Business Hi-Tech

Computerul din masina n-are probleme cu virusii

13.05.2005, 19:11 12

Compania finlandeza de securitate F-Secure a demonstrat, in urma unor teste, ca noile modele auto ce au computer de bord nu pot fi infectate cu virusi, relateaza BBC. Cercetarea a fost facuta pentru a infirma anumite zvonuri lansate in ianuarie, cum ca unele automobile Lexus (LX470 si LS430) ar fi fost infectate cu virusi ce se transmit prin tehnologia Bluetooth. Studiul a dus la concluzia ca acestia nu pot afecta sistemul de comunicatii al masinii, au constatat specialistii companiei.

Foarte multe companii de securitate se tem ca, pe masura ce numarul de automobile dotate cu sisteme de comunicatii si computer de bord creste, masinile vor deveni vulnerabile la atacul virusilor care misuna pe computerele de birou.

Automobilele dispun de tehnologie Bluetooth care, printre altele, permite posesorilor sa utilizeze agenda telefonica de pe telefonul mobil pe sistemul de bord al masinii.

Toyota a declarat ca sistemul de bord al automobilelor sale nu poate fi infectat deoarece nu utilizeaza sistemul de operare vulnerabil la atacurile virusilor, Symbian.

Cu toate acestea, compania F-Secure a decis sa puna la incercare aceste afirmatii si sa supuna testelor modelul auto Toyota Prius, cunoscut ca are acelasi sistem de comunicatii ca si automobilele Lexus Landcruiser.

Cercetarile au avut loc intr-o camera de teste subterana pentru a proteja masina de eventualele infectari accidentale.

Rezultatele au fost surprinzatoare: toate incercarile companiei F-Secure de a infecta automobilul cu virusul Cabir au esuat, a afirmat unul dintre specialistii companiei de securitate.

Toyota Prius nu a reactionat in nici un fel la traficul pe Bluetooth si nici la incercarile de a transfera virusul pe sistemul de bord al masinii folosind un program special, a adaugat oficialul F-Secure.

Computerul de bord al masinii a fost mult mai stabil si mai protejat decat telefoanele mobile sau PC-urile testate, au conchis cercetatorii companiei F-Secure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO