Business Hi-Tech

Dan Bedros, Alcatel: Piata locala de echipamente telecom va creste cu 15%

Dan Bedros, Alcatel: Piata locala de echipamente telecom va creste cu 15%

Dan Bedros, presedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est: Daca invatamantul nu va tine pasul cu cerintele pietei IT&C, piata de resurse umane va intra in blocaj si in 2-3 ani va deveni instabila, iar centrele de recrutare se vor muta catre est.

05.02.2007, 17:20 129

Piata locala de echipamente de telecomunicatii va creste in acest an cu aproximativ 15%, a declarat pentru ZF Dan Bedros, presedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.
El a adaugat ca aceasta crestere este mare pentru piata locala, care a ajuns la un stadiu de maturizare. Evolutia pietei este explicata prin castigarea licentelor 3G de catre RCS&RDS si Zapp - care trebuie sa investeasca in actualizarea retelelor, dar si prin viitoarea privatizare a Radiocom (Societatea Nationala de Radiocomunicatii).
Totusi, cresterea pietei va incepe sa incetineasca incepand cu 2008, avand in vedere ca motivele ce determina cresterea din acest an nu sunt pe termen lung. In plus, jucatorii din toate segmentele pietei sunt suficient de maturi si bine pozitionati pe piata, conform oficialilor Alcatel-Lucent.
Piata locala de echipamente de telecomunicatii de anul trecut a ajuns la aproximativ 450 de milioane de euro, conform mai multe surse din piata. Alcatel-Lucent a avut anul trecut o cota de piata de peste 30%, spune Bedros.
Alcatel a fuzionat la sfarsitul anului trecut cu compania americana Lucent. In Romania, Lucent nu avea o reprezentanta locala, afacerile companiei derulandu-se prin distribuitori.
Pe piata locala, Lucent a generat aproximativ 10% din veniturile de anul trecut ale Alcatel-Lucent. "Practic am castigat doua mari conturi: Romtelecom si Zapp", a explicat Bedros.
Surse din piata sustin ca Alcatel-Lucent va implementa reteaua 3G a companiei Telemobil, ce detine marca Zapp, avand in vedere ca Lucent a implementat si reteaua CDMA a operatorului de telefonie mobila.
Bedros s-a aratat inca odata nemultumit de criza de resurse umane din piata locala de IT&C. "Relatia dintre invatamantul universitar si piata este deficitara, existand un deficit de 10-12.000 de ingineri IT. In cazul in care lucrurile evolueaza similar, o sa intram in blocaj si in 2-3 ani piata o sa devina instabila, iar centrele de recrutare se vor muta catre est, in tari precum Ucraina si Republica Moldova", a spus Bedros. El a adaugat ca Alcatel-Lucent cauta oameni in Moldova si in Serbia, dar acesta nu reprezinta o solutie pe termen lung. "De aceea vom infiinta la Timisoara un centru de specializare de scurta durata in echipamente Alcatel-Lucent, in colaborare cu Politehnica. In primul an profesorii vor preda cunostinte generale, urmand ca in al doilea an sa specializam studentii in solutii Alcatel-Lucent", a zis Bedros.
Alcatel-Lucent are aproximativ 1.150 de angajati, din care mare parte sunt inginerii din centrul de dezvoltare si cercetare al companiei de la Timisoara. Oficialii companiei estimeaza o cifra de afaceri pe piata locala de 190 de milioane de euro in 2007, in crestere cu 10% fata de 2006.
Dan Bedros, impreuna cu managementul din Romania, coordoneaza activitatile de management si vanzari pentru filiale Alcatel-Lucent din Bulgaria, Grecia, Cipru, Albania, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia&Hertegovina, Croatia, Republica Moldova si Slovenia. Cresterea vanzarilor din aceasta regiune este prognozata la 15-25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO