Business Hi-Tech

Chinezii de la Huawei, gata să detroneze Ericsson

Autor: Ştefan Vrabie

20.04.2011, 23:35 119

Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente detelecom din China, este foarte aproape de a ajunge din urmăcompania Ericsson după ce veniturile sale aproape că s-au triplatîn ultimii cinci ani, scrie Bloomberg.

Anul trecut, creşterea vânzărilor internaţionale a crescutveniturile totale Huawei la 27,36 mld. dolari, iar Ericsson aînregistrat venituri de 28,3 mld. dolari.

Ren Zhenfei, directorul financiar care a înfiinţat compania în1987, a condus inţial Huawei în afara Chinei prin vânzări în Asiaşi Africa, iar acum se axează tot mai mult pe câştigurile dinEuropa şi Statele Unite.

Compania a câştigat anul trecut 65% din veniturile sale dinpieţele internaţionale, venituri care în anul 2009 reprezentau 60%,potrivit oficialilor firmei. "Este destul de impresionant faptul căHuawei este aproape de a deveni lider mondial, fără a avea vânzărişi pe piaţa americană. Compania este la nivelul de top acum şi dacăar avea acces liber la piaţa din Statele Unite, ar putea devenifară probleme cea mai mare companie de profil din lume", a declaratDuncan Clark, preşedintele firmei de consultanţă BDA China.

Huawei este şi unul dintre cei mai mari furnizori de echipamentetelecom din România, cu afaceri de peste 40 mil. euro generate declienţi precum RCS&RDS sau Vodafone. Eforturile Huawei de a seextinde în Statele Unite în ultimii trei ani au întâlnit o opoziţiedin partea Congresului american. În februarie, Huawei a renunţat laplanurile de a achi­zi­ţiona brevetele companiei 3Leaf Systemspentru a se conforma cu o recomandare a Comitetului pentruInvestiţii Străine în SUA, iar înainte de 3Leaf, compania a pierdutlicitaţiile pentru achizi­ţio­narea mai multor companii precum 3Comîn 2008 sau 2Wire anul trecut.

În timp ce vânzările Huawei au crescut cu 179% din 2006 pânăacum, compania Ericsson a crescut doar cu 13% în aceeaşi perioadă,potrivit rapoartelor anuale ale companiei. Diferenţa de venituritotale dintre cele două companii este de circa 930 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO