Business Construct

Imobiliare: Toti banii pe rezidential

Imobiliare: Toti banii pe rezidential

Diwaker Singh, CEO al Copper Beech

26.06.2008, 20:23 32

Omul de afaceri de origine indiana este in Romania de zece ani, aceasta fiind cea mai lunga perioda petrecuta intr-un singur loc, dupa experiente in New Delhi, Bangalore sau Londra. A lucrat in diverse companii, cum ar fi Federal Express, lantul hotelier Sheralton, banca de investitii JPMorgan sau in industria de telefonie mobila, unde se mandreste ca a pus bazele primei retele de profil din India.
"Am venit in Romania in 1998, facand parte din categoria investitorilor din primul val, care au invatat sa faca business aici in conditiile dificile din acea vreme. Insa, tot atunci am realizat ca aceasta tara este plina de oportunitati in toate domeniile, iar spre deosebire de India, unde sunt sute de milioane de antreprenori, aici businessul este inca tanar", povesteste directorul din biroul sau de pe aleea Alexandru din centrul Bucurestiului.
Singh si-a inceput cariera ca jurnalist pentru Associated Press si a ajuns pentru prima oara CEO la varsta de 29 de ani, in India natala. Are acum 50 de ani si, dupa ce a lucrat in cele mai diverse domenii, proiectul cu care se mandreste poate cel mai mult este statiunea ecologica dezvoltata in Delta Dunarii - Delta Nature - despre care spune ca este insa mai apreciata in strainatate decat in tara.
"Specializarea mea este crearea de branduri si companii. Asta fac in momentul de fata: construiesc un brand si o companie al carei succes depinde de mine intr-o proportie de doar 1%, restul fiind contributia angajatilor mei. Principalul meu rol este sa gasesc si sa pastrez cei mai buni oameni", povesteste Singh cu referire la Copper Beech, firma infiintata in urma cu doi ani, care isi propune ca in urmatorii ani sa finalizeze in Bucuresti si in imprejurimi 17.000 de locuinte.

Copper Beech, afacere pornita la Londra
Firma este detinuta de catre Singh si alti 22 de investitori de la Londra si detine in prezent 600 de hectare de teren in interiorul si in localitatile din jurul Capitalei, pentru care a platit din fonduri proprii aproximativ 55 de milioane de euro.
"Am mers in 2006 la Londra si le-am prezentat un plan de afaceri despre o piata imobiliara plina de
oportunitati. Pe jumatate ii stiam din mediul financiar, iar restul au aflat despre proiect de la cei implicati deja. Le-am promis la vremea respectiva un randament anual al investitiei de 25%, iar eu tot timpul imi tin promisiunile", spune investitorul.
Astfel a inceput activitatea Copper Beech pe piata locala, unde primul proiect, de mici dimensiuni - 156 de apartamente in Colentina - va fi finalizat in vara anului viitor.
Pana atunci, compania va mai incepe anul acesta lucrarile de constructie la inca trei din cele 17 ansambluri rezidentiale planificate, care vor avea un numar de peste 1.000 de apartamente in zona Pipera-Tunari si vor implica investitii de aproximativ 140 de milioane de euro. Unul dintre proiecte, denumit Lumiere, va avea 550 de apartamente si va fi format din blocuri de patru etaje, in timp ce altul, Atrium, va avea 220 de apartamente si incalzire pe baza de panouri solare, iar al treilea va cuprinde 350 de apartamente.
In cadrul primului proiect din Colentina, Blue Tower, jumatate dintre apartamente au fost vandute catre fondul de investitii norvegian Romania Invest, ansamblul fiind precontractat in proportie de 80%.
Desi este unul dintre cei mai optimisti investitori in piata imobiliara, tinand cont de estimarile privind cererea de locuinte din Capitala, Singh spune ca vanzarile catre investitori fac parte din strategia de impartire a riscului caracteristica unui business nou.
"Cand incepi un business nou, actionezi prudent. La dezvoltarea Blue Tower, care este primul nostru proiect, am decis sa impartim riscul si consider ca am luat decizia corecta", spune Singh.
In ciuda scaderii numarului de tranzactii inregistrate de la inceputul acestui an, cel mai important criteriu pentru estimarea cererii reale de locuinte la nivel national este raportul dintre volumul creditelor imobiliare si Produsul Intern Brut (PIB), de circa 2,5%, de aproximativ patru ori mai mic fata de alte state din regiune.
"Daca acest raport ar ajunge la nivelul statelor din regiune, de 10%, am putea vorbi despre o cerere de aproximativ 500.000 de locuinte la nivel national", declara Singh, care adauga pe lista factorilor care vor contribui la sustinerea cererii cresterea anuala de 25-30% a salariilor, cea economica (8%), nivelul scazut al somajului sau fondurile europene disponibile pentru proiecte de infrastructura.
De partea cealalta, Singh sustine ca singurul element care ar putea duce la scaderea preturilor apartamentelor este legat de costurile cu terenul, care insa reprezinta doar aproximativ 5-10% din investitia totala intr-un proiect.
"Pretul otelului a crescut cu 40% in ultimele sase luni, iar o buna parte din materialele de constructii necesita consum ridicat de energie, in conditiile in care pretul petrolului a crescut semnificativ. Cei care au hotarat sa astepte scaderea preturilor la apartamente noi ar putea fi dezamagiti", apreciaza Singh.

10.000 de apartamente in nordul Capitalei
Copper Beech are planuri pentru doua proiecte de mari dimensiuni in localitati de la nord de Bucuresti, cu cate 5.000 de locuinte, insa destinate unor categorii sociale diferite. Unul dintre proiecte va fi dezvoltat la 20 de kilometri de Otopeni, pe un teren de 350 de hectare, si va cuprinde vile si apartamente de lux, un hotel de lux cu spa si un parc de IT.
Pe de alta parte, compania isi propune sa fie un "pionier" si pe segmentul de locuinte "convenabile", printr-un proiect aflat la nord-vest de Bucuresti, la o distanta de 40 de kilometri de punctul zero al Bucurestiului.
"In Romania exista perceptia ca daca o locuinta nu este construita din ciment si otel nu este buna. Aceasta perceptie trebuie schimbata, deoarece locuintele cu o infrastructura din lemn sunt izolate mai bine, au aceeasi viata si sunt mai ieftine. La un pret de 1.100-1.200 de euro pe metrul patrat pot reprezenta o buna alternativa", apreciaza Singh, dand exemplu bisericilor din Maramures sau al pietelor din Norvegia sau Scotia.
In ceea ce priveste disponibilitatile financiare, Copper Beech a obtinut poate cea mai importanta linie de creditare de pe piata imobiliara locala - 575 de milioane de euro de la BCR -, din care urmeaza a fi trasa in urmatoarele luni prima transa, in conditiile in care bancile au devenit mult mai reticente in finantarea proiectelor imobiliare.
"Am cheltuit mai mult de 50 de milioane de euro din fonduri proprii pe terenuri, astfel ca in afara de aceasta linie de creditare, nu avem nicio alta datorie.Majoritatea bancilor au hotarat sa continue sa-si sustina clientii si prefera un numar mai redus de parteneri cu planuri pe termen lung decat sa lucreze cu multi dezvoltatori mai mici", spune Singh.
Copper Beech intra in categoria unor investitori precum Adama, care au mizat sume importante pe cresterea segmentului rezidential, sau Opus Development si Fadesa, care considera ca dezvoltarea orasului va fi realizata in special pe orizontala, prin formarea unor noi comunitati in localitatile din jurul orasului.
Anul trecut, compania isi propunea sa investeasca inca aproximativ 100 de milioane de euro in achizitia de terenuri, insa planurile au fost modificate, cel putin pentru moment.
"Nu ne propunem sa mai cumparam terenuri in prezent deoarece avem suficiente proiecte pe care trebuie sa le dezvoltam. In plus, deoarece am sesizat ca preturile terenurilor nu mai cresc, am considerat ca vor fi disponibile si in urmatorii ani la aceleasi preturi", sustine Singh. In prezent, Bucurestiul are nevoie de lucrari semnificative de infrastructura, precum si de un sistem public de transport imbunatatit, care sa ajute la fluidizarea traficului. "Am fost in Bucuresti de doua-trei ori cu metroul, dar in Londra circul mult mai des, cum fac de altfel si bancherii de acolo", spune omul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO