Business Hi-Tech

Cum îţi poţi folosi telefonul pentru a ajuta la tratarea cancerului

Cum îţi poţi folosi telefonul pentru a ajuta la...

Autor: Octavian Calei

22.02.2014, 11:21 291

Smartphoneurile actuale au ajuns să deţină o putere de calcul impresionantă care în afară de a rula jocuri precum Candy Crush ar putea fi folosită pentru o cauză nobilă, cum ar fi tratarea cancerului, scrie Quartz.

Capacitatea de procesare a smartphoneului sau a tabletei poate fi pusă la dispoziţia unor laboratoare de cercetare din domeniul medical prin instalarea unei aplicaţii care conectează dispozitivul la sistem atunci când utilizatorul doreşte.

Power Sleep, o aplicaţie disponibilă în Google Play Store pentru dispozitivele cu sistem de operare Android, face posibil acest lucru. Creată de către Samsung Austria în colaborare cu Universitatea din Viena, aplicaţia foloseşte puterea de procesare a smartphoneului într-un interval de timp setat de către utilizator pentru a analiza informaţii din cadrul unei bazei de date ştiinţifice despre diferite secvenţe de proteine.

Aplicaţia conectează smartphoneul la reţeaua de cercetare numai dacă dispozitivul este cuplat la încărcător, bateria este încărcată şi are disponibilă o reţea wireless, eliminând astfel riscul supraîncărcării facturii de telefon prin generarea de trafic de date prin reţeaua operatorului.

Cercetarea este vitală pentru descoperirile din genetică, biochimie, biologie moleculară şi tratarea cancerului. Înţelegerea modului în care sunt combinate proteinele reprezintă primul pas în dezvoltarea unui tratament pentru cancer însă proiectul necesită multă putere de calcul. Astfel de reţele care combină puterea de procesare a calculatoarelor din toată lumea prin Internet există deja în funcţiune însă includerea dispozitivelor mobile în proiect va rezulta într-un studiu mai rapid al proteinelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO