Business Hi-Tech

CtrlAltDelete

04.02.2004, 00:00 9



David Bradley si-a cheltuit cinci minute din viata pentru a scrie o linie de cod care marcheaza de cateva decenii lumea IT. Este vorba de combinatia de taste CtrlAltDelete, care restarteaza computerele blocate. La 55 de ani, Bradley a plecat de la IBM, dupa mai bine de 28 de ani de activitate. "Nu m-am gandit ca va deveni un simbol cultural. Am facut o multime de alte lucruri, dar CtrlAltDelete a ramas singurul faimos. De fapt Bill Gates este cel ce a facut combinatia de taste cunoscuta", spune, totusi, Bradley, modest.



Actualele PC-uri sunt un amalgam de nou si vechi, cel mai bun exemplu pentru "vechi" fiind combinatia CtrlAltDelete pe partea de soft sau unitatea floppy in sectiunea de hardware. Discheta este neschimbta de vreo 15 ani, o perioada enorma pentru o industrie unde schimbarile sunt chiar mai dese decat in moda feminina, sa spunem. Si daca combinatia CtrlAltDelete nu cred ca o va schimba cineva cat o sa mai fie PC-ul, cateva schimbari majore, fizice, sunt pe cale sa se impuna.



Actuala arhitectura a placilor de baza se bazeaza pe standarde vechi, in unele cazuri de circa 10 ani. De aceea vitezele cu care componentele comunica intre ele nu mai sunt suficiente, iar in unele cazuri nici chiar anumite dimensiuni fizice nu mai corespund, astfel incat fabricantii au proiectat si vor sa impuna noi standarde, unul dintre acestea fiind slotul PCI Express. Concret si vizual, slotul PCI este acel soclu de pe placa de baza in care de monteaza placile de extensie ale calculatorului - de sunet, de retea sau video in unele cazuri - alaturi de ansamblul de componente si instructiuni care fac sa se inteleaga intre ele respectivele componente. PCI Express lucreaza la o frecventa de 2,5 GHz, fata de cea de 33 MHz a actualului bus PCI. In plus noul format va permite scaderea costurilor de productie a placilor de baza, in urma reducerii numarului de pini al sloturilor PCI. Intel, care a dezvoltat solutia, a anuntat ca primele produse ce vor incorpora bus-ul PCI Express vor fi disponibile in acest an, iar producatorul de chip-uri grafice nVidia a facut, recent, o demostratie bazata pe noua tehnologie in cadrul Consumer Electronics Show 2004.



O alta schimbare majora a PC-urilor asteptata pentru urmatoarea perioada tine de tot de standardele si formatul unui PC - dimensiuni, posibilitati si modalitati de conectare si, nu in ultimul rand, ventilatie, chestiuni din ce in ce mai importante pentru actualele unitati, cu componente cu viteze si consumuri de energie mai mari si care degaja mai multa caldura. Drept urmare actualul standard ATX va fi inlocuit de BTX (Balanced Technology eXtended) care promite sa racoreasca mai bine si sa asigure o protectie superioara sistemului. De evidentiat este si faptul ca sistemele BTX nu vor mai permite folosirea actualele porturi seriale, paralele si PS/2 (elementele la care se leaga in prezent mausii, tastaturile, imprimantele si restul perifericelor de calculator), viitorul fiind al porturilor USB.



Sigur ca modificarile de care vorbim se vor petrece treptat si pe piata vor exista formule mixte, care sa faca trecerea mai usoara, dar viitorul apropiat este al schimbarilor majore. Un ultim sfat: nu schimbati configuratia PC-ului de indata ce a aparut o componenta sau un set de componente noi pe piata. De regula primele editii mai au unele probleme si sunt si scumpe, in timp ce versiunile ulterior modificate se dovedesc si mai stabile si mai performante si chiar mai ieftine. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO