Business Construct

Leasing: Utilaje profitabile

Leasing: Utilaje profitabile

Liviu Serban, directorul general al Volksbank Leasing: Cele mai cerute utilaje sunt excavatoarele si buldoexcavatoarele, motostivuitoarele si statiile de beton. Insa, odata cu dezvoltarea economica prognozata pentru urmatorii ani, cererea de utilaje de constructii se va diversifica continuu. Cel mai scump utilaj de constructii pentru care am semnat un contract de leasing este o statie de betoane, in valoare de peste un milion de euro.

24.09.2008, 11:44 337

Contractele de leasing de echipamente si utilaje de constructii s-au intensificat si au ajuns chiar si la un million de euro in cazul unei statii de betoane, iar in urmatorii ani se asteapta o diversificare a tipurilor de utilaje achizitionate.

Deficitul de forta de munca din constructii se ridica in prezent la circa 100.000-150.000 de oameni, iar una dintre principale resurse de crestere a eficientei pentru companiile de constructii este modernizarea parcului auto si a utilajelor. Astfel, sectorul constructiilor si cel industrial sunt motoarele cresterii pietei de leasing pentru echipamente, cu o pondere de 92% in totalul finantarilor acordate in primul semestru, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB).
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, ponderea acestor doua sectoare in totalul pietei de leasing pentru echipamente a urcat cu 11%. In primul semestru, finantarile acordate de companiile de leasing pentru achizitia de echipamente s-au ridicat la 647,4 milioane de euro, in crestere cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Leasingul de echipamente si utilaje de constructii va continua sa castige teren, pe masura ce economia tarii se va dezvolta. Nevoia de retehnologizare si dezvoltare a infrastructurii sunt alte doua motive care ne fac sa credem ca sectorul utilajelor de constructii este in continua crestere", a declarat Liviu Serban, directorul general al Volksbank Leasing. Din totalul finantarilor pentru echipamente, cea mai mare parte, de 56%, au fost contractate de companii din domeniul constructiilor, urmatorul sector ca pondere fiind cel industrial, cu 36% din finantari.
"Cele mai cerute utilaje sunt excavatoarele si buldoexcavatoarele, motostivuitoarele si statiile de beton. Insa, odata cu dezvoltarea economica prognozata pentru urmatorii ani, cererea de utilaje de constructii se va diversifica continuu. Cel mai scump utilaj de constructii pentru care am semnat un contract de leasing este o statie de betoane, in valoare de peste un milion de euro", spune Serban. "Ponderea finantarilor Volksbank Leasing pentru echipamente si utilaje de constructii a fost de 4,6% in 2007, iar pentru anul acesta ne propunem sa ajungem la o pondere de aproximativ 7%."
"Intrucat dezvoltarea finantarilor din sectorul utilajelor de constructii este unul prioritar pentru noi, estimam ca la finalul anului 2008 vom avea o crestere importanta fata de anul anterior, ajungand la o valoare a bunurilor finantate de aproximativ 40 de milioane de euro. Trendul ascendent va continua si in urmatorii ani, iar noi ne dorim ca acest sector sa atinga o cota de 15% din totalul finantarilor noastre", afirma directorul general al Volksbank Leasing.
 
 
Cum se obtine un contract de leasing
Un dosar complet trebuie sa contina toate copiile dupa actele financiare cerute, cum ar fi bilantul sau balanta, si copii dupa CUI, statutul si buletinul administratorului.
"Din punctul de vedere al valorii minime si maxime, nu impunem astfel de limite, dar acordarea finantarii depinde in cea mai mare masura de bonitatea clientilor. Avem un departament de risc specializat care analizeaza dosarele. Analiza de risc verifica echilibrul financiar al companiei, stabilitatea acesteia si experienta managerilor. Girul este insa dat, totodata, si de planul de afaceri", explica reprezentantul Volksbank Leasing.
Cele mai mari cereri de utilaje de constructii sunt in centrele economice principale ale tarii - in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta, unde activitatea de constructii este foarte dinamica.
Compania a incheiat anul trecut intre primele 10 companii de profil, cu o cota de piata de aproximativ 4,5%, situatie similara si celei din prezent. "Desigur, insa, ca avem in vedere cresterea cotei de piata, scopul nostru fiind accederea in primele cinci companii, pana la finalul anului 2009", explica Serban.
Volksbank Leasing a finantat anul trecut bunuri in valoare de 205,2 milioane de euro, cu 10% peste nivelul din 2006.
Mai mult de jumatate din finantari au fost acordate pentru achizitia de autoturisme - 67,6% din total, tendinta vizibila, de altfel, la nivelul intregii piete, in timp ce pentru achizitia de autovehicule comerciale si camioane au fost utilizate 27,8% din finantari, iar pentru echipamente - 4,6%. Compania a incheiat anul trecut peste 11.800 de contracte, majoritatea clientilor - 86,2% - fiind persoane juridice.
Crestere de 10 ori in cinci ani
Piata totala de utilaje de constructii noi a ajuns in 2007, conform raportarilor ADUC (Asociatia Distribuitorilor de Utilaje de Constructii) la 2.671 de unitati. Astfel, cererea de utilaje a crescut de 10 ori in ultimii cinci ani, avand in vedere ca in anul 2003 s-a inregistrat un total de 334 de unitati noi, in 2005 s-au vandut 462 de unitati noi, iar in 2006 au fost achizitionate 1.471 de unitati. Principalul factor care a condus la cresterea rapida a cererii de utilaje a fost volumul de proiecte in domeniul constructiilor, dar si al infrastructurii, atat rutiere, ci si de apa si canalizare sau de extindere a retelelor de gaze naturale.
Raportarile se refera doar la buldoexcavatoare, excavatoare hidraulice pe senile si pe pneuri, miniexcavatoare, midiexcavatoare pe senile si pe pneuri, mini-incarcatoare multifunctionale, incarcatoare frontale, manipulatoare telescopice, buldozere, concasoare mobile, basculante cu sasiu rigid si basculante cu sasiu articulat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO