Business Hi-Tech

Google şi Microsoft concurează pe servicii muzicale

Google şi Microsoft concurează pe servicii muzicale
06.07.2010, 23:14 19

Google Şi Microsoft au început să adauge noi funcţii motoarelorproprii de căutare pe net, care permit accesul utilizatorilor lamuzică, pe măsură ce concurenţa dintre cei doi giganţi creşte odatăcu creşeterea accesului la internet, relatează Reuters.

În luna iunie, Microsoft, cel mai mare producător de softwaredin lume, a lansat o nouă funcţie pentru Bing, prin careutilizatorii pot vedea care sunt următoartele concerte şi au acessla linkuri către pagini unde pot asculta diverse melodii saucumpăra bilete la evenimente de profil. Noile funcţii ale Bingpermit de asemenea urmărirea unor emisiuni de televiziune.

Google, cel mai popular motor de căutare din lume, a lansat unpachet similar anul trecut, dar lucrează în prezent la un serviciuce va permite descărcarea de muzică şi care ar putea să funcţionezeşi pe platforma Android, folosită pe telefoanele mobile.

Având în vedere volumul mare de căutări pe internet legat dedivertisment, era normal ca motoarele de căutare să adauge funcţiisuplimentare în acest sens, comentează Reuters. Potrivit Microsoft,10% din toate căutările de pe internet au legătură cudivertismentul, 70% dintre acestea reprezentând numai căutările deversuri ale cântecelor. Cu noile funcţii, Bing încearcă să devinăun instrument de divertisment mai popular decât Google. "Ideea e săstai numai pe Bing şi să nu fii nevoit să te duci pe alte site-uri,printre care Google, cel mai popular motor de căutare din lume",susţine Rob Enderle, analist la compania de cercetare EnderleGroup. Deşi ambele motoare de căutare oferă videoclipuri şi melodiidespre lucrurile căutate, Bing oferă un pachet mai complet cu datedespre concerte, versuri şi alte linkuri.

În ciuda investiţiilor mari ale Microsoft în Bing, motorul decăutare nu a avansat pe piaţa din SUA comparativ cu Google,relatează publicaţia Computerworld. În luna aprilie, Google aacoperit 71% din toate căutările din Statele Unite - un avans de 2%faţă de luna precedentă - comparativ cu 9,4% ale Bing. Pe locul dois-a aflat Yahoo, cu 14,4 procente.

De asemenea, lucrurile s-ar putea schimba dacă Google vaîncorpora funcţii asemănătoare cu cele ale Bing. Surse susţin căgigantul american lucrează la un serviciu de descărcat muzică caresă fie inclus în motorul său de căutare. În prezent, videoclipurilecu muzică ce apar pe Google în urma căutărilor sunt furnizate deMySpace Music. Un prim semn că Google pregăteşte acest serviciueste achiziţionarea Simplify Media, o tehnologie care permiteascultarea de muzică pe telefoanele care funcţionează pe platformaAndroid.

Noile funcţii ale motoarelor de căutare ar putea afectaîncercările caselor de producţie de a îndepărta de pe internetvideoclipurile care încalcă drepturile de autor, relatează Reuters.Reprezentanţii Bing au declarat că se vor supune oricărei cereridin partea industriei muzicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO