Business Construct

Rezidential: Ultimele case

Rezidential: Ultimele case
23.03.2010, 15:12 724

Cele mai multe banci au tinut in picioare proiectele de locuinteintr-un stadiu avansat de constructie: Alpha Bank a restructuratcreditul acordat pentru constructia proiectului Asmita Gardens,UniCredit a prelungit termenul de rambursare a imprumutului acordatpentru constructia Orhideea Gardens, in timp ce administratoriiDoamna Ghica Plaza spun ca nu au presiune din partea Alpha Bankpentru vanzarea imediata a locuintelor din proiect.

"Credetica ar fi in interesul vreunei banci sa execute un proiect cu zecisau sute de locuinte? Ce ar face cu ele? La ce pret credeti cale-ar scoate la vanzare?", afirma dezvoltatorii imobiliari,referitor la motivele pentru care bancile au fost "ingaduitoare" cucea mai mare parte a dezvoltatorilor.

In schimb, pana la vanzarea apartamentelor in care au pus dejabanii, bancile nu acorda alte finantari, tocmai pentru a nu-si facesingure concurenta, in conditiile in care casele construite astaziar avea costuri cu circa 30% mai mici decat cele incepute in2007-2008.

Iar efectele acestui blocaj au inceput sa se vada: inca de anultrecut, numarul locuintelor finalizate in Bucuresti a inceput sascada, cu 17%, pana la 6.912 unitati, iar in acest an previziunilesunt si mai pesimiste.

O lege nescrisa a imobiliarelor spune ca in fiecare an ar trebuiconstruit sau reconstruit 1% din stocul de locuinte al unui oras,ceea ce ar insemna pentru Bucuresti constructia a 9.000 de locuinteanual. In ultimii douazeci de ani, maximul a fost atins in 2008, cuun stoc realizat de 8.326 de locuinte, potrivit datelor de laStatistica.

Cine mai construieste? Si proiectele aflate inconstructie intra tot in categoria celor incepute in perioada deboom imobiliar, adica la costuri ridicate. Preturile au scazut incea mai mare parte a proiectelor. Spre exemplu, la Vivando Unirii,studiourile nu mai au preturi pornind de la 109.000 de euro plusTVA (19% cum era in acest caz), ci de 82.000 de euro plus TVA de5%, astfel ca per total pretul locuintei este mai mic cu aproape35%.

Cu toate acestea, mult prea mult, ar putea spune unii, pentru olocuinta de 40 de metri patrati, fie ea la o statie de tramvai dePiata Unirii sau cu mobilier de la firma Class Living a CamelieiSucu.

Constructia a fost ridicata, iar acum lucrarile sunt concentrateasupra finisajelor exterioare si interioare. Numarul de apartamentenu este mare, ceva mai mult de 100 de unitati, dar ajustareapreturilor este una normala.

"Singura greseala pe care am facut-o a fost ca ne-am lasat dusiin eroare de piata rezidentiala unde, cand vindeam zeci deapartamente lunar credeam ca preturile cresc fara sa se opreasca.Asta s-a intamplat pana in momentul predarii apartamentelor candoameni care platisera avansuri de 20% nu mai puteau plati restul",spunea recent Shimon Galon, directorul companiei israeliene GTC siunul dintre cei mai importanti dezvoltatori de pe piata.

Preturile au fost ridicate nesustenabil si sub influentainvestitorilor speculativi, a caror prezenta i-a determinat pedezvoltatori sa incinga piata constructiilor in speranta unorprofituri insemnate, obtinute rapid.

Acesti investitori si-au redus insa activitatea, iar acum potreprezenta chiar o concurenta pentru unii dezvoltatori, inconditiile in care scot pe piata apartamente similare cu cele aleconstructorilor, la preturi comparabile.

GTC este un alt caz al unui dezvoltator care a opritinvestitiile in proiecte de locuinte dupa ce a finalizat 600 deapartamente in proiectele Rose Garden si FeliCity, iar la predares-a trezit ca circa 170 de clienti nu pot veni sa-si ridiceapartamentele in conditiile in care nu si le mai permit.

"Noi nu avem probleme de acest gen deoarece cumparatorii auplatit sume mari in avans, reprezentand 60-70% din valoareaapartamentelor. In plus, in proiectul nostru, Doamna Ghica Plaza,preturile nu au fostreduse foarte mult, astfel ca nu simt un disconfort prea mare saachite conform unor contracte semnate acum doi ani", spune AviShloush, directorul proiectului Doamna Ghica Plaza, format dinpeste 600 de apartamente.

Dezvoltatorul a finalizat intr-o etapa intregul proiect, iar ceamai importanta preocupare in prezent este vanzarea cat mai rapida alocuintelor, in conditiile in care asupra dezvoltatorului nu apasadoar dobanzile bancare, ci si impozitele pe apartamentelefinalizate si nevandute.

Nu se mai cauta locuinte mari. Intr-o situatiemai buna decat cei de la Doamna Ghica Plaza, care mai au 380 deapartamente de vanzare, sunt spaniolii de la Hercesa, care auvandut 85% din proiectul Vivenda din zona BulevarduluiBasarabia.

Cu toate acestea, "cifrele bune" obtinute de Alejandro Solano,directorul Hercesa, nu il incurajeaza pe acesta sa inceapa alteproiecte, in conditiile in care cea mai mare parte a vanzarilor aufost realizate pana in vara anului 2008.

"Piata nu ne da inca semne ca ar fi un moment bun sa incepemconstructia la o noua faza in Vivenda. Costurile de constructiesunt ceva mai mici, dar asteptam scaderi si mai pronuntate. Toatepreturile si costurile se reajusteaza in aceasta perioada", spuneAlejandro Solano, country manager al Hercesa in Romania.

Preturile erau de circa 1.400 de euro/metrul patrat plus TVA.Acum mai costa 1.200 de euro/metrul patrat plus TVA, dar companiamai are de vanzare in special apartamente cu trei si patru camere,care se vand mai greu in aceasta perioada.

"In urma cu trei ani, toate studiile facute pe piata localaaratau ca romanii vor sa cumpere apartamente spatioase, cu treicamere. Piata a contrazis aceste studii, astfel ca urmatoareleproiecte care vor fi construite vor avea in special garsoniere siapartamente cu doua camere", mai spune reprezentantul Doamna GhicaPlaza.

Terenuri pentru proiecte noi in Bucuresti sunt, astfel ca oserie de dezvoltatori vor putea invata din greselile facute inproiectele actuale.

Daca cei de la GTC mai pot construi circa 900 de apartamente inFeliCity Baneasa si alte 2.000 de locuinte in Garden of EdenPipera, spaniolii de la Hercesa au cumparat terenuri in vestulCapitalei, in zonele Ghencea si Orhideea.

Cum semnele de revenire sunt insa destul de indepartate, iardurata de executie a unui proiect este de circa 18 luni, cei carevor o locuinta in care miroase a nou si nu mai au rabdare saastepte pana in 2012, trebuie sa aleaga din proiectele aflate dejape piata de doi-trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO