Business Hi-Tech

Facturi cu 20% mai mici pentru o convorbire în UE

Facturi cu 20% mai mici pentru o convorbire în UE

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

02.07.2012, 00:06 289

Costul utilizării serviciilor de internet mobil în roaming a scăzut de până la şase ori, în timp ce tarifele pentru apeluri şi SMS-uri au scăzut cu 17% până la 27%, odată cu intrarea în vigoare la 1 iulie a unui nou pachet de preţuri maxime pentru serviciile de comunicaţii în roaming în interiorul Uniunii Europene.

Spre exemplu, de la 1 iulie 2012 un apel de 5 minute iniţiat de un cetăţean român aflat într-o altă ţară a UE va costa cel mult 1,45 euro (plus TVA), faţă de 1,75 euro (plus TVA) în urmă cu o zi sau 2,45 euro (plus TVA) în urmă cu cinci ani.

Cel mai mare impact îl va avea însă impunerea unui tarif maxim de 0,7 euro pe fiecare MB de date transferat în roaming, având în vedere că anterior tariful ajungea şi la 4 euro/MB.

Anual, cetăţenii UE cheltuie 5 miliarde de euro pe roaming, cu 15 mld. euro mai puţin decât în urmă cu 5 ani, potrivit datelor UE.

Pe de altă parte, începând cu aceeaşi dată, autoritatea naţională de reglementare în comunicaţii a impus operatorilor locali de telefonie fixă o diminuare a tarifelor de interconectare, care poate duce şi la o scădere a preţurilor plătite de clienţii finali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO