Business Construct

Imobiliar: Marea de-mall-are

Imobiliar: Marea de-mall-are
23.09.2009, 15:22 192

"Unii oameni de afaceri de la noi au crezut ca stiu sa le facape toate. Cu mallurile nu prea le-a iesit", spune un consultantimobiliar de pe piata referindu-se in special la proiecte din tara,realizate de investitori fara experienta in realizarea de centrecomerciale, dar care au beneficiat de terenuri pozitionate ininteriorul oraselor. Cei mai mari proprietari de centre comercialede pe piata locala sunt in continuare oamenii de afaceri romani,majoritatea avand afaceri in alte domenii de activitate.

Mall Alba este construit de catre un grup de oameni de afaceridin care face parte si Dorin Mateiu, proprietarul producatorului demezeluri Elit din Cugir, Deva Mall a fost construit de o familie cuafaceri in industria mobilei, in timp ce Aurora Shopping Mall din Buzau a fost dezvoltatde catre Dan Ostahie, proprietarul grupului de electronice sielectrocasnice Altex.

"Acesti investitori va trebui la un moment dat sa serestructureze. Dezvoltarea unui centru comercial este un procesextrem de sofisticat. Daca ai construit o cladire si ai inchiriat-onu inseamna ca ai deja un business cu centru comercial. In ultimiiani cererea de spatii comerciale era foarte ridicata si a construitfoarte multa lume, dar doar cele bune vor supravietui", apreciazaArpad Torok, directorul de dezvoltare al companiei maghiareTriGranit, care a realizat proiectul Polus Center din Cluj.

Un alt om de afaceri roman care si-a incercat norocul pe piatamallurilor este Constantin Mateescu, care controla reteaua desupermarketuri Trident si a construit un centru comercial cuacelasi nume in Sibiu. Afacerea a intrat in aceasta vara ininsolventa dupa ce proprietarii nu au reusit sa refinantezecreditele contractate pentru dezvoltare.

Cum s-au pierdut 45 mil. euro. Insa nu doar oamenii de afacerilocali au gresit dezvoltand anumite centre comerciale. Una dintredovezi a fost oferita in aceasta vara de catre compania REDManagement Capital, care s-a vazut nevoita sa inchida temporarproiectul Armonia Center, deschis in urma cu mai putin de un an laBraila, ca urmare a numarului redus de persoane care treceau pragulproiectului si a vanzarilor slabe inregistrate de catrechiriasi.

"Am gresit cu totii cand am supraevaluat puterea de cumparare alocuitorilor", declarau reprezentantii companiei RED ManagementCapital la momentul anuntarii deciziei de a inchide pentru operioada proiectul de la Braila, care implicase investitii de 45 demilioane de euro.

Pe de alta parte, decizia de a construi trei centre comercialede dimensiuni medii spre mari in Suceava poate fi considerata ogreseala a cel putin unuia dintre cei trei dezvoltatori - Argo RealEstate, Iulius Group sau GTC. Aceste companii au pus intr-un singuran orasul din nordul Moldovei in topul densitatii de spatiicomerciale pe cap de locuitor, cu un raport de peste

1 metru patrat per locuitor, de trei ori mai mult ca inBucuresti.

Vor reusi aceste proiecte - Iulius Mall, Shopping City siGalleria Suceava - sa se pozitioneze astfel incat sa rezisteimpreuna intr-un oras cu ceva mai mult de 100.000 de locuitori incare cele mai importante afaceri sunt Rulmenti Suceava, inghetataBetty Ice sau producatorul de bere Bermas?

Aceste situatii probabil nu se vor mai intampla in urmatoriiani. Dezvoltatorii, dar mai ales bancile si retailerii, vor fi multmai atenti cu studierea pietei inaintea inceperii uneiinvestitii.

Arad devenise in ultimii ani un adevarat Las Vegas alproiectelor de malluri, chiar si consultantii aveau dificultati ina descoperi toate planurile dezvoltatorilor. De finalizat insa, afost doar Armonia Center, in afara orasului, iar constructia a fostinceputa doar la Galleria Arad si la Atrium Center.

Proiectul celor de la Atrium Center se afla aproape "gard ingard" cu terenul pe care AFI Europe intentiona sa construiasca unalt mall. Compania israeliana si-a schimbat intre timp planurile,reprezentantii AFI Europe declarand ca intentioneaza sa realizezepe acest lot un parc de retail, cu hipermarket si operator debricolaj, pentru a veni in completarea proiectului AtriumCenter.

Scadere abrupta in S1. Scaderea consumului s-a facut cel maiacut simtita in orasele mici, de unde retailerii au si inceputinchiderile de magazine pentru eficientizarea operatiunilor.

"Primele sase luni ale acestui an au fost groaznice. Uniichiriasi nu si-au platit chiriile ca nu au avut bani", spuneaurecent proprietarii centrului comercial Deva Mall, cu un grad deocupare de 70-75%.

Ca urmare a scaderii chiriilor cu 20-30% si a faptului ca mallulnu este complet ocupat de chiriasi, veniturile din exploatareacentrului comercial din Deva sunt la jumatate fata de estimari.

Printre chiriasii Deva Mall se numara retaileri precum Leonardosau Spar, care au inceput sa inchida masiv din magazine.

Mai multi oameni de afaceri romani au avut insa mult de castigatde pe urma dezvoltarii unor centre comerciale. Familia Bojan dinRamnicu Valcea a incasat 42 de milioane de euro din vanzareaproiectului River Plaza din centrul orasului, Avrig 35, grupcontrolat de Alexander Hergan, a vandut Iris Shopping Center dinTitan pentru 140 de milioane de euro, in timp ce ieseanul DanutPrisecariu a incasat la randul sau mai mult de 30 de milioane deeuro din vanzarea proiectului Moldova Mall din centrulIasiului.

Si alti antreprenori au avut intentia sa vanda. Ovidiu Budeanu,care controleaza proiectul Arena Center din Bacau, a avut pe masa ooferta de aproximativ 40 de milioane de euro pentru 50% din mall,iar portughezii de la Sonae Sierra erau pregatiti in 2007 sasemneze actele, dar afacerea a cazut.

Pe de alta parte, si Dan Adamescu a scos la vanzarea proiectulUnirea Shopping Center din Brasov in luna martie, dar de mai binede un an nu a mai fost semnata nicio tranzactie semnificativa pepiata centrelor comerciale.

Dupa ce au atacat Bucurestiul si orasele mari, dezvoltatoriiplanuiau deja investitii si in orasele cu 50.000 - 100.000 delocuitori pentru constructia de centre comerciale. Venirea crizei astopat cele mai multe din aceste planuri, astfel ca la ora actualaproiecte de mari dimensiuni in orase cu o populatie de sub 100.000de locuitori sunt doar in Deva, Alba Iulia si Focsani.

Printre orasele cu mai putin de 100.000 de locuitori in caredezvoltatorii imobiliari si-au anuntat intentia de a construicentre comerciale se numara Bistrita, Hunedoara, Slatina,Targoviste sau Miercurea Ciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO