Business Construct

Juridic - Case vechi, tranzactii noi

Juridic - Case vechi, tranzactii noi

In 2005 cel putin 40% dintre proprietatile dobandite in baza legii 112 erau deja vandute sau in curs de vanzare

25.10.2007, 14:55 386

Imobilele vechi cumparate in baza Legii 112, masura reparatorie pentru cei ale caror imobile au fost nationalizate de catre statul roman in perioada 1945-1989, erau pana nu demult fie locuite de proprietarii de drept, fie erau inchiriate. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca achizitionarea unei astfel de proprietati inainte de expirarea embargoului de vanzare de 10 ani era foarte riscanta pentru eventualii cumparatori.
Incetarea efectului articolului 9 al acestei legi, cel care aducea interdictia de vanzare, a eliberat un fond destul de mare de imobile pe piata libera, aparand si primele tranzactii curate cu astfel de proprietati. "Pana atunci cea mai folosita metoda a fost inchirierea pe termen lung cu promisiune de vanzare", spune Jeni Dragomir, presedintele agentiei imobiliare Perfect Casa.
Ea a explicat ca acest tip de intelegeri prevedeau incheierea unui contract intre cele doua parti, prin care proprietarul se angaja sa vanda acel bun la o data viitoare. Cumparatorul platea de obicei in acel moment pretul cerut de proprietar, de cele mai multe ori fiind vorba despre echivalentul a 75% din pretul final convenit de parti. Restul de 25% urma sa fie platit la finalizarea angajamentului de vanzare printr-un contract de vanzare-cumparare.
In 2005 cel putin 40% dintre proprietatile dobandite in baza Legii 112 erau deja vandute sau in curs de vanzare, dupa cum estimeaza Dragomir.
In Bucuresti sunt peste 800.000 de asemenea unitati locative, fiind incluse aici imobile rezidentiale, vile si case.
Numarul lor exact nu este cunoscut pentru ca primaria nu poseda o baza de date actualizata privind situatia acestor unitati locative sau statutul lor juridic.
Intrarea pe piata a unei oferte atat de mari de imobile ar putea sa aiba influente deosebite, mai ales asupra pretului. Conform articolului 21 din Legea 112 "odata cu restituirea in natura si dobandirea dreptului de proprietate asupra apartamentelor se dobandeste si dreptul de proprietate asupra terenurilor aferente", ceea ce inseamna ca aceste case vor aduce un suflu nou pietei daca nu prin constructii atunci macar prin terenuri.
Ridicarea interdictiei de vanzare a insemnat pentru agentiile imobiliare un val nou de cumparatori, in special companii. Nivelul foarte ridicat al pretului, in ciuda unei infrastructuri de rezistenta precare, a ridicat stacheta, majoritatea celor care isi pot permite pentru achizitionare astfel de imobile fiind din mediul corporatist.
In marile orase aceste cladiri s-au pastrat, majoritatea situandu-se in centrul vechi, istoric. In Brasov, de exemplu, in anul 2005 s-a estimat ca numarul acestui tip de imobile a ajuns la nivelul de 1.000 de unitati, in timp ce in Timisoara numarul acestora a fost estimat la circa 5.000.
Conform reprezentantilor agentilor imobiliari ai Perfect Casa, pretul unei astfel de case intr-o zona de lux a Capitalei variaza intre 2.000 si 3.000 de euro / mp, in functie de starea imobilului, de locatie si de nivelul de echipare.


Preturi intre 1 si 7 milioane
Centrele principale de interes pe piata caselor vechi sunt zonele Dorobanti, Kiseleff, 1 Mai, Rosetti, Izvorul Rece si Sala Palatului.
In Capitala, o casa veche din Dorobanti, Primaverii sau Romana poate fi cumparata contra unui pret intre 1 si 7 milioane de euro. Se estimeaza ca o mare parte a acestor imobile au fost vandute in baza unor cotnracte de promisiune la preturi cu circa 20% mai mici decat cele practicate acum pe piata.
"Inca din 2006 se tranzactioneaza locuinte vechi, unele de lux, altele mai putin intretinute, insa la preturi foarte mari, datorita locatiei", explica Jeni Dragomir.
Cresterea pietei cu oferta caselor nationalizate care au fost restituite depinde insa foarte mult de abilitatea sau de rapiditatea cu care persoanele care au ramas fara case au facut dupa aparitia legii cererea de retrocedare.
Analistii de la Perfect Casa sustin ca putinele statistici in acest sens indica faptul ca destul de multe contracte de vanzare-cumparare au fost depuse la mult timp dupa aparitia legii, acest lucru insemnand ca interdictia privind instrainarea respectivelor proprietati va ramane in vigoare pentru zece ani de la acea data.
Potentialii cumparatori ai unor astfel de imobile ar putea fi impartiti in doua mari categorii. Prima este reprezentata de investitori romani care au suficienti bani si care achizitioneaza o astfel de proprietate pentru a-si ridica statutul social.
Cea de-a doua categorie este reprezentata de grupuri de investitii, "corporate investors", care achizitioneaza acest tip de proprietati in scopuri comerciale, fie pentru a le inchiria, fie pentru a le revinde, la un pret dublu sau chiar triplu, in conditiile renovarii respectivei cladiri. Pretul unei astfel de vile poate sa ajunga, in functie de zona si de suprafata, chiar si pana la 20 mil. euro.
Cererea pentru inchirierea unor astfel de obiective provine in principal din randul ambasadelor, consulatelor si in mai mica masura din partea firmelor multinationale nou intrate pe piata romaneasca, nivelul chiriilor fiind situat intre 6.000 de euro si 35.000 de euro pe luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO