Business Construct

Juridic: Ce ramane secret intr-o tranzactie

Juridic: Ce ramane secret intr-o tranzactie

Cele mai multe tranzactii de pe piata imobiliara au fost inregistrate in sectorul de birouri

30.08.2007, 19:08 262

Partile implicate intr-o tranzactie pot incheia separat angajamente de confidentialitate, dar de cele mai multe ori prefera sa introduca in contractele incheiate clauze de confidentialitate.
"In principiu, clauzele de confidentialitate prevad obligatia partilor in tranzactie de a nu divulga catre terti, fara consimtamantul scris prealabil al celeilate parti, orice informatie confidentiala sau legata de tranzactie. Mai mult, toate informatiile si documentele puse la dispozitie de catre una dintre parti celeilalte, sunt considerate a fi confidentiale", afirma reprezentantii companiei de avocatura Salans. Astfel, nerespectarea clauzei de confidentialitate poate fi invocata in momentul in care partile, inclusiv angajatii acestora sau persoanele care colaboreaza la incheierea tranzactiei, au declarat si garantat ca adera la respectiva clauza, incalca prevederile acesteia.
"Nu se considera a fi o incalcare a obligatiei de confidentialitate divulgarea informatiilor care au fost la momentul furnizarii cunoscute in general publicului sau care sau au devenit accesibile oricarei persoane in alt mod decat printr-o incalcare a clauzei de confidentialitate iar acea persoana a intrat in posesia acestora pe cai independente sau in cazul in care sunt divulgate catre bancile sau institutiile financiare implicate in tranzactie ", explica reprezentantii Salans.
Totodata, furnizarea de informatii in conformitate cu o hotarare emisa de catre orice instanta de judecata, curte de arbitraj sau orice alta autoritate cu atributii jurisdictionale, sau in cazul in care aceste informatii sunt solicitate de catre o asemenea instanta, aceasta nu se considera a fi o incalcare a obligatiei de confidentialitate.
Niciun anunt public, fara acordul ambelor parti Partile au obligatia de a folosi informatiile si documentele utilizate in tranzactie exclusiv in interes propriu si de a divulga aceste informatii, doar catre acei angajati sau persoane implicate in incheierea tranzactiei care au obligatia profesionala de confidentialitate.
"De obicei, informatiile furnizate de una dintre parti, celeilalte, se considera a fi proprietatea unica a partii ce le furnizeaza iar partea care a primit informatiile respective are obligatia de a le returna sau de a distruge toate documentele sau alte materiale ce contin, reflecta sau se refera la astfel de informatii ", precizeaza avocatii Salans. Ulterior incheierii respectivei tranzactii, partile se obliga sa nu faca nici un fel de dezvaluire, anunt sau declaratie scrisa publica referitoare la respectiva tranzactie fara consultarea celeilalte parti in acest sens.
Astfel, prin introducerea clauzei de confidentialitate in contractele referitoare la tranzactie, partile isi asuma anumite obligatii. In primul rand, pastrarea confidentialitatii tuturor informatiilor care se refera la partile in tranzactie si care au fost furnizate de catre sau in numele acestora, iar in al doilea rand nedivulgarea, inainte de finalizarea tranzactiei sau dupa, conform perioadei agreate, a vreunei informatii referitoare la respectiva tranzactie sau la orice chestiuni conexe.
De multe ori in contracte sunt inserate clauze care prevad posibilitatea suspendarii contractului in cazul in care este incalcata clauza prin care partile se obliga sa pastreze confidentialitatea tuturor informatiilor cu privire la tranzactie. In cazul in care o astfel de clauza nu este inserata in contract, iar una dintre parti incalca obligatia de confidentialitate, partea in cauza va fi tinuta raspunzatoare pentru paguba pricinuita partii vatamate, aceasta din urma avand posibilitatea de a cere despagubiri corespunzatoare in acest sens pentru oricare si toate daunele actuale sau viitoare rezultate din incalcarea obligatiilor de confidentialitate prevazute in contract.

Incalcarea secretului profesional, abatere disciplinara grava
Totodata, in incheierea tranzactiilor imobiliare, din cauza problemelor care pot sa apara cu privire la situatia juridica a terenurilor si/sau constructiilor, partile apeleaza adesea la serviciile unui avocat. Conform legii, relatiile dintre avocat si clientii sai se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate, loialitate si confidentialitate, prin urmare avocatul este dator sa pastreze secretul profesional privitor la orice aspect al tranzactiei. Mai mult, conform Statutului profesiei de avocat, acesta nu poate fi dezlegat de secretul profesional, nici de catre client si nici de catre o alta autoritate sau persoana.
"In plus, conform legii, secretul profesional vizeaza toate informatiile si datele de orice tip, in orice forma si pe orice suport, furnizate avocatului de catre client, in scopul acordarii asistentei juridice si in legatura cu care clientul a solicitat pastrarea confidentialitatii, precum si orice documente redactate de avocat care contin sau se fundamenteaza pe informatiile sau datele furnizate de client in scopul acordarii asistentei juridice si a caror confidentialitate a fost solicitata de client", spun reprezentantii Salans.
Obligatia de a pastra secretul profesional este absoluta si nelimitata in timp si se intinde asupra tuturor activitatilor avocatului, ale asociatilor sai, salariatilor sai, precum si asupra persoanelor cu care avocatul conlucreaza in exercitarea profesiei.
Aceasta cerinta de confidentialitate acopera nu numai informatiile protejate de relatia avocat-client, dar si toate celelalte informatii despre client obtinute in timpul reprezentarii acestuia, indiferent de sursa acestora. Incalcarea dispozitiilor legale cu privire la confidentialitate si secretul profesional constituie abatere disciplinara grava, caz in care este posibila suspendarea din profesie a avocatului in cauza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO