 4.700 de locuinte, desfasurate pe un teren de 100 de hectare.
Lucrarile de constructie au fost incepute in luna septembrie a anului trecut, iar in prezent fundatiile si primele niveluri ale cladirilor din prima faza au fost realizate, termenul de livrare fiind luna septembrie 2009. Toate locuintele din aceasta faza - circa 565 - au fost vandute, reprezentantii companiei incepand vanzarile la cea de-a doua faza, din care au fost vandute aproape 600 de locuinte.
Circa 24% dintre locuinte au fost cumparate de doi investitori, unul din Canada si unul din Marea Britanie, restul fiind achizitionate de persoane fizice, clienti finali.
Locuintele din prima etapa au fost vandute la un pret mediu de 1.040 de euro/mp construit plus TVA, iar vanzarile la a doua faza au inceput de la 1.175 de euro/mp si va creste in urmatoarea perioada spre nivelul de 1.250 de euro/mp.
Profitul dezvoltatorilor este sub 30% in momentul de fata, datorita preturilor promotionale practicate, insa lucrurile s-ar putea schimba pe masura ce primele faze vor fi livrate, astfel ca viitorilor clienti le va fi mai usor sa faca pasul spre o locuinta in acest proiect.
Intregul proiect implica o investitie estimata la 700 de milioane de euro, prima faza fiind finantata si printr-un credit de 30 de milioane de euro obtinut de la GarantiBank.
Pentru promovarea proiectului Cosmopolis au fost folosite pana in prezent fonduri de 1,6 milioane de euro, pana la sfarsitul acestui an volumul urmand sa creasca la
2 milioane de euro. Pe santierul de la Stefanesti lucreaza in prezent 590 de muncitori, 42 dintre acestia fiind adusi din Turcia, in special pe pozitii specializate.
Opus este o firma controlata de familia Buyukhanli, ale carei afaceri sunt derulate in special in sectorul constructilor si dezvoltarii imobiliare, precum si in turism, avand in operare mai multe hoteluri in Turcia.

Fadesa va construi 7.000 de locuinte
Un al doilea proiect de mari dimensiuni din Stefanestii de Jos va fi ansamblul Bonaire, realizat de spaniolii de la Fadesa, care va fi dezvoltat pe un teren de 64 de hectare.
Prima faza a proiectului va fi livrata pana la sfarsitul anului viitor si va cuprinde un numar de 1.750 de apartamente. Intregul proiect va fi format din circa 7.000 de locuinte, pentru a caror dezvoltare Fadesa are alocat un buget de peste un miliard de euro.
Toate aceste planuri pe termen lung ale dezvoltatorilor vin pe fondul estimarilor care arata ca timp de 7-8 ani, in Bucuresti, cererea de locuinte va ramane mai mare decat oferta.
Toate proiectele rezidentiale de mari dimensiuni gandite sub forma unor mini-orase cuprind, pe langa locuinte, si alte facilitati pentru locuitorii acelor comunitati. Astfel, in cadrul proiectului Cosmopolis, este prevazuta si constructia unui hotel, a mai multor locuinte cu spatii comerciale si birouri, piscine si restaurante pe malul lacului din apropiere.
Pana in prezent, dezvoltarea acestor proiecte de mari dimensiuni s-a concentrat la nord de Capitala, insa in urmatorii ani este preconizata inceperea unor proiecte de mari dimensiuni si in alte zone din apropierea Bucurestiului.
Reusita acestor proiecte este legata si de disponibilitatea locuitorilor de a se muta in afara Capitalei, tinand cont de traficul tot mai dificil din Capitala. In prezent, traversarea Bucurestiului de la sud la nord la o ora de varf se face in aproximativ doua ore.
Dezvoltarea unor mari proiecte de infrastructura anuntate, precum centura Capitalei sau autostrada spre Brasov, care ar putea descongestiona o serie de artere importante ale Capitalei, ar putea reprezenta principalul imbold care i-ar convinge pe bucuresteni sa aleaga o locuinta din localitatilor invecinate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO