Business Hi-Tech

Global Finance vinde actiunile de la TotalSoft

14.04.2008, 20:38 97

Compania elena Global Finance, care administreaza fondul de private equity Black Sea Fund, are in plan marcarea exitului la TotalSoft anul acesta, in conditiile in care afacerile furnizorului local de software s-au triplat in ultimii trei ani.
Global Finance a achizitionat prin intermediul fondului Black Sea Fund 80% din capitalul social al Total Soft in 2005, in urma unei tranzactii de aproximativ 7,7 mil. euro, care a evaluat compania la 9,6 mil. euro.
Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft, detine restul pachetului de actiuni. Durata medie de investitie a fondurilor administrate de compania elena este cuprinsa intre trei si sase ani. "Perioada urmatoare va fi una de exituri pentru Black Sea Fund, fondul fiind in prezent complet investit. Ne asteptam ca tranzactia de iesire din TotalSoft sa fie una de succes", a declarat pentru ZF Stefan Bucataru, director de investitii in cadrul Global Finance. El nu a precizat ce modalitate de exit este luata in calcul (listare la bursa, vanzarea catre un investitor strategic etc.).
In 2005, la intrarea fondului elen in actionariat, TotalSoft raporta o cifra de afaceri de aproximativ 4,9 mil. euro si un profit de 280.000 de euro, potrivit informatiilor de pe pagina web a Ministerului de Finante.
TotalSoft a realizat anul trecut un nivel al profitului operational (EBITDA) de aproximativ 2,5 mil. euro, la o cifra de afaceri de 12,5 mil. euro, inregistrand cresteri de 55%, respectiv 40% fata de rezultatele financiare din anul precedent. Pentru anul in curs, compania tinteste un profit operational de peste 4 milioane de euro.
Valoarea TotalSoft ar putea fi de cel putin 17,5 mil. euro, daca luam in calcul un multiplu de sapte al profitului operational inregistrat anul trecut de companie.
Black Sea Fund a fost infiintat in 1998, cand a fost obtinut un capital de investitii de 100 de milioane de dolari.
Tinand cont ca durata de viata a fondurilor de private equity este de aproximativ zece ani, anul 2008 va fi de fapt ultimul an de viata al fondului.
In momentul de fata, TotalSoft este singura investitie a Black Sea Fund pe piata locala. Global Finance mai detine o participatie minoritara la producatorul de software Axigen prin intermediul fondului Global Growth Fund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO