Business Hi-Tech

Bitdefender atenţionează asupra unei soluţii false de antivirus ascunsă în reclamele de pe aplicaţiile Android

Bitdefender atenţionează asupra unei soluţii false de...

Autor: Ioana Nita

07.10.2013, 16:15 627

Compania Bitdefender, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de soluţii antivirus, a identificat un banner de reclamă care apare în diverse aplicaţii dezvoltate pentru sistemul de operare Android şi care lansează de fapt atacuri menite să convingă utilizatorii să cumpere un produs fals de securitate. Reclamele sunt livrate prin platforma InMobi şi afişează pe ecranul smartphone-ului o alarmă de tip pop-up, care avertizează utilizatorii că dispozitivul lor este virusat şi le oferă o aşa-zisă soluţie antivirus plătită.

Cel mai probabil administratorii platformei de livrare de reclame nu sunt conştienşi că servicul lor este folosit într-un atac, iar banner-ul periculos a fost trecut cu vederea în procesul de validare. Atacul poate fi lansat din orice aplicaţie legitimă care foloseşte modulul de reclamă InMobi,  printre care o versiune mai veche a aplicaţiei legitime gratuite Brightest Flashlight Free, disponibileă în Google Play”, a spus Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

Odată ce utilizatorii au accesat link-ul sugerat, aceştia sunt direcţionaţi către o pagină care le confirmă că dispozitivul lor mobil este infectat cu viruşi. În vederea curăţării telefonului mobil, utilizatorilor li se recomandă o soluţie de dezinfecţie, iar pentru a obţine respectivul instrument trebuie să-şi introducă numărul de telefon într-un formular. Astfel, utilizatorii sunt păcăliţi să îşi facă un abonament de 3 sau 4 euro pe săptămână, prin care pot avea acces la tonuri de apel premiu şi wallpaper-e, iar abonamentul nu poate fi întrerupt decât manual.      

Acest tip de escrocherie se numeşte „scareware”, fiindcă sperie utilizatorii spunându-le că terminalele lor sunt infectate cu software periculos, ceea ce nu ar trebui să se întâmple dacă utilizatorii dispozitivelor mobile nu au instalate nicio soluţie de securitate smartphone sau tabletă. Iar, în cazul în care utilizatorii au instalată o soluţie antivirus pe dispozitivele mobile, aceasta nu va solicita niciodată bani în plus pentru a curăţa sistemul de viruşi.

Soluţia falsă de antivirus se poate răspândi la nivel global pentru că redirecţionarea pe pagina periculoasă se realizează prin localizare geografică, iar serviciul premium este ales dintre cele disponibile în zona în care se află utilizatorul.

 

Paşii care trebuie urmaţi pentru a scăpa de soluţia falsă de antivirus:

1.      Dezabonaţi-vă imediat trimiţând un SMS la numărul menţionat în secţiunea Termeni şi Condiţii de pe site-ul unde v-aţi abonat iniţial.

2.      Dezinstalaţi aplicaţiile pe care le-aţi descărcat recent.

3.      Folosiţi a soluţie de securitate performantă dedicată terminalelor cu Android care blochează paginile periculoase

4.       Folosiţi un software care vă informează la ce tip de informaţii au acces aplicaţiile pe care le instalaţi şi care sunt riscurile pe care vi le asumaţi instalându-le.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO