Business Hi-Tech

CE vrea sa oblige operatorii sa porteze numerele intr-o zi

24.03.2009, 18:10 24

Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding intentioneaza sa oblige operatorii de telecomunicatii din Europa sa ofere consumatorilor posibilitatea de a-si porta numarului de telefon (schimbarea furnizorului de servicii fara a pierde numarul actual) intr-o singura zi.

Potrivit lui Reding, timpul necesar finalizarii portarii variaza "dramatic" in UE, de la o zi in Irlanda si Malta, la 38 de zile in Polonia.
In Romania, portarea se realizeaza in zece zile lucratoare de la depunerea cererii, dar nu mai devreme de ziua a saptea si nu mai tarziu de 30 de zile lucratoare, conform normelor in vigoare.
Reding spune ca vrea sa continue demersurile care, in trecut, au oferit mai multa putere consumatorilor. "Comparativ cu 2004, europenii platesc acum cu 34,5% mai putin pentru efectuarea apelurilor de voce si transmiterea de mesaje text (SMS)", a afirmat ea.
Reding sustine ca dreptul acordat utilizatorilor de a-si schimba operatorul exercita presiune asupra jucatorilor din piata pentru a lansa oferte din ce in ce mai competitive. Diferentele intre intervalele de timp necesare portarii sunt "intolerabile" si "distorsioneaza competitia", este de parere comisarul. "Am fost recent in Hong Kong, unde consumatorii isi pot porta numarul in termen de doua ore", a mai precizat Reding.
Propunerile comisarului vor fi dezbatute saptamana aceasta de Parlamentul European si de consiliul de ministri al UE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO