Business Hi-Tech

Datele private copiate de Google de la romani au provocat scandal doar la Bruxelles

Datele private copiate de Google de la romani au provocat scandal doar la Bruxelles

FOTO: Shutterstock

18.05.2010, 00:00 78

Colectarea "accidentala" de catre Google a unor date private dinretele Wi-Fi neparolate din mai multe tari ale UE a starnit unadevarat scandal in randul oficialilor de la Bruxelles, siinvestigatii dure in Germania, in timp ce autoritatile din Romaniainca incearca sa afle daca gigantul american a comis vreocontraventie sau infractiune pe teritoriul tarii.

Google a recunoscut saptamana trecuta ca masinile carefotografiaza mai multe orase din lume au colectat din aproape 30 detari, inclusiv Romania, peste 600 de GB de date personale dinretelele Wi-Fi neprotejate si a dat vina pe o eroare deprogramare.

Daca in alte tari din UE se discuta despre cel mai grav scandallegat de protejarea datelor personale, in Romania autoritatile nicinu stiu de unde sa inceapa sa analizeze problema. Spre exemplu,Ministerul Comunicatiilor precizeaza ca nu are nicioresponsabilitate in privinta datelor colectate de Google. "Inreteaua Wi-Fi nesecurizata, echipamentele sunt instalate in bandade 2,4 GHz, aceasta fiind o banda nelicentiata. Asta inseamna caoricine poate instala echipamente in aceasta banda fara a aveanevoie de licenta din partea Autoritatii Nationale pentruAdministrare si Regle men tare in Comunicatii (ANCOM). Conectareala aceasta retea se face deci pe proprie ras pun dere. Cum nimeninu impune securizarea acestei retele, MCSI nu se poate sesiza inmomentul accesarii acestui tip de retea", a declarat pentru ZFCamelia Enachioiu, purtator de cuvant al ministerului.

In acelasi timp, reprezentantii Autoritatii Nationale de Suprave ghe re a Prelucrarii Da t e lor cu Caracter Per so nal nu auraspuns intre barilor ZF daca colectarea datelor de catre Google arespectat legile din Romania. Oficialii autoritatii au transmis ZFdoar date despre cadrul legal local, care prevede sanctiuni de panala 25.000 de lei pentru prelucrarea nelegala a datelor cu caracterpersonal. Autoritatea nu a precizat daca a demarat o investigatiein "cazul Google".

Mai multe raspunsuri au avut insa avocati si specialisticontactati de ZF. Bogdan Manolea, director executiv al Asociatieipentru Tehnologie si Internet, sustine ca una dintre lucrurile caretrebuie clarificate este daca Google a contactat autoritatileromane pentru a obtine acordul pentru a fotografia strazileoraselor. El a adaugat, de asemenea, ca este foarte greu dedemonstrat ca incidentul a creat un prejuduciu, avand in vedere canu se stie ce tip de informatii a colectat Google. Potrivit luiBogdan Halcu, avocat la Tuca Zbarcea & Asociatii, in Romaniaprelucrarea datelor cu caracter personal este reglementata de Legeanr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrareadatelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.Legea stabileste cateva principii care guverneaza prelucrareadatelor cu caracter personal: obtinerea acordului persoanei alecarei date sunt prelucrate, asigurarea securitatii datelorprelucrate, dreptul de opozitie la prelucrarea datelor cu caracterpersonal. "Prelucrarea acestui tip de date cu incalcareaprevederilor legale se sanctioneaza cu amenda contraventionala depana la 25.000 de lei", a declarat Halcu.

In acelasi timp, in Germania are loc un adevarat scandal inlegatura cu incidentul Google. Johannes Caspar, seful autoritatiipentru protectia datelor persoanele din Hamburg, care conduceancheta guvernului german, a declarat ca Google ar putea ajunge infata unui grup de sefi ai autoritatilor nationale de protectie adatelor, care consiliaza Comisia Europeana.

"Acest scandal are o magnitudine mult mai mare. Vorbim aicidespre colectarea de date private ale persoanelor pe scara larga",a declarat Caspar, citat de The New York Times. Capsar a declaratca a cerut Google sa spuna ce fel de informatii a colectat. "Suntfericit ca acest joc de-a soarecele si pisica cu Google s-aterminat in sfarsit. Sper ca Google va face ce a promis", adeclarat Caspar.

La randul sau, comisarul german pentru protectia datelor siprotejarea informatiilor Peter Schaar a cerut Google sa permitaautoritatilor independente de reglementare sa examineze unul dintrehard disk-uri pentru a vedea ce capacitate de date a fostcolectata. "Deci totul a fost o eroare de software. Datele au fostcolectate fara voia managerilor Google. Asta inseamna ca softul afost instalat si folosit fara a fi testat inainte. Miliarde de bitide date au fost colectati fara ca nimeni din Google sa observe",sustine Schaar.

O retea Wi-Fi neparolata e ca si cum ti-ai oferi gratisdatele personale

Parolarea retelelor Wi-Fi si schimbarea frecventa a acesteiareprezinta cheia protejarii datelor personale, sustin companiilespecializate in securitatea informatica de pe piata locala.Potrivit lui Alexandru Molodoi, director tehnic la GECAD NET,companie din cadrul GECAD Group ce ofera servicii de securitate IT,un mod de protejare pentru retelele Wi-Fi personale este setareaunei parole complexe - care contine litere mici, mari, cifre sicaractere speciale. "Prin conectarea la reteaua Wi-Fi a uneicompanii se pot culege atat date transferate in retea, cat siinformatii stocate pe servere sau statii de lucru, inclusiv datelepersonale ale utilizatorului si date referitoare la companie sau laproiectele in care acesta este implicat, indiferent de gradul lorde confidentialitate", sustine Molodoi. La randul sau, Costin Raiu,director global research and analysis team la Kaspersky Lab,sustine ca e recomandat ca parola retelei Wi-Fi sa fie schimbatacat mai des. "Nu in ultimul rand, e bine ca legatura la internetprin intermediul retelei sa fie monitorizata si sa existe un jurnalal conectarilor, care sa poata fi analizat in cazul unui incidentde securitate", a mai spus acesta. Colectarea datelor personale depe retelele Wi-Fi neparolate este foarte simpla si poate firealizata cu un efort minim. "Nu sunt necesare echipamentesofisticate, un laptop cu Wi-Fi si cateva aplicatii care pot fi sigratuite sunt suficiente", a declarat Alexandru Molodoi.

  • Un mod de protejare pentru retelele Wi-Fi personale estesetarea unei parole complexe.
  • Colectarea datelor personale de pe retelele Wi-Fi neparolateeste foarte simpla si necesita echipamente precum un laptop cuWi-Fi si cateva aplicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO