Business Hi-Tech

Ascultandu-ti PC-ul cu urechea

10.03.2004, 00:00 16



La inceput omul a ascultat muzica ce venea dintr-o palnie, sunete obtinute prin inscriptionarea de santuri paralele pe un disc...A fost o mare inventie. Pe urma un nemultumit a zis ca nu-i destul. Si a inventat difuzorul: sunet mai puternic, mai curat. Difuzorul s-a divizat in doua canale stereo, care umplu incaperea de sunete si care ofera mai bine iluzia auditiei unei orchestre sau formatii. Unii sunt si acum ferm convinsi ca acesta este modul suprem de a asculta muzica. Dar nu-i rostul acestui articol de a-i contrazice si nici de a-i aproba, in fond e chestie de gusturi. Numai ca in ultimele trei - patru decenii omul a inventat, in joaca, calculatorul personal (unii au si ramas in continuare sa se joace), iar sunetul ce insoteste calculatorul a capatat forme si dimensiuni din ce in ce mai extinse. O data cu extinderea capabilitatilor placilor de sunet, sistemele de boxe pentru PC s-au inmultit de la doua, destul de umile, la sisteme formate din patru, cinci sau chiar sapte sateliti si un subwoofer - de asezat in living si de falit in fata prietenilor - "cutii" capabile sa scufunde ascultatorul intr-un ocean de sunete...Oare?



De unde indoiala? Pentru ca un sunet clar, puternic si de calitate poate veni numai dintr-un sistem pe masura. Dar cum sa-l alegi? Cateva din raspunsuri le gasiti mai jos.



Prima regula: nu va lasati influentati de firma. Un mare producator poate fi un excelent fabricant de playere CD, de componente de calculator sau de monitoare, dar acest lucru nu-i confera un statut de fabricant de sisteme de sunet de calitate. Un design bun al boxelor inseamna cercetari acustice, masuratori si nenumarate teste, iar specialistii pe piata sunt chiar putini.



Nu cumparati in graba. Ascultati sistemul dorit, comparati-l cu alte sisteme, incercati sa va imaginati cum ar suna sistemul respectiv acasa...sunetul este si o problema de spatiu.



Incercati sa vedeti...nu, sa ascultati in ce masura sistemul de sunet dorit acopera intreg spectrul audio. Pe moment puteti fi incantat de sunetul si puterea basului, fara a mai fi atent la modul in care satelitii acopera gama de medii si inalte. Pentru un ascultator de techno nu va fi mare problema un sistem cumva dezechilibrat, dar un ascultator de muzica de opera sau clasica va fi extrem de dezamagit.



Ati facut economii cumparand un sistem destul de micut, dar care afiseaza pe cutie cateva mii de wati. Dar acasa, in sufragerie, sunetul abia daca il bate pe cel al radioului cu tranzistori mostenire de la parinti. De ce? Pai miile alea de wati sunt de fapt marketing, cand nu sunt inselatorie curata, iar un sunet de calitate nu va veni in nici un caz dintr-un sistem facut din plastic ieftin, indiferent cat de ochios si inzorzonat ar fi. Batranul lemn este, in materie de boxe, sfant...sigur asta nu inseamna ca un sistem facut din plastic de calitate nu poate fi mai bun decat niste difuzoare azvarlite in niscaiva cutii de lemn din cine stie ce esenta. Ca sa nu mai vorbim de certificarile - Dolby, THX, etc - pe care un bun sistem de sunet ar trebui sa le aiba.



Atentie la modul de asezare a satelitilor si subwooferului. Producatorii de sisteme audio si de placi de sunet au instructiuni clare pentru astfel de cazuri, iar diferenta intre un subwoofer asezat in mijlocul camerei si in coltul acesteia este diferenta intre multumire si furie. Aici se aplica un principiu clasic din calculatoristica: daca nu merge sub nici o forma, citeste, pana la urma si instructiunile sau cartea tehnica.



Nici pretul nu este intotdeauna cel mai potrivit mod de evaluare, de multe ori producatori cu brand puternic mai pluseaza preturile tocmai pentru ca sunt un brand puternic.



Exista un instrument magic pentru alegerea unui sistem audio potrivit, acesta este propria ureche, pentru ca mai ales in materie de sunet gusturile sunt personale si nu se discuta...Se aud. dorin.oancea@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO