Business Hi-Tech

HP a şocat anunţând că ar putea renunţa la divizia de PC-uri. Investitorii au şters 16 mld. dolari din valoarea companiei

Leo Apotheker, CEO al HP: Concentrându-ne pe mai putine fronturi vom aduce pe termen lung valoare actionarilor, imbunatatindu-ne abilitatea de executie, de a investi in inovatie si de a avea marje de profit mai bune.

HP a şocat anunţând că ar putea renunţa la divizia de PC-uri. Investitorii au şters 16 mld. dolari din valoarea companiei

Autor: Ştefan Vrabie, Adrian Stefan Seceleanu

22.08.2011, 00:03 1511

Acţiunile companiei americane Hewlett-Packard, una dintre cele mai mari firme de teh­no­logie din lume, s-au prăbuşit vineri cu peste 20% - la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani după ce investitorii au penalizat anunţul şoc al managementului că ar putea separa şi apoi vinde divizia de PC-uri, scrie presa inter­naţională.

Investitorii au abandonat HP după ce dezvăluirea planului de a ieşi din businessul de PC-uri a generat serioase semne de între­bare cu privire la strategia tehnologică a com­paniei. Acţiunile HP au scăzut vineri cu 20%, la 23,6 dolari, ştergând 16 mld. dolari din valoarea companiei. De la începutul anului acţiunile HP au scăzut cu peste 43%, iar valoarea de piaţă a companiei a ajuns la nici 50 mld. $, de şase ori mai puţin decât Apple.

Prăbuşirea acţiunilor HP a început odată cu anunţul făcut "peste noapte" de com­panie privind o posibilă separare şi vânzare a diviziei de PC-uri, odată cu publicarea rezultatelor financiare pentru trimestrul încheiat pe 30 iulie. În condiţiile în care HP este numărul unu mondial pe piaţa de PC-uri, anunţul a şocat întreaga piaţă. În plus, HP a pus pe masă alte veşti care au format un cocktail exploziv pentru nervii acţiona­rilor: renunţarea la tabletele TouchPad abia lansate pe piaţă şi la smartphone-uri, revi­zuirea în jos a estimărilor financiare pentru următorul trimestru şi planul unei achiziţii de peste 10 mld. dolari a companiei brita­nice de soft Autonomy.

Penalizarea drastică a HP pare a arăta şi că investitorii şi-au pierdut răbdarea: de un an de zile de când compania l-a concediat pe fostul CEO Mark Hurd, acţiunile companiei au scăzut constant, în timp ce noul şef Leo Apotheker - fost CEO al producătorului german de soft SAP, şi-a format o nouă echipă de management.

De asemenea, după ce HP şi-a revizuit de fiecare dată în ultimele trei trimestre în sens negativ estimările în ceea ce priveşte rezultatele financiare, anunţurile făcute de management au venit ca un şoc, mai ales în condiţiile în care în luna februarie noul CEO al HP declara că divizia de PC-uri aduce un imens avantaj competitiv pentru companie.

Acum însă, Apotheker afirmă că HP trebuie să fie mai concentrată pe anumite linii de business şi că este nevoie de acţiuni semnifi­cative. "Concentrându-ne pe mai puţine fron­turi vom aduce pe termen lung valoare acţionarilor, îmbunătăţindu-ne abi­litatea de execuţie, de a investi în inovaţie şi de a avea marje de profit mai bune", şi-a apărat decizia Apotheker. Însă, chiar dacă pe piaţă investitorii par a înţelege că pe termen lung deciziile anunţate de HP s-ar putea dovedi co­recte, mulţi pun în discuţie momentul şi felul în care au fost făcute publice planurile manage­mentului.

Unii investitori cred, spre exemplu, că HP renunţă prea repede la achiziţia recentă de 1,2 mld. $ a Palm, renunţând la teblete şi smartphone-uri, în timp ce alţii se întreabă de ce acest anunţ a fost făcut în paralel cu cel privind PC-urile. "Fac prea multe lucruri în acelaşi timp", a spus Shaw Wu, analist al Sterne Agee, estimând că sentimentul de neîncredere în HP ar putea duce la o redu­cere a vânzărilor de cal­cu­la­toare ale companiei.

Ce efecte va avea decizia HP

  • Anunţul HP va provoca un "cutremur" în relaţiile cu retailerii, distribuitorii şi ceilalţi jucători de pe piaţă, iar managerii diviziei de PC-uri ar putea deveni ţinta unor companii rivale, estimează compania de analiză IDC. Pe termen scurt însă livrările HP nu vor fi afectate, potrivit IDC.

  • Rivali ai HP ca Dell, Acer sau Asus ar putea câştiga clienţi pe fondul sentimentului de neîcredere de pe piaţă. Divizia de PC-uri ar putea fi cumpărată de Lenovo sau Samsung.

  • Apple îşi consolidează statutul de lider pe piaţa tabletelor, odată cu dispariţia subită a încă unui rival, linia HP TouchPad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO