Business Construct

Tot mai aproape de miliard

Tot mai aproape de miliard

Autor: Bogdan Alecu

19.10.2016, 00:06 488

Noile clădiri de birouri care vor totaliza aproape 700.000 mp de spaţii office vor duce piaţa tranzacţiilor imobiliare tot mai aproape de pragul de un miliard de euro, potrivit jucătorilor din domeniu.

Din punctul de vedere al tranzacţiilor, anul 2015 a fost unul echilibrat, la o valoare totală estimată la 800 de milioane de euro, în condiţiile în care s-au realizat vânzări în toate sectoarele principale. Potrivit Colliers, tranzacţiile sunt luate în calcul în anul în care s-a realizat transferul de proprietate, nu când s-a anunţat sau semnat. Spre comparaţie, în 2014 nivelul tranzacţiilor a fost de 950 de milioane de euro, valoare susţinută de achiziţia a mare parte din magazinele Real de către Auchan contra sumei de circa 270 mil. euro, dar şi de achiziţiile derulate de Globalworth, precum sediul UniCredit din apropierea Pieţei Presei Libere, Nusco Tower, Skanska A din Green Court, toate fiind tranzacţii estimate la 40-50 de milioane de euro.

Anul acesta piaţa urcă spre 800 mil. euro tranzacţii, iar anul viitor premisele indică o urcare spre 950 mil. euro, similar cu nivelul atins în 2014.  Printre cele mai recente tranzacţii încheiate se numără Swan Office&Technology Park, vândut de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) cu un preţ de 30,3 milioane de euro, cu aproximativ 50% peste preţul aprobat de creditori. Cumpărătorul este compania Smartown Investments. De asemenea, Petr Kellner (52 de ani), cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la aproape 11 mld. dolari, şi-a făcut intrarea pe piaţa imobiliară din România după ce a preluat clădirea de birouri Metropolis Center din apropiere de Piaţa Victoriei într-o tranzacţie de circa 50 mil. euro. Miliardarul a negociat mai bine de jumătate de an pentru această tranzacţie.

Printre cele mai mari tranzacţii de anul trecut se numără cea de peste 100 mil. euro pe office, cu Portland Floreasca, pe industrial cu P3 de la CA Immo, şi de circa 70 mil. euro cu CTP de la Portland, Bucharest West, şi Auchan Titan, pe retail, o tranzacţie importantă către NEPI. După acestea a venit şi un nivel următor de proprietăţi, de 30-40 mil. euro, Skanska 1 şi 2 pe la 42-45 mil. euro, diverse alte proprietăţi industriale cumpărate de CTP. De asemenea s-a finalizat Nusco pe la 42 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO