Business Hi-Tech

Cele mai mari greşeli făcute de Steve Ballmer la şefia Microsoft

Cele mai mari greşeli făcute de Steve Ballmer la şefia...

Autor: Cătălina Butan

01.09.2013, 19:49 819

Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, se va retrage de la conducerea grupului în următoarele 12 luni, după găsirea unui succesor, potrivit unui anunţ făcut săptămâna trecută de cel mai mare producător de software la nivel mondial.

Ballmer a condus mai multe divizii ale Microsoft pe parcursul a 32 de ani. În iulie 1998, a fost promovat în funcţia de preşe­dinte, răspunzând de conducerea curentă a Microsoft. Ballmer a fost numit CEO al grupului în ianuarie 2000.

Cu toate că a adus valoare companiei, Microsoft triplându-şi veniturile şi profitul în timpul mandatului său, Ballmer va rămâne însă în istorie drept CEO-ul în timpul căruia compania şi-a pierdut din dominanţa pe piaţă dar şi pentru toate celelalte greşeli ale sale.

Business Insider a făcut o listă cu cele mai mari greşeli ale lui Ballmer în timpul mandatului său la Microsoft.

 
 

1. Microsoft a plătit în 2008, 500 de milioane de dolari pe Danger, compania care lansase Sidekick, o platformă populară la acea vreme de smartphone-uri. Doi ani mai târziu, Microsoft a lansat împreună cu Danger linia de smartphone-uri Kin, însă decizia de a stopa lucrul la aceste produse a venit la nici două luni de la lansare pe fondul vânzărilor foarte slabe.

 

2. Microsoft a obţinut în 2012, 6,2 miliarde de dolari pentru compania de marketing digital aQuantive, pe care a cumpărat-o cu cinci ani în urmă cu 6,3 miliarde de dolari.

 

3. Microsoft a avut o idee bună cu tableta Surface, însă execuţia a fost una proastă iar preţul stabilit pentru tabletă a fost mult prea mare. Tableta Surface RT a produs pagube de 900 de milioane de dolari, consecinţă a supraevaluării cererii şi a stocurilor mari de tablete nevândute.

 

4. A cheltuit milioane de dolari pe serviciile online încercând să-i “distrugă” pe cei de la Google.

 

5. Ballmer a încercat “să distrugă” afacerea greşită a celor de la Google. A fost obsedat de motorol de căutare al gigantului IT încât a omis importanţa software-ului Google, Android. Android este astăzi, ceea ce Windows Phone ar fi trebuit să fie, notează Business Insider. Doar 3% din telefoanele din întreaga lume folosesc sistemul de operare al celor de la Microsoft.

 

6. A râs de cei de la Apple când au lasat iPhone-ul. VIDEO

 
 

7. Windows Vista a fost un dezastru. Ballmer a declarat că Vista a fost cel mai mare regret al său din întreaga carieră.

 

8. Încercările eşuate de a cumpăra Yahoo!

Microsoft a fost dispusă să plătească 45 de miliarde de dolari pe Yahoo! în 2008. Dacă fostul CEO şi co-fondatorul   Yahoo! Jerry Yang şi consiliul de directori nu s-ar fi opus, Microsoft ar fi deţinut astăzi Yahoo!.

 

9. Eşecul  “Zune”

 După ce Apple a dat lovitura cu iPod-ul, Microsoft a încercat să realizeze propriul dispozitiv, Zune. A fost lansat în 2006 însă nu a avut nicio şansă pe piaţă în faţa iPod-ului.

 

 10.  Nu a lansat versiuni Office pentru iPad sau iPhone. Microsoft ar fi putut face mulţi bani, furnizând versiuni ale programului Office pentru iPad sau iPhone, în schimb Ballmer s-a opus în speranţa că ar putea astfel înceti expansiunea dispozitivelor Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO