Business Hi-Tech

BlackBerry speră să le dea şah lui Apple şi Google cu noul smartphone Torch

BlackBerry speră să le dea şah lui Apple şi Google cu noul smartphone Torch
04.08.2010, 23:04 53

Compania canadiană Research In Motion Ltd, numărul doi mondialdupă vânzările de telefoane inteligente (smartphone), a lansatmarţi seară la New York BlackBerry Torch, un mobil de a căruiprimire va depinde în mare măsură soarta companiei pe piaţă, scriepresa internaţională.

Terminalele BlackBerry, populare în special în mediul debusiness pentru funcţiile ce permit primirea în timp real amesajelor şi vizualizarea unor documente Word, Excel sau Powerpointdirect de pe telefonul mobil, au început să piardă teren la nivelglobal în faţa rivalilor Apple iPhone şi a tot mai numeroaselorterminale bazate pe sistemul de operare Google Android.

După două eşecuri în competiţia cu iPhone (touchscreen-urileStorm şi Storm2), BlackBerry iese pe piaţă cu un nou sistem deoperare care se aseamănă cu tot mai bine vândutele iPhone şiAndroid, instalat pe un terminal care combină pentru prima dată untouchscreen cu o tastatură completă qwerty. Touchscreenul cucapacitatea de 3,2 inchi ascunde o tastatură completă. BlackberryTorch 9800 are trackpad optic şi foloseşte un procesor la 624 MHz.Torch este primul mobil al RIM care va rula noul sistem de operareBlackBerry 6.

Noul software, care a fost proiectat să îmbunătăţească navigareape web - respectiv să o aducă la un nivel apropiat de rivaliiiPhone şi Android - aduce şi alte schimbări, printre care funcţiade căutare universală, o cutie poştală în care vor fi integrate cue-mailurile şi actualizări de la alte aplicaţii - precum mesajeinstantanee sau update-uri de pe reţelele facebook şi Twitter.Mobilul are o cameră foto de 5 megapixeli, care, potrivit RIM, arefuncţii îmbunătăţite care vor genera fotografii de o calitate maibună prin comparaţie cu modelele anterioare. Sistemul de operare şitelefoanele Blackberry au fost până acum fără rival în ceea cepriveşte soluţia e-mail, însă interfaţa grafică fadă, calitateaslabă a fotografiilor, playerul mp3 auster sau soluţia GPS greuutilizabilă i-au făcut pe utilizatori să înceapă să fugă spreiPhone sau Android, ale căror aplicaţii "spectaculoase"- de multeori gratuite - au devenit o atracţie pentru consumatori, scriepresa internaţională. În România telefoanele BlackBerry suntdisponibile prin Orange, Vodafone şi Cosmote - operatori care nu audeocamdată date privind disponibilitatea Torch în România. "Deciziade a introduce BlackBerry Torch în oferta Orange România se va bazape feedbackul pe care îl primim direct de la clienţi şi pe succesulde care acest model se va bucura în întreaga lume", spunreprezentanţii celui mai mare operator de telefonie mobilă dinRomânia.

Pe piaţa locală BlackBerry este încă o prezenţă exotică, încondiţiile în care piaţa e dominată autoritar de Nokia şi demobilele ieftine, în general. Puţin peste 100.000 de românifolosesc în prezent un BlackBerry, potrivit estimărilor de pepiaţă. Într-un an, 7% din cele 3,5-4 milioane de mobile vândute înRomânia sunt smartphone-uri, primul loc fiind ocupat de Nokia.

Pornind de la un nivel atât de scăzut, pe o piaţă undesmartphone-urile abia încep să crească, BlackBerry este încontinuare în creştere ca vânzări. "În prima jumătate a acestui anOrange România a avut cu 70% mai multe vânzări de BlackBerry decâtîn aceeaşi perioadă a anului trecut", spune Tudor Juravlea, ProductManager la Orange România, companie care are câteva "zeci de mii declienţi" de BlackBerry. Şi la Cosmote, BlackBerry a fost printrecele mai bine vândute smartphone-uri, spun oficialii companiei,inclusiv în rândul clienţilor persoane fizice. Iar la Orange, spuneTudor Juravlea, clienţii din segmentul consumer au ajuns la unsfert din vânzările lunare, după ce operatorul a lansat noi ofertepe acest segment.

Vânzările BlackBerry în România sunt afectate negativ şi defaptul că firma canadiană nu acceptă accesul românilor la magazinulonline de software "AppWorld", în timp ce utilizatorii iPhone sauAndroid nu numai că pot cumpăra aplicaţii de la Apple sau Google,ci au acces şi la sute de programe gratuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO