Business Construct

Vanatorii de locuinte

Vanatorii de locuinte

Bjorn HAUGE, country manager al Romania Invest: Ne aflam in negocieri cu mai multi dezvoltatori. Urmarim majoritatea proiectelor de pe piata si suntem interesati de cele care ne indeplinesc targeturile si pe care le consideram de perspectiva. Numarul locuintelor pe care urmeaza sa le cumparam depinde de preturi si de marimea apartamentelor din fiecare proiect.

29.11.2007, 01:25 16

Reprezentantii fondului norvegian de investitii Romania Invest, care au cumparat de la inceputul anului circa 800 de apartamente noi in cinci proiecte rezidentiale din Bucuresti si din imprejurimi, spun ca nu si-ar fi putut atinge targeturile fara ajutorul specialistilor locali in domeniu.
"Fiind norvegieni, ne este destul de greu sa ne adaptam la conditiile pietei din Bucuresti. Astfel, colaborarea cu experti locali este obligatorie. Totodata, am obtinut o multime de contacte si posibile afaceri prin intermediul partenerilor nostri. Cred ca ne-ar fi fost imposibil sa ajungem la acest nivel fara ajutorul partene?rilor", declara Bjorn Hauge, country manager al Romania Invest.
Norvegienii au cumparat locuinte in proiectele Vitan Platinum Towers, Residenz (Chitila), Planorama (Colentina), Blue Tower (Colentina) si Ten Blocks (Militari), targetul investitorilor fiind obtinerea unei rate de crestere cuprinsa intre 30% si 50% la finalizarea apartamentelor.
Principalii colaboratori ai companiei pe piata locala sunt casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si firma de consultanta imobiliara King Sturge.
"Activam in acest domeniu de aproape doi ani, timp in care am acumulat o expertiza locala importanta, precum si cunostinte bogate despre piata. De cand suntem prezenti in Romania, am stabilit o retea puternica de contacte si parteneri. Totodata, am dezvoltat o baza de date interna care cuprinde informatii despre peste 100 de proiecte din Bucuresti", spune Hauge.
Planul de afaceri al companiei prevede vanzarea locuintelor individual, inainte de finalizare, sau renuntarea la intreg portofoliul in favoarea unui alt investitor strategic. O alta optiune a norvegienilor ar fi inchirierea unor locuinte, varianta care nu este conforma cu strategia initiala a companiei.
"Toate achizitiile realizate de noi sunt bazate pe o cercetare profunda a pietei, a plasamentului si a calitatii proiectului, a sustenabilitatii dezvoltatorului, precum si a strategiilor de marketing si preturi. Targetul nostru a fost crearea unui portofoliu care sa atraga o arie larga de consumatori finali", precizeaza Hauge.


Mai cauta 500 de apartamente
Norvegienii isi propun, totodata, atragerea unor noi finantari din partea actionarilor, pentru continuarea achizitiilor pe piata locala. "Ne aflam in negocieri cu mai multi dezvoltatori. Urmarim majoritatea proiectelor de pe piata si suntem interesati de cele care ne indeplinesc targeturile si pe care le consideram de perspectiva. Numarul locuintelor pe care urmeaza sa le cumparam depinde de preturi si de marimea apartamentelor din fiecare proiect", precizeaza Hauge.
In urmatoarele patru-cinci luni, compania va cumpara intre 300 si 500 de apartamente, care vor duce portofoliul norvegienilor la circa 1.200 de apartamente in Bucuresti si in imprejurimi.
"Nu toate proiectele si dezvoltatorii pe care i-am analizat sunt de aceeasi calitate. In piata am putea intra intr-un stadiu in care vom vedea intrand jucatori mai mari si mai seriosi. Aceste companii mari pot opera cu randamente si rate de rentabilitate mai mici. Drept urmare, vom vedea produse noi si diverse, de o calitate mai buna, in viitor", apreciaza managerul Romania Invest.
Romania Invest a inceput negocierile pentru cum?pa?rarea primelor locuinte de pe piata locala la sfarsitul anului trecut, prima tranzactie fiind incheiata la inceputul lui
2007. "Incercam sa cumparam locuinte cat mai rapid.
In majoritatea cazurilor incepem negocierile cu dezvoltatorii inainte ca proiectele sa fie lansate catre public", precizeaza Hauge.
Fondul norvegian este prezent in Romania de aproape trei ani si este detinut de aproximativ 400 de investitori.
Primele locuinte au fost cumparate in proiectul Vitan Platinum Towers, in timp ce primele livrari de apartamente din portofoliul norvegienilor sunt anuntate in proiectul Residenz, dezvoltat de Tiriac Imobiliare si LLW in Chitila, pentru inceputul anului viitor.
"Am intalnit cateva persoane care mi-au spus ca am inceput tarziu investitiile in Romania si ca ar fi trebuit sa intram in piata in urma cu cativa ani. In mod normal le spun ca cel mai important este sa nu considere acelasi lucru si peste doi ani", spune Hauge, care considera ca piata imobiliara are resurse sa creasca si in urmatorii ani.
Locuintele au fost cumparate la un pret de circa 1.100-1.200 euro/metrul patrat, cel mai scump proiect in care norvegienii au decis sa investeasca fiind Blue Tower, unde au achizitionat 78 din cele 156 de apartamente. Romania Invest detine in proiectul Planorama din cartierul Colentina un bloc cu 271 de apartamente.
"Consider ca cererea va creste mai rapid decat oferta pentru inca cel putin trei-cinci ani si, totodata, nu observ proiecte suficient de bune care sa fie finalizate si livrate, astfel ca deficitul va ramane substantial", apreciaza Bjorn Hauge. Romania Invest isi sustine investitiile si cu ajutorul bancilor locale, targetul companiei fiind obtinerea unor finantari reprezentand cel putin 75% din valoarea investitiilor.
Strategia celor de la Romania Invest nu este singulara pe piata locala, unde activeaza si alte firme cu afaceri asemanatoare.
"Stiu ca mai sunt cateva companii cu afaceri asemanatoare cu a noastra, dar nu exact la fel. Am auzit, totodata, zvonuri ca sunt cativa investitori care isi propun sa intre pe piata in curand", spune Hauge.
Piata rezidentiala a Capitalei cunoaste o dezvoltare fara precedent dupa revolutie, in ultimii ani fiind anuntate circa 100 de proiecte in Bucuresti si in jurul orasului. Ritmul lent de finalizare a locuintelor, care nu a tinut pasul cu cererea in crestere, a urcat pretul mediu al locuintelor la circa 1.800 de euro/metrul patrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO