Business Hi-Tech

Bill Gates admite ca pe unele segmente rivalii ii sunt superiori

15.09.2005, 19:02 22

Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, s-a confruntat de-a lungul timpului cu rivali "destepti" care, pe anumite segmente ale pietei, au castigat o pozitie mai buna, a recunoscut Bill Gates.

Acum trebuie sa faca fata noilor concurenti printre care Google, cel mai mare motor de cautare din lume, si Apple, producatorul american de echipamente IT.

Pe ansamblu, Microsoft ramane insa lider in industrie. "In orice moment din istoria companiei am avut rivali care s-au descurcat mai bine pe un anumit segment al pietei, insa noi am reusit sa ne pastram titlul venind mereu din urma cu noi strategii", a precizat Gates.

"Acum, Nokia este mult inaintea noastra pe domeniul telefoanelor mobile, Sony este mai bine pus la punct in ceea ce priveste jocurile video, pe segmentul cautarii pe Internet Google este cel mai mare motor de cautare, iar Apple este lider pe piata muzicii digitale datorita succesului playerelor muzicale iPod si magazinului de muzica online iTunes", a recunoscut el.

Compania Microsoft este insa prezenta pe toate aceste segmente ale pietei si incearca sa aduca in permanenta noutati pentru a putea ajunge cel putin la acelasi nivel cu rivalii sai, a precizat Gates.

Strategia actuala a companiei vizeaza popularizarea sistemului de operare Windows Vista si a noului Office 12, versiuni ce se vor adauga in curand la palmaresul de programe software pentru PC, dar si extinderea ofertei de software pentru companii, a explicat Bill Gates.

Lansarea noilor produse este planuita pentru a doua jumatate a anului 2006, insa, pana atunci, compania le prezinta pe scurt in cadrul evenimentelor IT importante. "Aparitia pe piata a Windows Vista si Office 12 va fi cea mai importanta lansare de la aparitia sistemului de operare Windows 95 de acum 10 ani", a precizat Gates.

Versiunea viitoare a Office-ului va veni cu foarte multe schimbari fata de cele existente acum, a explicat presedintele Microsoft.

Fiecare dintre programele din Office va avea ceva nou care sa ajute utilizatorii sa le utilizeze mai usor. Spre exemplu, programul de mail pentru desktop, Outlook, va avea o noua functie, "To Do" (de facut - n.r.), unde utilizatorii vor putea nota tot ceea ce au de facut, dar si o functie care le va permite sa se uite la fisierele atasate chiar din program, fara sa fie nevoie sa le deschida.

Excel-ul, program de gestionare a datelor, va veni cu noi functii care sa ajute utilizatorii sa vizualizeze datele cu care lucreaza mult mai usor.

Sistemul de operare Windows Vista va fi si el diferit de vechile versiuni ale Windows, cu care au fost obisnuiti utilizatorii pana acum. Interfata si functiile sunt mai degraba similare cu cele ale sistemelor de operare Apple, relateaza presa internationala. Windows Vista va dispune de o bara de programe plasata pe monitor, unde utilizatorii vor putea pune toate programele instalate pe calculator, grupate dupa diverse categorii.

"Windows Vista va fi pentru companie o realizare importanta. Probabil ca utilizatorii vor fi entuziasmati, dar nu in aceeasi masura, intrucat acum, majoritatea oamenilor au la dispozitie un computer si sunt deja obisnuiti cu programele de calculator", a explicat presedintele Microsoft.

Problemele insa nu vor disparea in ceea ce priveste sistemele de operare Windows. Hackerii vor continua sa creeze noi virusi care sa atace si noul Windows Vista. "Securitatea a devenit o prioritate pentru noi, iar capacitatile de securitate de care va dispune Windows Vista vor fi destul de avansate incat sa protejeze de un numar mare de virusi si de atacuri ale hackerilor", a conchis Bill Gates. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO