Business Hi-Tech

Exclusiv online: Cautarile de pe net arata cum evolueaza piata muncii

18.03.2010, 00:00 35

Cautarile pe Google si pe retelele de socializare ar puteadeveni noua modalitate prin care se va lua pulsul pietei muncii,scrie The Wall Street Journal. Economistii care analizeazaevolutiile de pe aceasta piata, dar care utilizeaza metodeconventionale in acest sens, incep sa dea atentie acestui subiect.Un studiu comandat de cotidianul american si realizat de CrimsonHexagon, o firma care construieste algoritmi de cautare a unorfraze cheie cu ajutorul carora se poate aprecia comportamentulinternautilor, arata ca numarul persoanelor care posteaza mesaje peTwitter cu privire la cautarea unui loc de munca a scazutsemnificativ in ultimele sase luni. Studiul a selectat mesajeleafisate pe reteaua de socializare care cuprindeau propozitii precum"caut in continuare un loc de munca" sau "tocmai ce am avut uninterviu". Totodata, Crimson Hexagon a observat un declin in ceeace priveste numarul persoanelor care se tem ca isi vor pierdejob-ul.

Hal Varian, care a parasit catedra de profesor din cadrulUniversitatii din California pentru a deveni economist sef pentruGoogle, a realizat in ultimele doua luni o analiza cu privire lafrecventa aparitiei sintagmelor "intrebari la interviuri" sau "cumsa ma imbrac la un interviu" in cautarile internautilor, careindica de obicei accentuarea procesului de angajari. Rezultatele aufost mai mult decat multumitoare, in sensul ca o crestere anumarului de cautari a aratat ca piata muncii incepe sa-si revinaincet, dar sigur.

"Consider aceasta metoda de analiza ca pe o incercare de luare apulsului economiei. Totodata, cred ca informatiile pe care leobtinem astfel au forta de a oferi prognoze credibile", a declaratVarian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO