Business Hi-Tech

ElkoTech Romania vrea 10% din piata de distributie IT pana in 2007

11.10.2004, 00:00 21

Distribuitorul de produse IT ElkoTech Romania are ca obiectiv, in 2004, cresterea cifrei de afaceri cu 25% comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut, de 11,8 milioane de dolari, au declarat reprezentantii companiei. In primele sase luni ale anului curent, ElkoTech a inregistrat vanzari de 6,5 milioane de dolari, iar tinta pentru intreg anul 2004 este 14,5 milioane de dolari, a spus Mircea Ciucur, directorul executiv al companiei.
Compania atrage in prezent aproximativ 4,5% din totalul sumelor cheltuite pentru IT in Romania, sustine Ciucur. ElkoTech si-a fixat ca obiectiv pentru 2007 cresterea cotei de piata la 10%, a adaugat el.
ElkoTech Romania este reprezentanta locala a companiei Elko Group JSC si a fost infiintata in anul 1999. Elko Group activeaza in 9 tari: Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Filiala romaneasca are 19 angajati si distribuie echipamente IT precum componente de PC, laptop-uri, servere si solutii pentru retele de calculatoare. Printre firmele care se afla in Romania prin ElkoTech se numara producatori precum Intel, Gigabyte, Logitech sau Western Digital.
Profitul filialei romanesti pe anul 2003 a reprezentat in jur de 2,5% din venituri. "Ceea ce este foarte bine pentru o companie din industria de distributie", este de parere Jens Hartmann, director executiv (CEO) al companiei-mama Elko Group, cu sediul la Riga, in Letonia. Pentru anul curent, profitul ar putea scadea putin, pana la aproximativ 2% din venituri, a apreciat Mircea Ciucur.
Filiala romaneasca estimeaza pentru urmatorii cinci ani o rata de crestere medie de 30% pe an. Prognozele privind piata autohtona de IT includ o crestere de circa 11% anual, aproape dublu comparativ cu ritmul de crestere al pietei de profil din Uniunea Europeana, spun oficialii ElkoTech Romania.
"Pentru a ne intari pozitia pe aceasta piata, planurile noastre includ largirea portofoliului de produse, deschiderea de reprezentante regionale in principalele orase din tara, precum si implementarea unui model de e-commerce si extinderea departamentului de vanzari", a spus Mircea Ciucur, directorul executiv al filialei romanesti a Elko Group.
"Piata romaneasca este inca mica, in comparatie cu altele, dar are un potential foarte mare", crede Jens Hartmann, director executiv al Elko Group. "Oriunde ma duc, toata lumea vorbeste despre Romania", a mai spus el, explicand ca principalul subiect este numarul mare de locuitori din Romania, care creaza o piata atractiva pentru sectorul IT. "Partenerii nostri privesc foarte mult catre est, pentru ca vestul nu mai inregistreaza crestere", este de parere Hartmann. Potrivit unor date IDC citate de oficialul Elko Group, cheltuielile in sectorul IT la nivel mondial s-au ridicat la 871 de miliarde de dolari in anul 2003. Din aceasta suma, in Europa Occidentala s-au cheltuit 28,7% (250 miliarde $), iar in Europa Centrala si de Est, doar o proportie de 2,1% (18,4 miliarde $).
ElkoTech Romania isi realizeaza cifra de afaceri exclusiv prin cei aproximativ 400 de parteneri activi, 40% dintre acestia aflandu-se in Bucuresti, au mai spus oficialii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO