Business Hi-Tech

Care va fi impactul Windows 7 pe piata romaneasca

23.10.2009, 00:00 63

"Windows 7 este un sistem de operare mai simplu, mai rapid, maifiabil si mai sigur, care utilizeaza eficient resursele hardwarecurente si se conecteaza usor la dispozitivele folosite deutilizatori. Desi previziunile privind piata de calculatoare nusunt foarte optimiste, noi ne asteptam sa majoram cota de piata aWindows-ului original pe calculatoare cu 30-40%", a afirmat TudorGalos, Windows Business Group Lead din cadrul MicrosoftRomania.

Filozofia noului sistem de operare este usurinta in utilizareprin facilitati intuitive de lucru, afirma reprezentantiicompaniei.

Microsoft spune ca a folosit din sistemul Vista noutatile dedesign, dar, dupa ce a consultat utilizatorul asupra nemultumirilorla adresa acestuia, propune acum un sistem mai usor de manevrat,ceea ce pentru consumatorul obisnuit se traduce prin click-uri maiputine sau timp mai redus de deschidere si inchidere acomputerului.

Studiind folosirea cea mai frecventa a computerului, Microsoft acautat sa imbunatateasca lucrul cu ferestrele multiple deschise.Monitoarele vandute pe piata fiind tot mai late, utilizatoriilucreaza cu mai multe ferestre deschise dispuse vertical una langaalta, dintre care unele pot fi site-urile de stiri sau mailul.Astfel, acum este posibila pre-setarea ferestrelor prin "izbirea"lor de margini sau de partea de sus.

De asemenea, trecerea rapida de la o activitate la alta va fiusurata prin gruparea documentelor similare in asa-numitele"librarii". "Tipurile de documente similare, cum ar fi rapoartefinanciare, liste de clienti, pot fi grupate in librarii - facandgasirea lor mai usoara chiar si cand sunt stocate in mai multedirectoare sau pe calculatoare, servere diferite", explicaGalos.

El afirma ca principalele avantaje ale noului sistem de operaresunt simplitatea, productivitatea, securitatea, costurile deoperare mai reduse si, nu in ultimul rand, noile facilitati degaming integrate.

Spre deosebire de Vista, Microsoft a dat spre testareutilizatorilor o versiune a Windows 7 cu mult inainte de lansareaoficiala, adica de la inceputul anului.

"Estimarea noastra este ca avem peste 100.000 de descarcari aleeditiei Release Candidate din Romania de pe serverele noastre", amai spus Galos. In Romania, compania a incheiat parteneriate pentrupromovarea calculatoarelor cu Windows preinstalat cu Metro, Real,Carrefour, Cora, Domo, Flanco, precum si cu Romtelecom.

Va fi Windows 7 un impuls pentru relansarea vanzarilorde calcultoare, afectate de criza economica?

"Piata locala de calculatoare a cazut in anul fiscal 2009 (iunie2008-iunie 2009) cu circa 54%. A fost un an interesant. Un an incare nu am lasat garda jos. Prin promotii, proiecte speciale sioptimizarea modului de abordare a canalului de parteneri am avut oscadere sub scaderea pietei. In anul fiscal 2009, businessulWindows a scazut in Romania cu 28%", a explicat Galos.

Windows 7 va fi lansat oficial pe piata locala pe 5 noiembrie2009 in Bucuresti, iar in Cluj, Iasi si Timisoare printr-o serie deevenimente ulterioare in aceeasi luna.

Microsoft Romania a avut o cifra de afaceri de 30 de milioane deeuro in 2008, cu 20% mai mult decat in 2007, si un profit net de5,2 milioane de euro, aproape la fel ca in 2007, conformmfinante.ro. Compania avea la sfarsitul anului trecut 200 deangajati, fata de 137 in anul anterior. In Romania s-au vandut in2008 circa un milion de computere, iar pentru anul acesta suntestimari ca piata va incheia anul la jumatate.

Laborator Microsoft la Craiova

Oficialii Microsoft intentioneaza sa deschida un laborator desoft la Craiova, in incubatorul de afaceri al Parcului Industrialsau in Parcul IT dezvoltat de Universitatea Craiova. O delegatie acompaniei s-a aflat recent la Craiova pentru a analiza unde va fideschis laboratorul.

Gospodariile detin circa 3,5 milioane de computere pe piatalocala, conform Euromonitor.

Nu se cunosc date despre cate din acestea sunt echipate cuWindows XP, Vista sau alte sisteme de operare.

Luand in considerare impartirea dupa sisteme de operare alevizitatorilor unora dintre cele mai vizualizate site-uri dinRomania, cum este cazul e-jobs, cancan sau sport.ro, circa 80% dinutilizatori detin Windows XP (lansat acum opt ani), circa 14-18%detin Windows Vista, iar Macintosh circa 1%, conform trafic.ro.Unix sau sistemele de operare mai vechi ale Microsoft detin sub1%.

Aproximativ 90% din computerele din intreaga lume sunt echipatecu Windows. Pe plan global, compania a avut afaceri de 58 miliarde$ in ultimul an fiscal si un profit net de 14 miliarde $. Jumatatedin vanzari se datoreaza sistemului de operare Windows.

Versiunile Windows 7 disponibile pe piataromaneasca

Windows 7 vine in Romania pe trei canale: preinstalat pecomputere noi, pachete individuale ("la cutie") si prin licentierela contractele cu firme (W7 Professional si W7 Entreprise)

Windows 7 preinstalat pe computere va fi in versiunile Windows 7Starter (pe netbook-uri), Home Premium, Professional siUltimate.

Preturile pentru Windows 7 in pachete retail, adica "lacutie":

  • Windows 7 Home Premium: 97 euro upgrade/160 euro full
  • Windows 7 Professional: 147 euro upgrade/218 euro full
  • Windows 7 Ultimate: 193 euro upgrade/260 euro full

Versiunea upgrade, mai ieftina, este disponibila pentru clientiicare folosesc legal Windows Vista sau Windows XP, precizeazacompania.

Exemple de imbunatatiri pe care le aduceplatforma

  • Deschiderea si inchiderea calculatorului se fac mai rapid
  • Securitate imbunatatita prin noi tipuri de back-up sau prinfacilitati cum este BitLocker-To-go, adica criptarea integrala acontinutului memory-stick-urilor, precum si prin facilitatileanti-virus prin Internet Explorer 8
  • Facilitatea Location-Aware Printing tipareste paginile pe ceamai apropiata imprimanta din retea
  • Pentru administratorii de retea, in cazul in care un utilizatorare o problema si administratorul nu este disponibil, poate fiactivat un program care inregistreaza operatiunile facute deutilizator, efectele lor si le trimite pe mail administratorului,care vede ce este de facut
  • Posibilitatea mai facila decat in cazul Vista de conectare laimprimante sau alte device-uri externe

Facilitati "vizibile" de utilizare la Windows7

snap - o fereastra deschisa poate fi lipita de margineaecranului prin agatarea ferestrei de bara superioara si "izbirea"de marginea ecranului, iar dimensiunea ferestrei se ajusteazaautomat incat sa umple jumatate de ecran; ecranul se imparte astfelrapid in doua, util pentru traduceri sau redactari de documente pebaza consultarii altora

shake - in situatia frecventa a deschiderii mai multor ferestre,"scuturarea" unei ferestre prin "agatarea" sa de bara superioaraduce la micsorarea tuturor ferestrelor; invers, acestea se refac lao noua "scuturare"

bara de instrumente de jos devine "vioara" intai a utilizariicomputerului: icon-urile sunt mai mari, pot fi previzualizate doartrecand cu mouse-ul deasupra lor, iar la click-dreapta vor apareaultimele documente vizitate din categoria respectiva (spre exemplu,la un fisier excel, ultimele documente vizitate) posibilitatea de ada comenzi computerului cu degetele pe ecran, in cazul monitoarelortouch-screen

sticky notes - posibilitatea de a deschide pe desktop ofereastra asemanatoare unei hartii de notite, care ramane in aceapozitie chiar daca PC-ul este inchis si redeschis

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO