Business Hi-Tech

Fabrica Nokia a adus încasări de două milioane de euro primăriei din Jucu

Fabrica Nokia a adus încasări de două milioane de euro primăriei din Jucu
02.08.2010, 23:44 206

Decizia Nokia din anul 2007 de a transfera în România o partedin activitatea desfă şurată anterior în fabrica din localitateaBochum (Germania) a avut un impact pozitiv asupra Clujului şi ajudeţelor limitrofe, chiar dacă investiţia celui mai mareproducător de telefoane mobile din lume nu şi-a atins încăpotenţialul maxim, spun reprezentanţii autorităţilor locale.

Pentru primăria din Jucu, o comună din estul judeţului Cluj careare aproape 5.000 de oameni şi unde principala activitate esteagricultura, dezvoltarea rapidă a fabricii Nokia - care ar puteaavea mai mulţi angajaţi decât sunt locuitori în cele cinci sate aadus un salt semnificativ al încasărilor la buget, spune edilulIoan-Dorel Pojar. "Pot spune că influenţa directă şi indirectă avenirii Nokia la Jucu a determinat o creştere semnificativă aveniturilor la bugetul local în ultimii trei ani, cu apro ximativ80% din creşterea netă anuală."

Dacă în anul 2006 veniturile totale realizate de primăria Jucus-au ridicat la circa 2,6 mil. lei (750.000 de euro), în 2007, anulîn care Nokia a demarat lucrările de construire a fabricii de laCluj, au fost realizate venituri de peste 5,2 mil. lei (aproximativ1,5 mil. euro). În anul 2008, când Nokia a inaugurat linia deasamblare a telefoanelor, veniturile primăriei Jucu au ajuns lapeste 6,9 mil. lei (1,65 mil. euro), iar anul trecut au fostîncasate venituri de peste 8,4 mil. lei (2 mil. euro).

Nokia a decis în anul 2007 să închidă o fabrică pe care odeschisese în urmă cu 20 de ani la Bochum Germania, pentru a-şitransfera activitatea către unitatea pe care o deţinea deja înUngaria şi către o nouă fabrică, care a fost construită în România,la Jucu. Nokia avea peste 2.000 de angajaţi la Bochum, carecâştigau între 1.600 şi 2.200 de euro pe lună, potrivit datelor dinpresa germană. La Bochum se asamblau între 100.000 şi 150.000 detelefoane mobile pe zi.

În România, Nokia plăteşte salarii de peste 8 ori mai mici faţăde Bochum, însă românii care lucrează pentru compania finlandeză sedeclară mulţumiţi atât de venituri, cât şi de condiţiile de muncă,spune Cristian Copil, preşedintele Sindicatului Liber NokiaRomânia.

"Condiţiile de muncă oferite angajaţilor de Nokia sunt foartebune, oamenii lucrează într-un mediu curat, fără factori chimici.În momentul de faţă cel mai jos prag salarial este de aproximativ1.000 de lei, iar de la demararea producţiei la fabrica de la Jucuşi până în prezent salariile au fost majorate de trei ori", spuneCopil, care adaugă că salariile angajaţilor au fost majorate dedouă ori în acest an în condiţiile în care în multe alte companiise fac disponibilizări sau se reduc veniturile. "Începând cu datade 1 ianuarie 2010, salariile angajaţilor Nokia au fost majorate cu4%, iar din data de 1 aprilie anul curent, au mai crescut cu 5%.Totodată, angajaţii Nokia beneficiază de două mese pe zi, tichetede masă şi 80 de minute pauză din totalul orelor de lucru."

Cei peste 3.000 de angajaţi români care lucrează pentru Nokia laJucu nu provin doar din comună şi din Cluj-Napoca, ci şi dinjudeţele învecinate, în condiţiile în care compania asigurătransportul angajaţilor, adaugă Cristian Copil. "Angajaţii Nokia autransport asigurat indiferent de zonele de unde provin. Chiar dacămajoritatea oamenilor sunt din judeţul Cluj, există şi persoane dinjudeţele învecinate, precum Bistriţa-Nasăud, Sălaj sau Mureş. Sefac periodic cursuri interne de instruire, compania Nokia investindfoarte mulţi bani până în prezent în training-ul angajaţilor", aspus şeful sindicatului Nokia, fără a oferi detalii despre nivelulinvestiţiilor.

Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca, de unde provin40% dintre angajaţii Nokia, speră că investiţia Nokia va aduce şialte investiţii străine în regiune. "Cel mai important este căNokia a atras forţă de muncă din toată zona, astfel că debeneficiile acestei investiţii se bucură, în mod indirect, mii declujeni. În plus, venirea Nokia la Cluj a atras atenţia la nivelinternaţional asupra potenţialului pe care un investitor îl poategăsi aici, şi asta, cel puţin pentru Cluj-Napoca, este un lucrufoarte important. Pe lângă creşterea nivelului de trai în zoneleunde locuiesc angajaţii Nokia, nu sunt de neglijat nicicontribuţiile la bugetul de stat", spune Apostu.

"Afacerea Nokia ne confirmă faptul că activitatea de dezvoltarea parcurilor industriale a fost una inspirată, iar orice afacereprofitabilă din Cluj contribuie la dezvoltarea judeţului înansamblu. Este binecunoscut faptul că atunci când o companie sau eco nomia în ansamblul ei se dezvoltă, a ceasta conduce la efecteprecum creşterea colectării unor venituri publice", a declaratpentru ZF Transilvania şi Alin Tişe, pre şedintele ConsiliuluiJudeţean Cluj.

Însă atât preşedintele Consiliului Judeţean cât şi primarul dinJucu speră că businessul Nokia va atinge amploarea estimată iniţialîn anul 2007, odată cu creşterea numărului de furnizori din Parculindustrial şi a sofisticării producţiei din fabrică.

"Din informaţiile noastre, au existat discuţii cu privire laintenţia unor furnizori ai Nokia de a deschide facilităţi deproducţie chiar în parcul industrial de la Jucu, astfel că firmaByd Electronics obţinuse chiar şi autorizaţie de construire pentruspaţii de producţie, iar Hansa Print obţinuse certificatul deurbanism eliberat în scopul obţinerii ulterioare a autorizaţiei deconstruire pentru astfel de spaţii. Criza financiară a blocat însăaceste investiţii", a spus primarul din Jucu.

În ceea ce priveşte intenţiile altor furnizori Nokia sau alealtor companii de IT&C de a deschide facilitaţi de producţie înCluj, autorităţile locale spun că există în prezent discuţii cupotenţiali investitori, însă datorită confidenţialităţii impuse deaceştia, până în momentul finalizării unor negocieri, informaţiilenu pot fi făcute publice.

În ceea ce priveşte impactul Nokia asupra economiei României,autorităţile locale spun că orice dezvoltare economică antrenează,ca efect, şi alte creşteri, venirea Nokia la Cluj reprezentând unsemnal important şi pentru alţi investitori străini în căutare demutare sau de dezvoltare a afacerii. România reprezintă o variantăcare merită luată în calcul când e vorba de expansiune către Europade Est.

Nokia şi-a mărit anul trecut de peste două ori afacerile dinRomânia, ajungând la 1,027 mld. euro, pe fondul creşterii număruluide angajaţi şi al producţiei din ce în ce mai sofisticate afabricii din judeţul Cluj. Com pania şi-a mărit într-un ritm asemănător şi profitul net, care a ajuns la 37,6 mil. euro, de la 13,9mil. euro în 2008.

Businessul Nokia este plasat imediat după Orange (1,04 mld.euro) şi înaintea Vodafone (929 mil. euro) în topul celor mai maricompanii de IT&C din România după cifra de afaceri. Tot odată,divizia românească a producătorului finlandez de telefoane mobile aajuns pe locul doi în topul exportatorilor din România, devansândcompanii precum Rompetrol Rafinare sau Arcelor Mittal, conformAsociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România(ANEIR).

Lucrările de construire a fabricii Nokia de la Cluj au începutîn iulie 2007, iar prima etapă de realizare a fabricii s-a încheiatdupă şapte luni. Nokia a primit o suprafaţă de 90,25 de hectare(aproape un milion de metri pătraţi) în comuna Jucu, în folosinţăgratuită, pentru a dezvolta investiţia denumită "Nokia Village",totodată Nokia manifestându-şi intenţia pentru a cumpăra terenuldin parcul industrial Tetarom III. Fabrica Nokia de la Jucu ademarat oficial activitatea de producţie cu 350 de angajaţidirecţi, atât din sectorul de management şi administrativ, cât şiîn producţie, ajungând în prezent la aproximativ 4.000 desalariaţi.

Fabrica asamblează, potrivit estimărilor ZF, peste 50 demilioane de telefoane mobile pe an, aproximativ 10% din producţiamondială a companiei. Doar în perioada februarie-septembrie 2008,când fabrica Nokia din Jucu avea 800 de angajaţi, numărul de mobileasamblate trecuse de 10 milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO