Business Hi-Tech

Computerul de bord comunica direct cu telefonul

10.05.2005, 18:41 14

Dupa ce ati pornit masina, va puteti vedea imediat continutul agendei din telefonul mobil direct pe monitorul LCD de pe bord. Cum asa? Specialistii au dezvoltat o tehnologie fara fir prin care computerul de bord comunica cu telefonul mobil.

Astfel, puteti vedea pe monitor lista apelurilor ratate si puteti suna pe oricine apasånd un singur buton. Dupa care vorbiti prin intermediul sistemului audio al masinii, telefonul ramånånd in acest timp neatins, in buzunarul de la haina, relateaza publicatia News.com.

Conexiunile wireless prin unde radio folosind tehnologia Bluetooth sunt disponibile in masini de aproximativ trei ani. Insa acest nou tip de conexiune prin care directoarele de pe telefonul mobil sunt afisate pe monitorul de pe bordul masinii reprezinta o tehnologie care in acest moment este disponibila doar pentru modelele auto Audi A6 si A8, cu anumite telefoane inteligente printre care Treo 650 PDA al companiei Palm One, dar si alte noua terminale produse de Motorola, Siemens si Sony Ericsson.

Totusi, combinatia Audi-Treo inca duce lipsa de anumite functii cum ar fi posibilitatea de a cauta informatii din memoria telefonului mobil utilizånd sistemul de recunoastere vocala al masinii, spun specialistii. Dezvoltarea permanenta a tehnologiei auto si ridicarea standardelor tehnologiei Bluetooth promite insa un viitor in care toate masinile si terminalele sa functioneze impreuna prin conexiuni wireless si sa aiba mult mai multe functii disponibile.

Directorul executiv al grupului de dezvoltare al tehnologiei Bluetooth, Michael Foley, a afirmat ca peste 20 de producatori de masini ofera tehnologia deja instalata in peste 30 de modele noi de automobile produse in 2005.

Producatori ca BMW, DaimlerChrisler si Ford instaleaza Bluetooth in aproape toate modelele de automobile pe care le produc in SUA, iar GM, Honda, Toyota si Volkswagen, producatorul Audi, au cel putin un model auto care sa aiba integrata aceasta tehnologie.

Foley a anuntat ca urmatorul pas pentru aceasta tehnologie ar fi muzica wireless. In curånd muzica digitala inregistrata pe telefonul mobil va putea fi ascultata pe sistemul de sunet al automobilului cu tehnologie Bluetooth instalata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO