Business Construct

Toate pânzele sus! Dar Grecia?

Toate pânzele sus! Dar Grecia?

Autor: Cristi Moga

30.06.2011, 00:09 1021

Piaţa construcţiilor din România pare să ridice din nou pânzele:investiţii noi în fabrici de materiale, mai mulţi angajaţi peşantiere, unde şi furnizorii de buldozere şi macarale au începutdin nou să aibă comenzi; o toamnă cu deschideri de malluri lafiecare două săptămâni, în timp ce bancherii, şi nu numai, auînceput să ocupe golurile din clădirile noi de birouri.

Toate aceste semnale, care sunt detaliate în paginile BusinessConstruct, par a vorbi despre o piaţă care cel puţin nu mai scade,după cum spun cimentiştii, cei care simt cel mai bine pulsulpieţei.

Privind însă la ştirile despre criza datoriilor Greciei, începînsă întrebările referitoare la evoluţia pieţei, cel puţin în ceeace priveşte sectorul imobiliar. La începutul anului 2010 înpaginile ZF a fost publicat un tabel cu 50 dintre cele mai mariproiecte imobiliare realizate în ultimii cinci ani pe piaţa localăşi băncile care le-au finanţat. Acum, mă întorc tot mai des la aceltabel: grecii, alături de băncile germane, care finanţau în specialmegaproiecte (Co­troceni Park, Charles de Gaulle Plaza, saurefinanţările Iris Titan, Plaza şi Bucureşti Mall) erau în top.

Hypo Real Estate (care a finanţat Cotroceni Park) a căzut,investitorii germani, care aveau de asemenea acces la banii dinbăncile lor, nu prea mai vor să audă de imobiliarele româneşti, întimp ce băncile greceşti caută acum să atragă depozite, chiar şi ladobânzi peste media pieţei, decât să mai finanţeze imobiliare, încondiţiile în care au cre­ditat în România de două ori mai multdecât depozitele atrase.

În acest peisaj, în care nici băncile austriece nu par suficientde pu­ternice şi dispuse a deschide robinetul pentru finanţăriimobiliare, de unde va veni relansarea acestui segment în careproiectele de mari dimensiuni făcute fără bani de la bancă senumără pe degete?

Singura şi cea mai la îndemână soluţie este bătaia pentrufonduri europene; Şandor de la Moda-Tim a arătat că se pot aprobafinanţări nerambursabile pentru birouri; Henkel a luat bani pentruo fabrică; o firmă de consultanţă a cumpărat un excavator pentrucurăţarea iazurilor cu finanţare nerambursabilă 100%. Iar exemplelepot continua. Este o soluţie care trebuie analizată din timpdeoarece o criză atât de puternică precum e cea aflată la doar 600de kilometri de Bucureşti nu poate fi ignorată.

Cristi Moga este redactorul-şef al BUSINESSConstruct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO