Business Hi-Tech

Furnizorul de servicii IT Romsoft: Anul trecut statul a fost un client mai bun decat mediul privat

Furnizorul de servicii IT Romsoft: Anul trecut statul a fost un client mai bun decat mediul privat
14.04.2010, 00:00 348

Furnizorul local de solutii IT RomSoft Ramnicu Valcea mizeaza peo crestere de 33% a cifrei de afaceri in acest an, la 20 demilioane de euro, de la 15 milioane de euro, cat a avut anultrecut.

"Anul 2009 a fost unul dificil, dar am terminat pe profit sifara a face disponibilizari. Ne-am atins targetul din punct devedere al cifrei de afaceri, dar nu si al profitului, care a fostmai mic decat ne-a propus", a declarat pentru ZF Claudia Ursateanu,directorul general si actionarul unic al Rom Soft. Ea a declarat caRomSoft se va concentra in acest an pe proiectele cu statul si cadoreste sa se extinda pe pietele europene, compania fiind implicatain cateva licitatii in strainatate.

"Dorim ca in acest an sa ne marim competentele, in primul randsa ne perfectionam ca integratori", a declarat directorul RomSoft,companie infiintata in 2001.

Potrivit Claudiei Ursateanu, RomSoft a fost o companie mai"norocoasa" decat celelalte de profil anul trecut, deoarece a avutcontracte de 2-3 ani si astfel s-a mentinut pe linia de plutire.Compania a pierdut insa in 2009 din cursul valutar, in conditiilein care in 30 de zile trebuia sa plateasca furnizorul extern, darprimea banii de la unii clienti si in 300 de zile.

"De aceea nu am crezut la inceput in criza. Am simtit-o mai multca pe o criza comportamentala in mediul de afaceri, care nu-si maiachita facturile", a declarat directorul general al RomSoft. Anultrecut, statul a raspuns mai bine decat mediul privat in ceea cepriveste incasarile", sustine Ursateanu, care a adaugat ca statul"si-a platit mereu la termen datoriile". Ursateanu a declarat ca aavut anul trecut 3 oferte de vanzare de la investitori straini, pecare le-a refuzat insa. "Singurul motiv pentru care as fi acceptatsa vand ar fi fost cazul unui investitor strategic care m-ar fiajutat sa fac investitii pe care nu le-as putea face singura", adeclarat directorul general al companiei din Ramnicu Valcea. "Inprincipiu nu sunt interesata sa vand, si oricum nu total, singurulcaz in care as accepta este daca in urma vanzarii as da un plus devaloare companiei", a mai spus ea.

"Anul 2009 a fost unul foarte greu pentru companiile IT, care nuau mai avut resursele necesare pentru a face investitii strategice.Au fost putine proiecte si putine licitatii", a mai spus ea."Lucrurile au fost destul de agitate, dar din februarie-martie s-aumai calmat, unul din motive fiind si stabilitatea politica care avenit dupa agitatia din 2009", a spus Ursateanu. Directorul generalal RomSoft sustine insa ca anul 2010 ca fi unul in care criza vacontinua. "Disponibilizarile care vor avea loc in decursul acestuian vor afecta recuperarea economiei", a declarat Ursateanu. Pentruacest an, Ursateanu mizeaza pe un curs valutar de 4 lei, apreciindca fluctuatiile vor fi minime.

Intrebata cum comenteaza suma de 500 mil. euro care ar putea fialocata in viitor de Guvernul Romaniei pentru portalul eRomania, ceisi propune interconectarea intregii administratii publice dintara, Ursateanu a declarat ca in spatele acestei alocari de banitrebuie sa fi existat anumite analize. "Exista primarii si alteunitati administrative care nu au nici macar un calculator, iaracestia trebuie in primul rand ajutati. Acest proces costa foartemult", a spus Ursateanu. Guvernul Romaniei a anuntat ca ar puteaaloca pana la 500 mil. euro pentru proiectul eRomania, fara apreciza insa cand se va intampla acest lucru. Premierul Emil Boc adeclarat despre acest subiect ca suma de 500 mil. euro este o"intentie", iar suma nu este alocata. De altfel, in urma cu un an,Guvernul estima valoarea proiectului eRomania la peste un miliardde euro.

Claudia Ursateanu spune insa ca vrand-nevrand Romania va trebuisa avanseze in aceasta directie, pentru a tine pasul cu restultarilor din comunitatea europeana. "Integrarea in Uniunea Europeanaa creat o presiune asupra informatizarii societatii. Romania estein urma multor state ale UE din acest punct de vedere, pentru ca nua avut pana acum mecanismele necesare", a declarat Ursateanu, carea adaugat ca un lucru util este faptul ca zona de IT este foartebine dezvoltata in Romania si conectata la realitatile dinafara.

"In zona de IT din Romania sunt prezenti cei mai mari furnizoride IT, un lucru foarte bun pentru o piata", a spus directorulRomSoft. Piata locala de soft si servicii va creste in acest an cuaproximativ 5-6%, pana la valoarea de 680 de milioane de euro,"motoarele" care vor trage in sus veniturile companiilor de profilurmand sa fie externalizarea si serviciile IT, estimeaza companiade analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO