Business Hi-Tech

Gigantul SES, unul dintre cei mai mari operatori globali de sateliţi, cumpără Intelsat S.A. pentru 3,1 miliarde de dolari. SES gestionează de la Bucureşti o constelaţie de sateliţi O3b mPOWER, în care a investit 2 mld. dolari în 2022

Gigantul SES, unul dintre cei mai mari operatori globali...

Autor: Alexandra Cepăreanu

01.05.2024, 17:57 75

Gigantul SES (Société Européenne des Satellites) din Luxemburg, unul dintre cei mai mari operatori de sateliţi din lume, a anunţat că va achiziţiona Intelsat S.A. pentru 3,1 miliarde de dolari într-o tranzacţie care ar crea un jucător major european, scrie Reuters. Tranzacţia, aprobată în unanimitate de consiliile celor două companii, ar trebui să se încheie în a doua jumătate a anului 2025 şi va fi finanţată prin numerar şi noi îndatoriri, inclusiv obligaţiuni hibride, au declarat cele două companii.

Potrivit sursei citate, SES va achiziţiona 100% din capitalul Intelsat Holdings S.a.r.l, şi va putea să concureze la un nivel mai ridicat cu jucători precum Starlink, deţinut de SpaceX al lui Elon Musk, şi Project Kuiper al Amazon.

În urma achiziţiei, noua companie ar avea o flotă de peste 100 de sateliţi pe orbita Pământului (GEO) şi 26 de sateliţi pe orbita terestră medie (MEO), au declarat cele două companii. Spre comparaţie, Starlink deţine aproximativ 5.800 de sateliţi.

Achiziţia a ridicat îngrijorări din partea investitorilor legate de datoria companiei, ceea ce a dus la scăderea acţiunilor SES la un minim istoric. Potrivit Reuters, acţiunile SES au scăzut cu până la 16,5% pe bursa de la Paris, la cel mai scăzut preţ, de 4,13 euro.

„Noua companie riscă un nivel ridicat de îndatorare, având în vedere că operatorii tradiţionali se confruntă cu costuri din ce în ce mai mari ale datoriei şi randamente de capital în scădere," a spus analistul Antoine Lebourgeois de la Bryan Garnier, citat de Reuters.

SES şi Intelsat, care au ieşit din faliment în 2022, au mai purtat discuţii despre fuziune înainte, dar acestea s-au oprit la mijlocul anului 2023. Întrebat ce s-a schimbat de atunci, CEO-ul SES, Adel Al-Saleh, le-a spus analiştilor că o achiziţie este mai uşor de aprobat din punct de vedere reglementar decât o fuziune, în timp ce ieşirea Intelsat-ului din faliment a fost şi ea un factor. Noua companie ar urma să aibă sediul central în Luxemburg şi să menţină o prezenţă semnificativă în Statele Unite, conform declaraţiei celor două companii.

Compania SES, fondată în anii ’80 în Luxemburg, gestionează din Bucureşti noua constelaţie de sateliţi O3b mPOWER, în care a investit 2 miliarde de dolari.

SES a deschis în 2020, în România, un centru dedicat serviciilor video - de unde monitorizează circa 4.000 de posturi TV din întreaga lume, spunea în 2022 pentru ZF Gabriel Ştefan, Operation Manager, Service Management Center, SES Satellites. Succesul acelui centru a împins compania să investează în noul centru pentru noua constelaţie de sateliţi, a spus pentru ZF reprezentanţii companiei, în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO