Business Construct

Externe: Cat de scumpe mai sunt locuintele de lux

Externe: Cat de scumpe mai sunt locuintele de lux
23.03.2010, 13:51 228

Orasul polonez Lodz a beneficiat din plin de capitalul adus dedezvoltatorii imobiliari in Europa Centrala si de Est in ultimiiani, aici investitorii transformand fostele fabrici construite ininteriorul orasului in cartiere de lux, ceea ce a contribuit laexplozia preturilor locuintelor. In prezent, fluxurile de capitals-au oprit si odata cu ele au disparut si cuparatorii, preturileapartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi coborand cu 6,9%,pana la o medie de 1.400 de euro/metru patrat, potrivit datelorfirmei de consultanta imobiliara redNet Property Group dinVarsovia.

Ceamai afectata a fost insa piata locuintelor de lux, care a suferit ocadere cu circa 16% a preturilor, pana la o medie 1.600 deeuro/metru patrat. In mod normal, un apartament situat in centrulorasului costa intre 1.250 si 1.700 de euro/metru patrat, scrie NewYork Times.

Problema orasului Lodz, spun agentii imobiliari locali, esteaceea ca preturile imobilelor au sarit cu mult peste puterea decumparare a localnicilor, iar acum singurul segment activ de pepiata este cel al apartamentelor ieftine, cu suprafete mici, carenu depasesc 40-50 de metri patrati.

In anii de crestere, piata imobiliara din Lodz fusese "invadata"de cumparatori din Marea Britanie, Irlanda si Spania, spun agentiiimobiliari, dar acum acestia au disparut complet. Preturile dinLodz nu au crescut totusi in acelasi ritm in care au crescutpreturile in orase mai mari, precum Varsovia sau Cracovia.

In Varsovia preturile au crescut mai repede in anii de boom,pana la un interval mediu de 1.700-2.200 de euro/metru patrat, daraici piata si-a revenit, de asemenea, mai repede data fiind putereaeconomica mai mare comparativ cu celelalte orase. In trimestrulpatru din 2009, atat cererea de locuinte, cat si vanzarile aurevenit in teritoriul pozitiv, potrivit firmei de consultantaimobiliara Jones Lang LaSalle.

In Cracovia, al doilea oras ca marime din Polonia, piatalocuintelor de lux nu este foarte dezvoltata, dar preturileapartamentelor de categoria I din centrul orasului ajung la 2.200de euro/metru patrat pentru locuintele vechi si 2.700 de euro/metrupatrat pentru cele noi. Britanicii si irlandezii au fost cei maiactivi cumparatori straini din Cracovia, dupa 2004.

Rusii, inca interesati de lux. Una dintretendintele observate de agentii imobiliari in randul moscovitilorcu venituri mari este aceea de a inchiria pentru cateva luni pe anlocuinte de lux de dimensiuni mari in afara capitalei ruse,potrivit The Moscow Times. Multe dintre proprietatile de lux dinjurul Moscovei au suprafete cuprinse intre 400 si 900 de metripatrati, potrivit estimarilor agentiei imobiliare internationaleMayfair Properties, specializata pe segmentul locuintelor detop.

Preturile chiriilor pentru o astfel de locuinta variaza infunctie de distanta fata de oras sau de perioada in care esteinchiriata. Cele mai mari preturi la chirii ajung undeva inintervalul 35.000-50.000 de euro pe luna, dar exista cazuri in carechiriile urca la 70.000 de euro pe luna, spun agentiiimobiliari.

In 2009, preturile chiriilor au stagnat, dupa ce in aniianteriori au inregistrat cresteri de doua cifre. In 2008, deexemplu, preturile chiriilor pentru locuintele de lux din jurulMoscovei au sarit cu circa 30%, potrivit datelor MayfairProperties.

In Moscova, piata generala de real estate a cazut cu 30-40% in2009, dar agentii imobiliari spun ca segmentul locuintelor de lux aavut o performanta mai buna pentru ca se bazeaza in cea mai mareparte pe activitati deinchiriere si nu de vanzare. Si aceasta in conditiile in careexista un grad mai mare de reticenta in randul cumparatorilor si alvanzatorilor, care asteapta sa vada in ce directie va mergepiata.

Cele mai multe locuinte de lux din apropierea Moscovei se gasescin zona autostrazii Rublyovskoye Shosse, unde isi are resedintapresedintele rus Dmitri Medvedev, dar si de-a lungul drumurilorKievskoye sau Leningradskoye. Pretul unei locuinte care seinchiriaza cu 70.000 de euro pe luna poate ajunge pana la catevazeci de milioane de euro.

Reprezentantii Mayfair Properties se asteapta ca in ciudainghetarii preturilor chiriilor pentru locuintele de lux anultrecut, piata sa revina pe crestere in perioada urmatoare inconditiile in care si cererea incepe sa-si revina.

Bulgaria: scaderi de doua cifre. Piata locuintelor de lux dinBulgaria, in special a locuintelor de vacanta, a fost puternicsustinuta de investitorii vest-europeni, in ultimii ani. Incepanddin 2008 insa acestia s-au retras treptat, lasand loccumparatorilor din estul continentului, care nu au reusit samentina piata la acelasi nivel, iar preturile au inregistratscaderi de doua cifre. Totusi, cele mai multe case si apartamentede lux nu se gasesc in statiunile de vacanta, ci in marile orase,in special in Sofia si Varna.

Anunturile publicate de agentiile imobiliare din Bulgaria contininsa de multe ori eticheta "de lux", care este folosita pentru adescrie proprietati care ofera servicii de parcare sau terenuri desport, scrie Dnevnik.

Pretul mediu pentru un apartament de lux in centrul Sofiei sesitueaza in jurul a 3.000 de euro/metru patrat. In capitalaBulgariei, cele mai multe locuinte catalogate ca fiind de lux suntin cartierele Ivan Vazov, Lozenets, Iztok. Inainte de izbucnireacrizei din 2008, piata proprietatilor de lux a tinut pasul cu piatagenerala, urcand cu 40-45% pe an.

Mai multe proprietati de lux se gasesc si pe litoralul bulgarescal Marii Negre, unde au fost amenajate si mai multe terenuri degolf.

Austria a ramas pe plus. In timp ce preturilede pe piata imobiliara au scazut dramatic in multe regiuni, inAustria preturile au continuat sa creasca, potrivit datelorcompaniei de cercetare Webservices United din Viena. Preturileapartamentelor in zonele urbane au urcat cu 6-8%, in timp ce pretulmediu al caselor s-a apreciat cu circa patru procente.

Cele mai mari preturi se intalnesc in Viena, in Innere Stadt,unul dintre cartierele de top ale capitalei austriece, preturileurcand la 10.000 sau chiar 14.000 de euro/metru patrat. Si incartierul exclusivist Döbling preturile sunt similare. La case,preturile ajung la o medie de 7.000 de euro/metru patrat.

In Salzburg, preturile apartamentelor de lux sunt mai mici decatin Viena, potrivit datelor agentiei imobiliare Marlies Muhr RealEstate. Casele din centrul vechi al orasului pot ajunge la preturide 8.000-10.000 de euro/metru patrat, in conditiile in carepreturile locuintelor din zonele suburbane coboara pana la 4.500 deeuro/metru patrat.

Preturilelocuintelor de lux din Austria au fost tinute in teritoriul pozitivde strainii cu bani, care isi cumpara resedinte de vacanta inspecial in zona statiunilor montane. Britanicii, americanii sinordicii sunt principalii cumparatori straini din Austria, dar niciest-europeni sau arabii nu sunt foarte rau reprezentati la acestcapitol, scrie New York Times.

Strainii sunt inca interesati sa cumpere proprietati de lux inAustria in ciuda crizei financiare si a obstacolelor legislative pecare le intampina. In majoritatea oraselor, un strain are nevoie deacordul autoritatilor locale pentru a finaliza achizitia, iarcomisioanele platite pentru diverse servicii pot ajunge la 10% dinvaloarea totala a tranzactiei, potrivit datelor agentiilorimobiliare. Achizitiile efectuate doar cu scopul de a investi suntprivite cu reticenta de autoritati, dar in cazul in care un strainintentioneaza sa-si mute domiciliul in Austria are sanse foartemari sa primeasca aprobarea pentru a cumpara o locuinta.

Chirii de lux in Cehia. Nici locuintele din luxdin capitala Cehiei, Praga, nu sunt mai accesibile decat inAustria. Aici, chiria pentru o vila cu doua etaje si o suprafatautila de 170 de metri patrati in cartierul de lux Hanslapulkadepaseste 250.000 de euro, potrivit informatiilor existente pesite-ul uneia dintre agentiile imobiliare locale. Pretul pe metrupatrat este de circa 1.500 de euro (39.000 de coroane cehe), dar inacest caz locuinta este doar partial mobilata. O astfel de casa areinsa garaj, doua livinguri, cinci dormitoare, patru bai sibucatarie complet utilata.

In centrul orasului, un apartament costa intre 5.000 si 11.000de euro/metru patrat, in timp ce pretul unui apartament obisnuitsituat in afara perimetrului care inconjoara centrul poate sa scadapana la 1.500 de euro/mp, echivalentul chiriei pentru o locuinta delux. Preturile au crescut rapid pana in 2008, odata ce crediteleipotecare au devenit mai accesibile, dar si-au temperat avansululterior ca urmare a declansarii crizei. Pretul mediu al unuiapartament in Praga este de circa 1.900 de euro, potrivit datelorJones Lang LaSalle.

Multe dintre proiectele imobiliare aflate in derulare au fostinghetate, iar analistii JLL estimeaza ca dupa o scadere a cereriiin 2009 urmeaza o lipsa de oferta anul acesta. Revenirea pietei,spun acestia, va depinde de revenirea finantarii bancare.

Scaderi si in Romania. In Bucuresti, preturilelocuintelor de lux din cartierele Aviatorilor-Kiseleff au scazut cupana la 1.500 de euro in prima jumatate a anului trecut fata deacelasi interval din 2008, potrivit unui raport al companiei deconsultanta imobiliara CB Richard Ellis. In procente, scadereapreturilor a variat intre 15% si 40%, ajungand pana la un minim de3.000 euro/metru patrat.

Desi preturile de vanzare, exprimate in euro, erau anul trecutla nivelul din 2005, scaderea in lei nu a fost foarte semnificativaavand in vede impactul cursului de schimb. Leul s-a depreciat anultrecut cu 15% in fata monedei unice europene.

Si in zona Primaverii preturile au coborat cu pana la 1.000 deeuro/metru patrat, pana la un minim de 2.500 de euro/metru patrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO