Business Hi-Tech

Biroul fara hartii mai are de asteptat

28.07.2004, 00:00 21



Acum cateva decenii, o data cu aparitia computerelor, previziunile indicau ca intr-o buna zi, cam prin anul 2004-2005, nu vom mai folosi hartie deloc in birourile noastre. Nimic mai fals: in plina era e-mail si Internet consumul de hartie a explodat.



Este foarte posibil ca nu vom putea elimina niciodata hartiile de prin birouri, dar nici nu trebuie sa renuntam la acest vis. Noile produse propuse de Hewlett-Packard, Fujitsu si Xerox/Visioneer pot scana maldare intregi de hartii, fara supraveghere, pe ambele parti ale documentului simultan si apoi sa le transforme direct in fisiere PDF stocate pe computerul personal. Apoi devine o simpla joaca sa cautam, sortam, modificam sau sa trimitem aceste documente oricui si oriunde, doar cu cateva click-uri de mouse.



Cei care lucreaza in birouri de avocatura sau alte medii saturate cu documente venereaza formatul electronic pentru ca pot deschide o anume pagina dintr-un anume document aflat pe computer in cateva secunde, fara a mai fi nevoie sa scotoceasca prin rafturi.





Cine sunt pretendentii la mit?



Dar sa vorbim la obiect. Fujitsu ScanSnap FI-5510EOX costa numai 400 dolari daca il cumparati online, iar daca asteptati pana in septembrie este anuntata coborarea pretului pana la numai 300 dolari. Sta cuminte pe un birou si se ocupa de toata munca intocmai ca o imprimanta inkjet daca e sa luam in considerare dimensiunile de numai 15 x 28,5 x 14,5 cm. Puneti hartia in pachete de cate 50, moment in care scanerul prinde viata si isi incepe treaba. Inghite hartiile cu viteza de 16 pagini pe minut pe care dupa procesare le scoate intregi. Viteza este uimitoare daca va ganditi ca in colaborare cu Windows-ul corecteaza paginile asezate invers sau le omite pe cele albe, asta in timp ce scaneaza ambele parti simultan. Dupa ce termina aveti un singur document PDF care cuprinde toate hartiile, dar pe care, din pacate, programul scanerului il denumeste automat fara sa va mai intrebe. Dar stati ca nu ati vazut tot: puteti sa-l lasati fara grija sa se ocupe de cartile de vizita. Le scaneaza intr-un mod inteligent in sensul ca transforma fiecare parte a imaginii care contine de pilda numele, telefonul, adresa sau e-mailul in text si apoi trimite aceste informatii ca un contact complet in orice program agenda electronica. Doar ganditi-va: veniti de la o reuniune de afaceri cu un teanc intreg de carti de vizita pe care le lasati pe mana scanerului fara grija ca ar putea rataci vreuna. Singurul neajuns este ca documentele electronice rezultate, fie ca este vorba de carti de vizita sau alte hartii, nu sunt de la inceput PDF-uri adevarate in care puteti cauta dupa anumite cuvinte sau selecta si copia bucati de text. Dar Fujitsu va pune la dispozitie gratis si programul Adobe Acrobat (cel care costa destul de mult, si nu varianta gratuita Acrobat Reader); gratie acestuia, cu un singur click, transformati orice scanare intr-un document PDF veritabil care va lasa sa-l manevrati in orice fel.



Varianta Xerox DocuMate 252, vanduta de Visioneer, are la baza aceleasi principii: o cutie cu dimensiunile de 33,8 x 15,25 x 31,25 cm gata oricand sa inghita pachete de cate 50 de pagini. Pretul care este de doua ori mai mare (865 dolari) vine acompaniat de aceleasi caracteristici privind viteza si calitatea per total. Viteza este absolut fantastica: cum va suna 50 de pagini scanate pe ambele fete intr-un minut? Xerox si-a dotat scanerul cu un display pe care puteti stabili 9 presetari. De pilda presetarea 2 ar putea insemna "color, fata-verso, A4, trimite ca atasament la e-mail" iar presetarea 4 ar putea si printa documentele exact ca un copiator. Documentatia este bine pusa la punct cu ilustratii si explicatii, toate tiparite pe ... hartie. Cel mai important aspect este ca documentele electronice rezultate din scanare nu mai au nevoie de nici un fel de conversie. Ba chiar primiti un program bonus care face o colectie cu tot ce ati scanat astfel incat puteti cauta mai usor printre vechile hartii.



Competitorul HP ScanJet 5590 costa numai 380 dolari dar este mai mare si mai greu decat ceilalti, in schimb este foarte versatil. Are posibilitatea de a scana carti sau reviste, pachete de pagini care doar trebuie puse in document feeder dar si slide-uri ceea ce inseamna ca, in fond, cumparati o singura masina pentru toate tipurile de documente pe care le vreti scanate. Minusurile se traduc in viteza mai redusa, de numai 8 pagini pe minut, si faptul ca documentele cu doua fete trebuie sa treaca de doua ori prin scanare de parca spiridusii din interior nu s-au uitat de prima data si pe partea cealalta. Dar spre deosebire de Fujitsu si Xerox, modelul HP are software atat pentru Windows cat si pentru Apple cu ajutorul caruia transforma orice hartie intr-un document PDF, Word sau e-mail fara nici o interventie suplimentara din partea dumneavoastra. Un mare neajuns este ca toate documentele PDF sunt vazute pe un fond cam gri in loc de albul paginii de hartie, lucru despre care HP spune ca nu poate fi corectat, cel putin nu in versiunea curenta de software. andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO