Business Hi-Tech

Cinematografele se pregatesc de invazia filmului digital

01.08.2005, 18:05 22

Dupa trei ani de cercetari, studiourile de film de la Hollywood au hotarat sa faca un pas inainte in lumea digitala si sa aduca filmele in format digital in salile de cinema, scrie publicatia online Mercury News.

Imaginea unui film digital este net superioara din punct de vedere calitativ fata de cea din filmele traditionale, iar cei care merg frecvent la cinema vor aprecia aceasta schimbare, au precizat oficialii consortiului Digital Cinema Initiatives (DCI), creat in urma parteneriatului dintre Disney, Fox, MGM, Paramount, Sony Pictures Entertainment, Universal si Warner Bros. Studios.

Salile de cinema ale viitorului vor avea ca mare avantaj reducerea costurilor, cu cateva milioane de dolari, presupuse de crearea si distribuirea rolelor de film, costuri suportate integral de studiourile de film. In general, distributia la scara larga a unui film presupune, in medie, 4.000 de role, fiecare costand 1.500 de dolari (aproximativ 1.237 de euro).

Oficialii DCI au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca au fost puse la punct toate detaliile tehnice si ca proiectul poate fi initiat.

Studiourile de film, care pana acum au lansat destul de multe filme in format digital distribuite in principal in unele sali de cinema din SUA, au in plan ca, o data cu implementarea tehnologiilor necesare unei sali de cinema digitale, sa inceapa sa transforme toate filmele pe role de pana acum in format digital, scrie Mercury News.

Acest proiect va presupune insa costuri ridicate, iar in acest moment nu se stie cine va suporta aceste cheltuieli. De pilda, un proiector va costa intre 75.000 si 120.000 de dolari (62.000-100.000 de euro), dar achizitionarea acestuia va constitui 75% din cheltuielile necesare, au precizat oficialii DCI. Este foarte posibil ca acesti bani sa fie platiti de catre studiourile de film care, o data ce tot mai multe sali de cinema vor fi digitale, vor economisi foarte multi bani care erau pana acum necesari distributiei filmelor, sunt de parere analistii din domeniu.

Chiar daca proiectul este inca la inceput, producatorii tehnologiilor necesare pentru a pune pe picioare o sala de cinema digitala vor dori cu siguranta un loc in competitie, iar acest fapt ar trebui sa duca la preturi mai reduse ale echipamentelor, estimeaza specialistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO