Business Hi-Tech

Concurenţa din Franţa îi aplică grupului Orange cea mai mare amendă din istorie: 350 mil. €

Concurenţa din Franţa îi aplică grupului Orange cea...

Autor: Adrian Seceleanu

18.12.2015, 00:05 707

Autoritatea pentru concurenţă din Franţa i-a aplicat grupului de telecomunicaţii Orange cea mai mare amendă din istoria instituţiei - 350 de milioane de euro - pentru că operatorul ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă pentru că ar fi blocat în ultimii zece ani competiţia de pe piaţa de ser­vicii de comunicaţii pentru compa­nii, potrivit Reuters şi Wall Street Journal.

Schemele de fidelizare „necom­peti­tive“ ale Orange i-au descurajat pe clienţi să aleagă servicii ale rivalilor, conform sursei citate. Autoritatea de concurenţă va introduce pe piaţă obli­gaţii pentru companiile de telecom care să determine o creştere a compe­tiţiei pe segmentul B2B. Unele dintre practicile anticoncurenţiale ar fi utilizate şi în prezent de compania de comunicaţii. Orange are un termen de 18 luni pentru a-şi ajusta practicile comerciale.

„Orange a ales să coopereze cu autoritatea de competiţie: nu va disputa datele despre practicile sale, nici carac­terul lor anticompetitiv şi nici concluziile investigaţiei“, au spus oficialii autorităţii pentru concurenţă.

Investigaţiile împotriva Orange au fost lansate după ce principalii săi rivali Bouygues şi SFR-Numericable au depus plângeri la concurenţă.

WikiZF: Profilul companiei Orange România

Orange este prezent şi pe piaţa din România, unde este cel mai mare jucător pe comunicaţii mobile. Opera­torul de telefonie mobilă a fost amendat şi în România pentru abuz de poziţie dominantă în anul 2011.

Orange a fost amendată în România alături de subsidiara grupului Vodafone într-un dosar în care operatorii au fost acuzaţi de abuz de poziţia dominantă în raport cu un jucător mic de pe piaţă, Netmaster Communications SRL. Netmaster Communications a reclamat că o parte dintre apelurile internaţionale ale clienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Vodafone şi Romtelecom.

WikiZF: Profilul companiei Vodafone

Atât Orange cât şi Vodafone au contestat amenda şi au dat în judecată Consiliul Concurenţei. Dosarul este rejudecat de Curtea de apel Bucureşti. Urmă­to­rul termen în dosarul în care Orange Ro­mânia cere anularea sancţiunii este în data de 28 ianuarie 2016. În cazul Voda­fone următorul termen este în data de 11 ianuarie 2016. Amenda tota­lă apli­cată Orange şi Vodafone a fost de 268 mil. lei. Singurul operator investigat ca­re nu a primit amendă a fost Romtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO