Business Hi-Tech

Divizia de distributie IT a grupului RTC si-a bugetat afaceri de 50 mil. euro

Divizia de distributie IT a grupului RTC si-a bugetat afaceri de 50 mil. euro

Sorin Stancu estimeaza ca in doi-trei ani piata de componente PC si numarul PC-urilor asamblate local va scadea puternic, pe masura ce romanii vor prefera tot mai mult branduri internationale

23.02.2007, 18:10 221

Proca, divizia de distributie IT a grupului RTC, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 36 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 30% fata de 2005.
Oficialii companiei au estimat in acest an o crestere a afacerilor cu 40% la 50 mil. euro. "Piata va creste in acest an cu 20%, dupa ce anul trecut a reprezentat primul an in care multe companii din acest sector s-au lovit pentru prima oara de o problema reala, din cauza stagnarii pietei", a declarat Sorin Stancu, presedintele Proca.
Anul trecut, aproximativ 60% din vanzarile companiei au fost realizate prin distributie, restul de 40% fiind generate prin retail.
"Am avut cresteri semnificative in zona vanzarilor de monitoare si vanzarea de calculatoare. Anul trecut am vandut circa 25.000 de sisteme, numar care va creste anul acesta la peste 40.000 de unitati", a adaugat presedintele Proca.
Estimarea cresterii afacerilor companiei din acest an este sustinuta de oficialii companiei de o serie de proiecte de distributie pe care Proca doreste sa le realizeze, dar si de schimbarile aduse in piata de aderarea la Uniunea Europeana.
Stancu doreste ca in acest an sa se concentreze pe distributia de produse cu marci cunoscute (brand A). "Piata de componente si de vanzare a PC-urilor asamblate va mai merge numai 2-3 ani. Aceasta situatie este generata si de faptul ca marcile sunt din in ce in ce mai ieftine, iar diferenta de pret fata de cele asamblate local incepe sa nu mai fie atat de semnificativa pentru cumparator. Daca in momentul de fata toti din industrie asamblam sisteme, in cativa ani vor ramane doar cativa jucatori", a explicat Stancu. Pentru acest an compania are planificate investitii in valoare de cateva sute de mii de euro in activitati precum cele de marketing sau logistica. "Vrem sa nu deschidem depozite in toata tara, insa avem oamenii de vanzari in toate regiunile. Vrem sa mergem pe modelul companiilor straine care au 2-3 depozite la nivelul Europei", a explicat oficialul Proca.
El a adaugat ca in acest an nu are planificate achizitii, deoarece este un an in care doreste consolidarea afacerilor companiei. "In acest moment suntem in primii sase jucatori in piata si vrem sa ajungem in top trei anul viitor", a adaugat Stancu.
Proca a fost infiintata in anul 1995 si este unul dintre cei mai importanti distribuitori locali de produse IT&C. Alaturi de Sistec Distributie, OctraNew Teck si Atlas Computer, ProCA Romania formeaza divizia de distributie IT a grupului RTC. Compania este controlata de omul de afaceri Octavian Radu.
RTC Holding a intrat in structura asociatilor Proca in luna decembrie 2005, cand a preluat un pachet de parti sociale reprezentand 53% din capitalul social al companiei. Diferenta de 47% a ramas in proprietatea fostului actionar majoritar, Cristian Falcutescu. Ulterior, participatia lui Falcutescu s-a diminuat la 27%, in urma fuziunii ProCA Romania cu mai multe companii din grupul RTC. Fostul director general al companiei a vandut participatia reziduala de 27% la finele anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO