ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Sorin Preda, Global Vision: Discutăm un nou parteneriat, post Globalworth, care poate implica vânzarea activelor logistice rămase în portofoliul nostru. Cash-ul va merge într-un nou vehicul investiţional

Un proiect ZF şi CEC Bank

Autor: Bogdan Alecu

02.05.2024, 00:07 221

♦ Sorin Preda, fondatorul proprietarului şi dezvoltatorului Global Vision, ar putea vinde cele patru proiecte - Tg.-Mureş, Craiova, Constanţa şi Chitila, pentru a investi banii într-un nou vehicul investiţional care să acopere segment precum - office, logistică, retail, centre de date şi energie - parcuri fotovoltaice.

Românii plecaţi în afară, executivii români din ţară şi străinătate, dar şi alţi inves­titori văd un potenţial ridicat pe plan local, având în vedere creşterea eco­nomică a României, investiţii­le în infrastructură şi numărul de investiţii străine atrase, motiv pentru care Global Vision vrea să creeze un nou fond de investiţii care să îi permită plasarea de capital în con­tinuarea proiectelor sale.

Global Vision, businessul fondat de Sorin Preda şi cu activităţi atât în zona de birouri cât şi în sectorul industrial, ar putea discuta cu WDP, al doilea cel mai mare jucător din piaţa de logistică pentru a „înlocui“ Globalworth în patru dintre proiectele sale - Târgu-Mureş, Craiova, Constanţa şi Chitila. Potrivit datelor din piaţa imobiliară, Sorin Preda discută deja identificarea unui nou partener pentru a continua expansiunea pe sectorul logistic.

Anterior, Globalworth a bătut palma cu Remon Vos pentru vânzarea portofo­liului său de industrial, care nu includea şi centrele deţinute în parteneriat cu Global Visionm într-o tranzacţie de 275 mil. euro. Astfel, cei doi giganţi de pe plan local, CTP şi WDP au „împărţit“ exitul Globalworth din sectorul logistic.

Sorin Preda nu a oferit niciun comen­tariu cu privire la WDP în tranzacţie.

„Vedem ce se va întâmpla cu aceste dis­cuţii. Dacă se concluzionează, vom face un anunţ public. Dacă nu se concluzio­nea­ză, vom rămâne acolo şi vom continua dez­voltă­rile. Ar putea merge acel cash că­tre acest fond nou de investiţii? Cu siguranţă că în cazul în care noi facem un exit şi noi la rândul nostru de acolo, acel cash va merge în nou fond de investiţii. Dar, independent de realizarea acestei tranzacţii sau nu, noi sun­tem determinaţi să construim această plat­formă. Acest joint venture cu Globalworth a produs pentru noi foarte multe lucruri bune în ultimii 5 ani. Ne-a transferat multe infor­maţii şi now-how pe partea de compliance, ne-a învăţat să ridi­căm capital, ne-a învăţat să împrumutăm bani“, a spus Sorin Preda în cadrul emi­siunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

Miza proiectului este de a investi în noi ramuri cu valoare adăugată mare şi randa­ment peste medie

„Discutam de office, retail şi industrial, acum mai discutăm şi de data center şi de energie. Pasul următor este îmbinarea din­tre toate astea care se va chema tehnologie. Ne place sau nu ne place, nu mai putem rămâne în zona de administrat clădiri, fier şi beton“, a subliniat Sorin Preda.

„Noi trebuie să mergem în zona de valoare adăugată pe lanţ din ce în ce mai mult şi asta va însemna cu siguranţă ca în zona de depozite să adresăm inclusiv o componentă de investiţi în facilităţi de producţie. Cred că business-ul viitorului aparţine oraşelor şi companiilor locale, antreprenoriale. Şi asta este o tema la care cred că ar trebui să cugetăm într-un dialog aşa public mai larg şi cu mediul guvernamental şi cu Parlamentul şi cu autorităţile publice locale să vedem de fapt care e strategia noastră pentru a trage investiţii în România“, a completat el.

În cea mai recentă tranzacţie, Global Vision a cumpărat la începutul anului trecut Nova Building, clădirea de birouri din Barbu Văcărescu, fostul sediu al Băncii Italo-Romena.

„În acest ultim an am demarat procesul de renovare şi de modernizare a clădirii, în proporţie de aproape 80%. Reabilităm toate spaţiile comune şi a urmat un proces intens de reînchiriere a spaţiilor, care a ajuns la 100%. Şi suntem foarte mulţumiţi de faptul că am adăugat la portofoliu nostru de clienţi nume noi, cu operaţiuni interesante şi cu ocuparea de spaţii de birouri. Şi aici mă refer la companii precum Alive Capital, un lider în domeniu distribuţiei de energie, două instituţii financiare, una de leasing şi o bancă, grupul Vista. Lista este completată de o companie foarte mare din domeniu construcţiilor de infrastructură public - Aktor, care sunt parte din grupul Intrakat şi alte două companii care activează în domeniu serviciilor de consultanţă“, a spus Sorin Preda.

„Din punctul nostru de vedere, investiţia asta a fost un succes, oferă şi un yield on cost foarte bun, cu două cifre, ceea ce e un lucru remarcabil pentru piaţă în momentul de faţă şi arată faptul că un produs bine gândit, bine proiectat şi bine propus către piaţă îşi găseşte imediat ocupanţii. Este 2024 un an bun pentru achiziţii? Eu cred că da. Şi o să vorbim puţin mai departe şi despre planurile noastre în viitor şi cum vedem noi investiţiile în continuare în România“, a adăugat executivul.

Miza este de a concentra proiectele într-o platformă de investiţii.

„Putem să facem şi avem maturitatea să facem şi am şi început proiectul ăsta deja cu doi consultanţi. Un Big Four din zona financiară, care ne poate ajuta să structurăm capitalul şi în zona de consultanţă imobiliară cu cei de la Colliers, care lucrăm de aproape de ceva timp şi care au un mandat de la noi pe identificarea de potenţiali investitori. Va fi un fond imobiliar de investiţii. Explorăm împreună cu consultantul, cu Big Four, alternativele legislative pe care le avem la dispoziţie. M-am bucurat să văd că şi România a luat în considerare o iniţiativă legislativă de înfiinţare, de dezvoltare a unei legi care să permită înfiinţarea celor rituri. Real Estate Investment Trust e un lucru absolut necesar pentru dezvoltarea“, a subliniat Sorin Preda.

Ce mai spune Sorin Preda, fondator şi CEO al Global Vision

► Ultimul an a fost cel mai fructuos an al nostru, din punct de vedere al activităţii de închiriere şi predare spaţii către ocupanţii parcurilor şi clădirilor noastre.

► Am cumpărat fostul sediu al băncii Italo-Romena deoarece ne-am dorit să formăm un ecosistem în jurul companiei Global Vision, care este un dezvoltator şi un investitor în domeniu imobiliar şi prin natura activităţii noastre colaborează cu furnizori din domeniul energiei, cu prestatori de servicii din domeniul legal, cu finanţatori de tip instituţii financiar-bancare şi aşa mai departe.

► Se schimbă paradigma tipului de investitor şi se schimbă motivaţia investitorilor la construcţii. Am văzut o situaţie geopolitică foarte mult schimbată. Nimeni nu s-a aştepta la escaladarea conflictelor militare convenţionale, nimeni nu s-a aşteptat­ la o prelungire a inflaţiei.

► Noi la Global Vision luăm în considerare foarte puternic ideea de a ne construi propria platformă de investiţii. Am şi început proiectul ăsta deja cu doi consultanţi. Un Big Four din zona financiară, care ne poate ajuta să structurăm capitalul şi în zona de consultanţă imobiliară, cei de la Colliers.

► La Constanţa, anul acesta, începem proiectul de retail. Am început o promovare destul de intensă cu unul dintre brokerii mari de pe piaţă şi eu cred că acel proiect va demara anul acesta.

► Mergem în zona de servicii cu valoare adăugată. Mă refer aici la data center. Îmi doresc foarte mult să dezvoltăm produsul de data center cu aplicare pe piaţa românească, pentru că dacă oamenii au nevoie de spaţii de birouri, ei are nevoie de data center.

► Nu exclud ca în viitoarele noastre proiecte să colaborăm cu partenerii actuali de investiţii. Am avut un parteneriat de succes cu cei de la Globalworth, care a mers aproape 4 ani de zile şi este în continuare activ.

► Noi am putut promova un proiect de producţie şi de logistică în Tg. Mureş în momentul în care a fost gata bucata de autostradă Cluj-Tg. Mureş.

► Ungaria e un model de succes pentru că a avut câteva atribute: în primul rând a avut o stabilitate politică foarte mulţi ani. Oamenii care conduc acea organizaţie au raportat unui premier care a stat acolo o perioadă foarte lungă de timp. Doi, a fost un pic mai aproape de Occident şi a beneficiat de lucruri precum Schengen. Nu a avut limitări de genul ăsta. A avut o diaspora care poate a făcut un lobby.

► Pe termen mediu şi lung, noi trebuie să avem un plan cu ce înseamnă demografie, până atunci un plan de import de forţe de muncă. Dacă ne limităm doar la ideea de manpower, să avem cât mai multe braţe, şi să facem servicii cu valoarea adăugată mică, cu productivitate scăzută, nu suntem în filmul care trebuie.

► Noi trebuie să ne articulăm o misiune şi o viziune. Şi cei care ajung să conducă interesele locale, regionale, naţionale, trebuie să fie cumva în linie cu acea viziune. Noi nu trebuie să schimbăm, nu trebuie să reinventăm. Asta e problema noastră, este că noi la 3-4 ani reinventăm direcţia.

► Anul acesta împlinim 20 de ani de activitate antreprenorială şi de investiţional în România. Şi m-am uitat pe nişte statistici. Am avut 17 ministri ai economiei. Şi se pare că ăsta a fost un portofoliu stabil faţă de altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO