Business Hi-Tech

Deutsche Telekom cumpara 20% din OTE cu 2,5 mld. euro

18.03.2008, 20:25 26

Deutsche Telekom (DT), cel mai mare operator telecom din Europa, a incheiat un acord pentru achizitionarea unui pachet de 20% din actiunile grupului elen OTE de la fondul de investitii Marfin Investment Group (MIG), pentru circa 2,5 mld. euro. Grupul german vrea sa-si majoreze pachetul de actiuni prin negocieri cu guvernul grec, pentru a putea prelua managementul OTE, insa nu intentioneaza sa detina peste 33% din grupul elen, pentru a nu fi fortat sa-l cumpere integral.
Deutsche Telekom a platit 26 de euro pe fiecare actiune OTE, cu 36% mai mult decat ultimul pret al actiunilor OTE la bursa din Atena, evaluand astfel compania la 12,7 mld. euro. Valoarea OTE reprezinta un multiplu de 7,2 al profitului EBITDA raportat de OTE, au spus reprezentantii Deutsche Telekom.
Grupul german urmareste sa obtina o reducere a costurilor de 2 mld. euro prin aceasta tranzactie, obiectiv conditionat de obtinerea controlului OTE.
Tranzactia ofera Deutsche Telekom acces la 9 milioane de linii telefonice fixe, 14 milioane de abonati la servicii de telefonie mobila si 1,2 milioane de linii broadband.
Analistii de pe piata internationala afirma ca afacerile OTE din telefonia mobila si serviciile de acces la internet de pe piete ca Romania - care au inca resurse de crestere - sunt cele care au motivat Deutsche Telekom sa faca acest pas.
"Ce interes ar fi avut Deutsche Telekom in operatorul dominant de telefonie fixa din Grecia? Daca vrem sa intelegem motivele acestei tranzactii, raspunsul nu se afla in Grecia, ci in investitiile OTE in telefonia mobila din Bulgaria, Macedonia, Romania si Albania", spune Mike Cansfield, analist la Ovum. "Pietele de telefonie mobila in crestere sunt o resursa greu de identificat, dar acest potential exista in tarile din Balcani si unele tari din estul Europei. Ce cumpara de fapt Deutsche Telekom este potentialul de crestere pe care il pot aduce aceste tari pentru T-Mobile in urmatorii ani plus posibilitatea de a realiza economii la nivel european", a adaugat el.
Reprezentantii Deutsche Telekom au mentionat de altfel ca exista conditii atractive pe pietele de telefonie fixa si broadband din Grecia si Romania, ca urmare a gradului redus de penetrare a tehnologiei ADSL. Rata de penetrare a serviciilor internet din Romania e una din cele mai scazute din Europa.
Pe plan local, cel mai vizibil efect al unei preluari cu succes al managementului OTE de catre Deutsche Telekom ar fi schimbarea brandului Cosmote in T-Mobile. Cosmote ar avea astfel acces la resurse (umane, financiare, know-how) care sa-i permita sa concureze de pe alte baze cu liderii Orange si Vodafone. Modificarile din actionariatul OTE vor aduce si o serie de schimbari la Romtelecom, Cosmote si Germanos, schimbari care ar putea sa nu vizeze doar liniile de produse, ci si managerii.
La Romtelecom, OTE controleaza o participatie de 54,01%, iar statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, 45,99%. Cosmote Romania este controlata de Cosmote Grecia (70% din titluri) si Romtelecom.
"Am luat act de anuntul public facut de Deutsche Telekom si MIG. Romtelecom va continua sa-si desfasoare activitatile pentru a atinge obiectivele de performanta prevazute de planul de afaceri aprobat de consiliul de administratie al companiei", au spus reprezentantii Romtelecom.
Deutsche Telekom era deja prezenta, indirect, pe piata din Romania prin compania Combridge, care furnizeaza servicii alternative de telefonie fixa sub brandul Eufonika.
Deutsche Telekom furnizeaza servicii de telefonie fixa si acces la internet in Germania, Ungaria, Slovacia, Croatia, Macedonia, Austria si Elvetia. Serviciile de telefonie mobila ale grupului german, furnizate sub brandul T-Mobile, sunt disponibile in SUA, Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Macedonia si Muntenegru.

Posibile efecte ale tranzactiei in Romania

Cosmote ar putea activa sub brandul T-Mobile, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom.

Preluarea RCS&RDS de catre Deutsche Telekom pe piata, un zvon care circula de ani de zile pe piata, nu mai pare probabila.

Datele listarii pe bursa a Romtelecom, deja amanata de mai multe ori, s-ar putea schimba radical.

Dupa preluarea managementului OTE ar putea urma o noua perioada de schimbari de manageri si de produse si servicii la Romtelecom, Cosmote si Germanos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO