Business Construct

JLL: Volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale ar putea rămâne în 2021 la nivelul din 2020, la un total de circa 900 mil.euro. Sunt în diverse stadii de negociere tranzacţii totalizând peste 400 milioane euro

JLL:  Volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale...

Autor: Roxana Rosu

18.08.2021, 10:38 90

Volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale – birouri, spaţii industriale, logistice, hoteluri – ar putea fi în acest an comparabil cu cel din 2020, când a înregistrat un nivel de circa 900 milioane de euro, în condiţiile în care România îşi păstrează avantajul competitiv în Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al preţurilor activelor imobiliare, arată o analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară JLL.

În prezent, pe piaţa locală, sunt în diverse stadii de negociere tranzacţii cu o valoare totală de peste 400 de milioane de euro, având ca obiect în special clădiri de birouri şi proiecte de retail.

Deocamdată, în ciuda aşteptărilor din piaţă, yieldurile pentru birouri şi spaţii logistice/industriale se menţin la acelaşi nivel de un an, la 7%, respectiv 8%, în timp ce la retail yieldurile au crescut cu 25 puncte de bază la 7,25%.

”România oferă oportunităţi foarte atrăgătoare in segmentul proprietatilor imobiliare comerciale din perspectiva preturilor. Nivelul yieldurilor se menţine mult peste cel înregistrat în perioada de vârf anterioară, respectiv 2007, dar şi mult peste cel consemnat în restul regiunii. Adăugând şi că nivelul chiriilor este în mare neschimbat de foarte mulţi ani (chiar şi 10 în cazul birourilor), observăm că preţurile pe metrul pătrat pentru birouri, hale sau spaţii de retail au crescut doar marginal în ultimii 5 ani (între 0 şi 10% cumulat) în contrast izbitor cu creşterile susţinute din zona de rezidenţială. Prin urmare, ne aşteptăm ca oportunitatea aceasta să se reflecte în perioada urmatoare într-un volum de tranzacţionare mai mare deşi, pe termen scurt, adică în 2021, investiţiile nu vor depăşi cel mai probabil nivelul din 2020”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

În acelaşi timp, presiunea pe yieldurile proprietăţilor industriale, şi potenţial pe birouri, depinde în mare măsură de disponibilitatea finanţărilor şi a condiţiilor de finanţare, de evolutia indicatorilor macroeconomici, dar şi de sustenabilitatea măsurilor luate la nivel politic.

Piaţa de investiţii imobiliare din România a totalizat în primul semestru 309 milioane de euro, cu aproape 22% mai mică faţă de perioada similară a anului trecut. Impactul pandemiei a fost mai redus decât se aştepta, astfel că volumele investiţionale s-au menţinut la niveluri „sănătoase” atât în 2020, cât şi în prima jumătate a acestui an, apreciază consultanţii.

Tranzacţii începute în timpul pandemiei au fost închise în primul semestru din 2021, demonstrând că investitorii au încă apetit pentru proprietăţi comerciale în România, încurajaţi de revenirea rapidă a economiei. Comparativ cu anul trecut, numărul tranzacţiilor a crescut, în timp ce valoara medie a unei tranzacţii a scăzut la 21 milioane de euro.

Bucureştiul a continuat să fie destinaţia preferată a investitorilor, cumulând 69% din volumul total tranzacţionat în primul semestru, urmat de Timişoara, Iaşi şi Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO