Business Hi-Tech

Cei mai mari 30 de angajatori din IT&C au peste 41.000 de oameni şi afaceri de 5,7 mld. euro

Cei mai mari 30 de angajatori din IT&C au peste 41.000 de oameni şi afaceri de 5,7 mld. euro
24.08.2010, 23:59 54

Numărul mediu de oameni ai celor mai mari 30 de angajatori dinindustria locală IT&C a crescut uşor anul trecut în ciudarestructu­rărilor realizate de un număr important de firme,potrivit datelor din bilanţurile depuse de companii la RegistrulComerţului.
Numărul total al celor mai mari 30 de angajatori din IT&C aurcat cu 1.382 de oameni (peste 3%), la 41.142, în special caurmare a angajărilor realizate de companii ca Nokia sau AlcatelLucent.
Numărul de angajaţi din companiile telecom a rămas relativ constantfaţă de anul 2008, coborând la 33.529 în 2009 faţă de 33.902 în2008.
Cei mai mari angajatori din industria IT&C din România suntRomtelecom şi RCS&RDS, care au împreună peste 16.000 deangajaţi. Romtelecom, numărul doi pe piaţa locală de internet fixşi al treilea jucător de pe piaţa TV, a realizat anul trecut ceamai amplă restructurare dintre cei mai mari 30 de angajatori dinIT&C, reducând, în medie, numărul de angajaţi cu peste 1.000 deoameni.
O parte dintre ei, aproximativ 400, au fost preluaţi de Ericsson -în cadrul celui mai mare contract de outsourcing parafat până acumpe piaţa locală telecom.
Şi Orange, liderul pieţei locale telecom, şi-a redus numărul deangajaţi, în principal ca urmare a externalizării serviciului desuport prin telefon pentru clienţii persoane fizice. Şi UPC,numărul doi pe piaţa TV, a continuat eforturile de eficientizare aactivităţii sub conducerea americanului Jack Mikaloff, potrivitdatelor de la Registrul Comerţului.
Restructurări semnificative au fost operate şi de compania CNDPIRomsoft - care deţine reţeaua de retail Depozitul de calculatoare.Compania a fost obligată să-şi restrângă activitatea pe fondulprăbuşirii pieţei IT.
Prin compania CNDPI Romsoft sunt derulate şi alte afaceri decâtretailul IT, care reprezintă aproximativ 30% din rulajul total de78 mil. euro din 2009. Şi compania de comunicaţii New Com, carerisca falimentul dacă nu ar fi fost preluată de compania de cablu aRomtelecom, şi-a redus drastic personalul anul trecut, potrivitdatelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO