ZF 24

Megaproiectele Capitalei: cele zece investiţii de peste 2 miliarde de euro care au schimbat imaginea imobiliară a Bucureştiului

La 300 mil. euro s-a ridicat investiţia realizată de austriecii de la Raiffeisen Evolution în Floreasca City, proiect format din mallul Promenada şi clădirile de birouri Sky Tower şi Floreasca Office

Autor: Cristi Moga

20.10.2013, 13:14 47

Deschiderea  mallului Promenada din nordul Bucureştiului, care marchează finalizarea unei investiţii de 300 de milioane de euro în proiectul Floreasca City (ce include şi clădirile de birouri Sky Tower şi Floreasca Office), aduce în discuţie cele mai importante proiecte imobiliare concretizate în ultimul deceniu în Capitală. Cele mai „costisitoare“ zece proiecte au implicat investiţii cumulate de peste 2 miliarde de euro, iar într-un top în funcţie de bugetul alocat dezvoltarea austriecilor de la Raiffeisen s-ar situa pe poziţia a treia, după megaproiectul din Băneasa şi investiţia celor de la AFI din zona Politehnică, potrivit unei analize a ZF.

Dezvoltarea imobiliară din ultimii zece ani a schimbat zone im­por­tante din Bucureşti, câmpuri de la marginea Capitalei sau fabrici din inte­riorul oraşului ca UMEB, Aerofina sau Semănătoarea fiind înlocuite de malluri sau clădiri de birouri în urma unor investiţii de miliarde de euro.

Dintre cei peste 900.000 de angajaţi din Bucureşti mai mult de 700.000 lucrează în prezent în servicii şi doar 200.000 în industrie şi construcţii, date ce arată direcţia clară pe care a luat-o oraşul în ultimul deceniu ca hub al instituţiilor financiare, cluster pentru IT, comunicaţii şi outsourcing sau sediu central pentru majoritatea multi­naţionalelor cu prezenţă locală.

Cel mai recent proiect de transfor­mare radicală a fost defi­nitivat joi în nordul Capitalei, odată cu deschiderea mallului Promenada din zona Floreasca. Promenada face parte din proiectul Floreasca City, iniţiat de grupul austriac Raiffeisen Evo­lution, care mai cuprinde şi clădirile de birouri Sky Tower şi Floreasca Office, finalizate în toamna anului trecut. Per total, acest proiect a implicat o investiţie de 300 de milioane de euro, iar clădirile de birouri au fost cumpărate de Raiffeisen Property, divizia imobiliară a grupului bancar austriac, care a finanţat şi dezvoltarea mallului.

Dezvoltarea a fost realizată pe terenul fostei fabrici FEA care, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, mai avea anul trecut doi angajaţi şi afaceri de sub 400.000 de euro, echivalentul vânzărilor din două zile aşteptate în mallul Promenada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO