Business Hi-Tech

EXCLUSIV ONLINE: Microsoft despre noul Windows pentru mobile: Ca sa fim sinceri, iPhone ne-a deschis ochii

02.03.2010, 00:00 26

Software-ul pentru telefoane mobile oferit de Microsoft a purtatdintotdeauna stigmatul similaritatii puternice cu o versiune maiputin performanta a sistemului de operare Windows. Utilizatorii nuau imbratisat niciodata interfata rigida, timpul greoi de raspunssi meniul care necesita prea multe click-uri pentru a executainstructiuni, scrie The New York Times.

Noul software Microsoft pentru smartphone-uri, Windows Phone 7Series, transforma insa un simplu telefon mobil intr-un dispozitivelectronic care incearca sa anticipeze nevoile utilizatorului,reusind sa selecteze intalnirile, fotografiile sau mesajele de laprieteni si aducand mai degraba aminte de un player muzical Zunedecat de un PC.

Pentru a pune la punct noul tip de software, Microsoft a fostnevoit sa faca o serie de concesii. Interfata Windows Mobile nu areusit sa impresioneze pe piata, iar compania a trebuit sa isiregandeasca strategia pentru a putea rivaliza cu Apple si, inparticular, cu iPhone-ul.

"Ca sa fim cu adevarat sinceri, iPhone-ul ne-a deschis ochii insensul ca trebuia sa schimbam anumite lucruri pe care nu leplanuiseram", spune Terry Myerson, vice-presedinte al diviziei deinginerie pentru produsele Windows Phone.

Ramane insa de vazut daca noul software de la Microsoft va reusisa puna bete in roate companiei Apple sau va sfarsi prin a fi unsimplu produs de nisa, abia observat de utilizatori. Windows Phone7 se afla in ultima faza de executie, iar primele telefoane dotatecu acest tip de software urmeaza sa apara in magazine abia spresfarsitul anului acesta.

Pentru Microsoft, reusita acestui produs este esentiala. CotaMicrosoft pe piata de platforme soft pentru smartphone a scazutanul trecut la 8,7%, fata de 11,8% cat detinea in 2008, potrivitcompaniei de cercetare Gartner. Vanzarile de smartphone-uri ceincorporeaza alte platforme de software cresc in mod exponential.Analistii se asteapta ca pana in 2012, vanzarile de smartphone-urisa le depaseasca pe cele de PC-uri.

Pentru a concepe si crea Windows Phone 7, Microsoft a operat inurma cu doi ani o serie de modificari la diviziei sa de software.Angajatii cu performante mai slabe au fost mutati in cadrul altordepartamente, in timp ce o parte dintre cei mai talentati oameni aufost adusi la divizia de software pentru telefoane. Mai mult,gigantul american a preferat sa angajeze oameni de la companiiprecum Nike sau Procter&Gamble, care sa ofere produsului o notadistincta si o viziune mai larga.

Unul dintre oamenii de baza ai companiei este Joe Belfiore, carea coordonat o serie de proiecte printre care si Windows XP, WindowsMedia Center si Zune. El este descris de colaboratorii sai drept un"vrajitor" in crearea de interfete grafice.

In cadrul primei prezentari a Windows Phone 7, ce a avut loc decurand la Barcelona, Belfiore a fost cel care a prezentatprodusul.

Intr-un interviu realizat imediat dupa conferinta de presaocazionata de lansarea Windows Phone 7, Belfiore era inca intr-ostare de agitatie combinata cu entuziasm, si cauta deja pe internetcare erau primele reactii la anuntul Microsoft. "Am vrut sa mergemmai departe de icon-urile de pe desktop", explica el.

Astfel, Microsoft a renuntat la tehnologiile deja traditionale -respectiv la micile imagini statice (icon-uri) familiareutilizatorilor de PC-uri, introducand in schimb innoul sistem deoperare pentru telefoane niste icon-uri mai mari, care sunt insadinamice, actualizandu-se in functie de actiunile utilizatoruluisau ale prietenilor.

Noul tip de icon - denumit "tile" - stocheaza, spre exemplu,datele de contact ale unei persoane si se actualizeaza automat defiecare data cand respectiva persoana isi posteaza noi poze pereteaua de socializare Facebook.

Belfiore a prezentat de asemenea calitatile asa-numitelor"hubs", care grupeaza functii cu tematica similara. Hubul Pictures,spre exemplu, pune la dispozitia utilizatorului fotografiirealizate cu ajutorul telefonului, preluate de pe retelele desocializare sau descarcate de pe alt calculator.

Chiar daca functiile tile si hub confera software-ului pregatitde Microsoft un aspect de noutate, acestea nu au reusit saimpresioneze prea multa lume la evenimentul din Barcelona.

"Nu a ramas nimeni cu gura cascata. Ceea ce am vazut nu m-adeterminat sa cred ca este vorba despre ceva inovativ", a declaratBjorn Behrendt, director executiv in cadrul Hiogi, companie dindomeniul tehnologiei pentru telefoane mobile.

Cele mai puternice "complimente" pentru noul software Microsoftau venit din partea oamenilor de afaceri, care au ramas placutimpresionati de interfata utilizata pentru a face legatura cu alteproduse ale companiei, precum Outlook, Office sau SharePoint.

"Consider ca au dus smartphone-ul cu un pas mai departe decat arputea Apple sa o faca", a declarat Dave Elmendorf, director incadrul companiei de telecomunicatii British Telecom.

Prin intermediul Windows Phone, Microsoft face un nou pas si inceea ce priveste design-ul handset-urilor.

In trecut, compania americana pur si simplu oferea software-ulsau producatorilor de mobile, care il incorporau intr-un produsfinal care de multe ori nu impresiona prin aspect. De data aceastainsa, Microsoft a colaborat cu furnizorul de cipuri Qualcomm si, inplus, a solicitat producatorilor de telefoane sa mentina elementelede baza ale interfetei, inclusiv un buton fizic pentru deschidereamotorului de cautare Bing.

"Este foarte greu sa standardizezi si, in opinia mea, ai nevoiede asa ceva atunci cand produci telefoane mobile", a declaratGinafranco Lanci, director in cadrul Acer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO