Business Hi-Tech

Cresterea puternica a afacerilor telecom face din Romania centrul regional al Huawei

25.04.2006, 00:00 26

Compania chineza producatoare de echipamente si solutii de comunicatii Huawei a realizat in Romania si Moldova, in primul trimestru al anului, venituri de "cateva milioane de dolari", care reprezinta jumatate din cifra de afaceri obtinuta pe tot anul trecut, a spus pentru ZF Cristian Ceapa, director de marketing al Huawei Romania.

In Romania, compania intentioneaza sa se concentreze in special pe piata 3G anul acesta, avand in vedere ca autoritatile vor scoate la licitatie inca doua licente pentru operatorii de telefonie mobila. De asemenea, dezvoltarea retelelor operatorilor telecom (RomTelecom, care a anuntat ca va investi intr-o retea de "viitoare generatie", dar si alti operatori telecom) reprezinta o oportunitate pentru Huawei.

Oficialii companiei au anuntat ca Romania va deveni un centru de operatiuni regional, din care se vor coordona unele activitati de business (logistica, administrativ) pentru tarile din regiunea Europei Centrale si de Est.

"Va fi o platforma interna a companiei", a explicat Ceapa. Punctul central de coordonare a business-ului european al Huawei se afla la Londra. Romania a fost considerata o locatie potrivita pentru un centru operational datorita unor motive des mentionate in ultima vreme de companiile multinationale: costuri scazute, calitate buna a resurselor umane, abilitatile lingvistice ale personalului.

Centrul are in prezent circa 140 de angajati si urmeaza sa creasca pana la 200 de angajati pana la sfarsitul anului, din care o pondere de 70% vor fi romani, conform oficialilor Huawei. Procesul de instalare al centrului regional ar urma sa se finalizeze la jumatatea anului viitor.

Compania ofera solutii complete ("end-to-end") pentru operatorii de telefonie mobila cu retele 3G si se afla in discutii, in Romania, pentru implementarea de solutii HSDPA (o tehnologie superioara actualului 3G, care poate asigura o viteza a transferului de date pe telefon de peste 1 Mb pe secunda).

"In Romania va exista HSDPA anul acesta, cel putin la nivel de Bucuresti", a spus Ceapa. "Cred ca ambii operatori principali (Connex Vodafone si Orange - n.r.) vor adopta o astfel de solutie anul acesta."

Huawei are acorduri la nivel global pe piata 3G atat cu Vodafone, cat si cu Orange. Pe piata mondiala a echipamentelor pentru 3G lider este compania suedeza Ericsson, care este urmata la mica distanta de Huawei, conform oficialilor companiei chineze. In cadrul acordului cu Vodafone, Huawei va produce si un telefon mobil special pentru operatorul britanic. Acesta va purta brandul Vodafone si va fi disponibil din toamna pe 21 de piete, inclusiv in Romania. Printre cei mai mari clienti ai companiei in Romania se numara Mobifon, Transelectrica, Dial Telecom, Metrorex, Combridge (detinatoarea brandului Eufonika).

Compania chineza a obtinut venituri de 8,2 mld. $ la nivel mondial anul trecut, din care 58% reprezinta venituri provenite din pietele din afara Chinei.

Fondata in anul 1988, Huawei are peste 35.000 de angajati, aproape jumatate dintre ei (48%) fiind angajati in cercetare si dezvoltare, conform oficialilor companiei. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO