Business Hi-Tech

BlackBerry pierde teren pe piaţa din Statele Unite

27.07.2010, 23:02 23

Viitorul BlackBerry, telefonul mobil dezvoltat de canadienii dela Research in Motion (RIM), este gri, comentează The New YorkTimes, potrivit căruia majoritatea angajaţilor companiiloramericane au început să folosească mai des iPhone al Apple.

Reprezentanţii Apple susţin că peste 80% din primele 100 decompanii din topul Forbes testează sau folosesc deja iPhone. Deasemenea, telefoanele mobile care operează pe sistemul Android,dezvoltat de Google, cel mai popular motor de căutare din lume,încep să fie din ce în ce mai folosite, în detrimentul BlackBerry,care permite primirea în timp real a mesajelor şi vizualizarea unordocumente Word, Excel sau Powerpoint direct de pe telefonulmobil.

Corporaţiile şi consumatorii individuali erau mulţumiţi înaintede facilităţile oferite de produsele RIM, comentează The New YorkTime. "Acum însă, şi iPhone, şi Android permit citireae-mail-urilor, dar pot face mult mai multe. Spre exemplu,utilizatorii de iPhone pot descărca de 30 de ori mai multeaplicaţii decât cele disponibile pentru BlackBerry", scriepublicaţia americană.

La nivel mondial, Blackberry a avut o cotă de piaţă de 19,4% înprimul trimestru al anului, fiind pe locul doi după Nokia, cel maimare producător de telefoane mobile din lume, potrivit datelorcompaniei de cercetare IDC. Apple a avut o cotă de 16,1procente.

Pe piaţa din Statele Unite cota de piaţă a RIM a scăzut la 41 deprocente în primul trimestru al anului, de la 55% în primele treiluni ale lui 2009, potrivit Gartner, în timp ce iPhone şi Androidau avut împreună o cotă de 49%, comparativ cu 23 de procente înaceeaşi perioadă a anului trecut.

"Este adevărat că vânzările de BlackBerry cresc pe pieţeleinternaţionale, dar piaţa Statelor Unite este cea care stabileştetrendul în privinţa smartphone-urilor", scrie The New York Times.Potrivit cotidianului american, RIM mai are o şansă de revenire, şianume lansarea în toamnă a unui nou sistem de operare pentruBlackBerry.

Potrivit datelor de pe piaţa locală, peste 100.000 de românifolosesc soluţia de e-mail mobil BlackBerry. Partenerii de pe piaţalocală ai Research in Motion sunt Orange, Vodafone şi Cosmote.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO