Business Hi-Tech

Comertul online aduce venituri peste asteptari marilor jucatori din domeniu

28.07.2005, 19:10 25

Comertul electronic este o afacere considerata din ce in ce mai profitabila, acum ca Internetul a patruns foarte mult pe piata mondiala, conexiunile in banda larga (broadband) sunt tot mai raspandite, iar oamenii prefera sa faca cumparaturile in fata calculatorului in loc sa stea la coada, scrie presa internationala.

Cel mai mare magazin online, Amazon.com, a surprins din nou analistii in domeniu prin rezultatele pentru cel de-al doilea trimestru al anului, care au fost peste estimari, scrie editia online CNN Money.

Compania a raportat venituri din vanzari de 1,75 de miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro), in crestere cu peste 26% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost incasate 1,39 miliarde de dolari (aproximativ 1,15 miliarde de euro).

Aflat la a zecea aniversare, sarbatorita recent, Amazon se asteapta ca veniturile incasate pe trimestrul al treilea, care se va incheia in spetembrie, sa fie intre 1,76 si 1,91 miliarde de dolari (1,46-1,59 miliarde de euro), au precizat oficialii companiei.

Profitul brut, calculat scazand din vanzari cheltuielile operationale, a crescut de la 341 de milioane de dolari (284,2 milioane de euro) la aproximativ 450 de milioane de dolari (375 milioane de euro), cu peste 35 de milioane de dolari (29,1 milioane de euro) mai mult decat estimasera analistii la inceputul perioadei.

In acelasi timp, profitul operational raportat de companie pentru cel de-al doilea trimestru a fost de 104 milioane de dolari (86,6 milioane de euro), in crestere cu 21% fata de 86 de milioane de dolari (71,6 milioane de euro) incasate in perioada similara a anului trecut, scrie CNN Money.

Cele mai semnificative incasari ale Amazon au provenit din vanzarea de CD-uri, DVD-uri si alte produse de media, acestea cifrandu-se la 1,2 miliarde de dolari (aproximativ un miliard de euro), insa si produsele de uz general vandute de companie la nivel mondial au adus acesteia venituri de 456 milioane de dolari (380 mil. euro), a explicat fondatorul companiei, Jeff Bezos.

Pe intreg anul fiscal, se estimeaza ca Amazon va inregistra venituri nete din vanzari de 8,28-8,68 miliarde de dolari (6,9-7,23 miliarde de euro), cu aproximativ 20-24% mai mult decat cele raportate pe anul fiscal trecut, au afirmat analistii Thomson Financial, provider de solutii integrate pentru afaceri.

Tot pe trimestrul al doilea, eBay, cel mai mare site de licitatii pe Internet din lume, se poate lauda cu peste 400.000 de vanzatori care au adus companiei venituri semnificative, scrie editia online a publicatiei britanice Financial Times.

Veniturile totale raportate de companie pe trimestrul al doilea al anului s-au cifrat la 1,086 miliarde de dolari (905 milioane de euro), cu aproximativ 40% mai mult decat anul trecut si cu 50 de milioane de dolari (41,6 milioane de euro) mai mult decat estimasera analistii din domeniu. De asemenea, eBay a raportat si o crestere a profitului net cu 54%, acesta fiind de 292 de milioane de dolari (243,3 milioane de euro), scrie Financial Times.

Comertul online a inceput sa prezinte interes si pentru investitori, mai ales pentru cei care cauta companii start-up care au potentialul de a aduce castiguri importante pe viitor.

Recent, doi dintre investitorii importanti ai celui mai mare motor de cautare din lume, Google, care au devenit miliardari in urma unor investitii relativ modeste, au finantat un site care comercializeaza produse pe Internet, Zazzle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO