Business Hi-Tech

Google Glass, ochelarii care transmit sunetul direct prin craniu şi redau o realitate „îmbunătăţită”

foto: businessinsider.com

foto: businessinsider.com

Autor: Bogdan Cojocaru

03.02.2013, 18:40 1915

Google Glass, ochelarii produşi de gigantul de Internet prin care realitatea este „îmbunătăţită” cu senzaţii create virtual, transmit sunetul prin trimiterea unor vibraţii direct prin craniul purtătorului, scrie The Telegraph.

O serie de documente transmise autorităţilor americane arată că hardware-ul, care va fi lansat anul acesta într-o formă experimentală, utilizează „conducţia osului” pentru a crea sunete, înlocuindu-se astfel difuzoarele tradiţionale.

Tehnologia, prin care se trimit vibraţii către urechea internă direct prin craniu, nu este nouă, dar nu a fost încă adoptată la scară largă. Panasonic a lansat un model prototip de căşti audio care folosesc conducţia osului în SUA la ediţia de anul acesta a CES-ului (una dintre cele mai mari prezentări de electronice din lume).

Un avantaj important al tehnologiei este că permite purtătorului să audă şi zgomotul din mediul înconjurător. Aceasta ar putea face, de exemplu, diferenţa între viaţă şi moarte pentru un purtător de Google Glass care traversează strada.

Google a prezentat luna trecută documentaţia pentru brevetarea ochelarilor speciali. Proiectul este condus de unul dintre fondatorii companiei, Sergey Brin.

Pe lângă caracteristica audio, ochelarii au inclusă tehnologie pentru conectivitate Wifi şi Bluetooth şi un ecran care apare în câmpul vizual normal al purtătorului. Computerul de dimensiuni reduse incorporat în aparat funcţionează cu sistemul de operare Android şi răspunde la comenzi vocale.

Ochelarii ar permite purtătorului să vadă hărţi sau alte date utile fără a fi nevoit să se uite pe telefonul mobil, pe GPS sau pe laptop. Google speră că va putea lansa produsul pe piaţă în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO