Business Hi-Tech

Cea mai mare tranzactie din istoria distributiei IT&C: RHS si Tornado fac schimb de actiuni, dar amana discutia despre fuziune

Cea mai mare tranzactie din istoria distributiei IT&C: RHS si Tornado fac schimb de actiuni, dar amana discutia despre fuziune
12.10.2009, 00:00 462

RHS Company si Tornado Sistems, doi dintre cei mai maridistribuitori IT&C din Romania, care au primit recent avizulConsiliului Concurentei pentru a-si unifica afacerile, audeocamdata in plan sa-si integreze operatiunile pentru a-si reducecosturile.

Discutiile despre o eventuala fuziune nu sunt planificate pe"termen mediu" intre actionarii celor doua firme.

"Din punct de vedere legal, structura tranzactiei nu seincadreaza in categoria 'fuziune'. Practic, se realizeaza ointegrare operationala, insemnand cumularea know-how-ului si aresurselor celor doua companii", a declarat pentru ZF DragosPopescu, director general si proprietar al RHS, sugerand astfel cadiscutiile delicate pe tema controlului noii entitati au fostamanate pentru mai tarziu intre cele doua parti. "In primul rand,dorim sa precizam ca nu va exista o noua entitate, cel putin petermen mediu. Intr-o prima faza, controlul in cadrul celor douacompanii va fi detinut de actionarii actuali, modificandu-se doarstructura actionariatului printr-unschimb de actiuni. Intentionam sa realizam un parteneriat cudrepturi egale in termen de un an. Cota de implicare financiaraeste egala pentru ambele companii. Exista in plan sa realizam oinfuzie de capital de inca 7-8 milioane de euro in cursul anuluiviitor."

Integrarea, asistata de mai multi avocati, bancheri siconsultanti

In ceea ce priveste avocatii si bancile implicate in tranzactie,seful RHS spune ca a fost asistat de de casele de avocatura Allen& Overy - RTPR si Pelli Filip, iar bancile implicate sunt celecu care lucra deja firma: Alpha Bank, BRD Societe Generale,Citibank si RBS Bank.

Insa, avand in vedere dificultatea negocierilor si a efortuluide integrare, lista companiilor implicate in tranzactie nu seopreste aici. "Procesul de integrare este coordonat de firma deconsultanta Architected Business Solutions, parteneri IDS Scheer AGsi SAP, cu concursul unor experti internationali in distributie,logistica si resurse umane."

Care sunt primele efecte ale schimbarilor produse de acorduldintre cele doua firme? Companiile au inceput sa-si segmentezeactivitatea si au un sediu central comun, spune seful RHS. "Noulsediu se va afla in Soseaua Pipera nr. 59, unde vom avea atatbirourile, cat si depozitul. (...) RHS Company si Tornado Sistemsisi vor pastra denumirile si personalitatea juridica, dar se vorconcentra pe segmente de piata diferite. Integrarea operationalavizeaza in primul rand unificarea logistica si a operatiunilor desuport, utilizarea acelorasi sisteme informatice, unificareaportofoliului de produse si solutii, avand la baza experienta,cunostintele si implicarea unei echipe de profesionisti."

Peste 100 de angajati au plecat, dar concedierile seopresc aici

El spune ca "afacerile RHS Company si Tornado Sistems sunt inproportie de 85% complementare, practic nu au existat decat doifurnizori comuni din 60, cati avem impreuna la ora actuala,portofoliul de clienti este, de asemenea, complementar".

In ceea ce priveste personalul, Popescu afirma ca cele douacompanii nu au in plan disponibilizari si intentioneaza sa-simentina cei 200 de angajati. Seful RHS nu a oferit datesuplimentare, insa o comparatie intre numarul actual de angajati sicel pe care il aveau cele doua firme la finele anului trecut arataca distribuitorii si-au redus drastic numarul de angajati. Astfel,numarul cumulat de angajati ai RHS si Tornado era de 338 la finelelui 2008, cu 138 mai mult decat in prezent.

Reducerea numarului de angajati nu este insa o surpriza, inconditiile in care prabusirea vanzarilor a determinat miscarisimilare si la alti jucatori de pe piata, in timp ce la K TechUltra Pro, care avea si operatiune pedistributie pe langa retail, a intrat in insolventa.

Piata a cazut la jumatate

Popescu spune ca piata de distributie IT&C s-a contractat lajumatate in acest an, dar, impreuna, RHS si Tornado vor avea oscadere mai mica. "Piata IT a fost una dintre cele mai afectateramuri ale industriei din Romania. Retailul a ajuns la 50% dinvaloarea inregistrata in 2008, proiectele au lipsit cu desavarsire,corporate-ul a fost afectat de valul de disponibilizari masive, caatare piata per ansamblu a avut o scadere de 50%. RHS Company are oscadere de 15% in comparatie cu anul precedent, dar am reusit sacrestem cota de piata pe fiecare segment pe care activam. PentruTornado Sistems scaderea a fost mai mare, dar acest fapt s-adatorat procesului de restructurare care a fost initiat acum un ansi jumatate. Tornado Sistems a renuntat complet la canalul deretail si la tot ceea ce inseamna business neprofitabil. Acestdemers a determinat cresteri pe canalele si segmentele de piata pecare Tornado Sistems si-a concentrat activitatea. S-au inregistratcresteri de peste 80% pe retelistica si comunicatii."

In concluzie, cele doua firme estimeaza pentru anul curentafaceri de 120 mil. euro si o rata de profitabilitate de 1-2%.

Prefera platforma SAP

Una dintre cele mai dificile probleme a integrarii operationaledintre cele doua companii este legata de unificarea sistemelor IT,spune Popescu. "RHS Company foloseste momentan Scala, iar Tornado -SAP; exista in plan sa folosim platforma SAP, care este integratacu portalul web B2B comun pentru partenerii nostri, cu solutia demanagement al clientilor (CRM), cea Bussines Inteligence si, deasemenea, cu cea de telefonie integrata cu toate sistemelementionate anterior). (...) Integrarea este un proces foartecomplex, dar avem un plan pe care il respectam si suntem in termencu ceea ce ne-am propus."

John Cusa, director executiv al TornadoSistems

  • Compania a fost infiintata in 1994 si este detinuta de Eugen siLiviu Lepadatu, doi oameni de afaceri discreti, care evitaaparitiile in media. Anul trecut Tornado a inregistrat venituri de63,3 mil. euro si o pierdere neta de peste 5 milioane de euro.
  • In acest an compania a inregistrat o scadere a veniturilor maimare de 15%, pe fondul unui proces de restructurare. Tornado arenuntat complet la canalul de retail si la "tot ceea ce inseamnabusiness neprofitabil", iar acest demers a determinat cresteri pecanalele si segmentele de piata pe care Tornado Sistems si-aconcentrat activitatea.

Dragos Popescu, director general al RHSCompany

  • Distribuitorul IT&C RHS Company a fost infiintat inseptembrie 1999 si este detinut de omul de afaceri Dragos Popescu(foto). Anul trecut R.H.S. a inregistrat venituri de 73 mil. eurosi un profit net de aproape 600.000 de euro.
  • In acest an compania a inregistrat o scadere a veniturilor de15% in comparatie cu anul precedent. Oficialii RHS sustin insa caau reusit sa-si majoreze cota de piata pe fiecare segment pe careactiveaza.
  • Dupa integrarea cu Tornado RHS Company va distribui intregportofoliul de produse, care va include branduri precum APC, Asus,Canon, HP, IBM, Lenovo, Microsoft, Samsung si Toshiba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO